Recenzia: Žijeme v simulácii, zlatko

Olivia Wildeová je známa predovšetkým ako herečka, pred tromi rokmi však debutovala ako režisérka nadčasovou komédiou Šprtky to chcú tiež. Teraz prichádza do kín ďalší film z jej dielne, ktorý sa s jej debutom nedá v žiadnom smere porovnávať.

24.09.2022 09:00
Neboj sa zlatko, film Foto:
Florence Pughová zažiarila ako Alice. To isté sa nedá povedať o spevákovi Harrym Stylesovi, ktorý stvárnil jej manžela Jacka.
debata

Snímku zatienilo zákulisné dianie a dráma, odohrávajúca sa medzi režisérkou a hercami. Buď to, alebo išlo len o veľmi vydarenú PR akciu. Čo sa týka samotného filmu, svojou premisou by zaujal aj bez zbytočných škandálov, či už vymyslených alebo tých skutočných.

Dokonalé päťdesiate

Dej snímky sa odohráva v období 50. rokov minulého storočia a sleduje utopickú komunitu označovanú ako Projekt Víťazstvo. Ako to už býva, pod povrchom sa skrýva temné tajomstvo, ktoré sa hlavná postava Alice (Florence Pughová) snaží odkryť.

Základný koncept filmu nie je v ničom prevratný, v mnohom pripomína Stepfordské paničky, Počiatok či Matrix. To, ako si Američania idealizujú život v 50. rokoch, je zaujímavým fenoménom, ktorý sa objavuje v nejednom filme – príkladom z poslednej doby je snímka Monstrous v hlavnej úlohe s Christinou Ricci.

Spoločnosť, v ktorej všetko ide ako po masle, charakterizuje nesmierna monotónnosť a stereotyp, ženy sú výlučne v domácnosti alebo pri deťoch, muži v priliehavých oblekoch trávia väčšinu času v práci, a to všetko je obklopené pastelovými farbami. Žiadna diverzita, žiadna spontánnosť.

film PIARGY plagat Čítajte viac Milostný príbeh o nejasnej vine, zakázanej láske a krutom treste. Piargy sú skvelý folk horor

Už na začiatku si však divák začne všímať drobnosti, ktoré naznačujú, že ide o umelo vytvorený svet. Obyvatelia Projektu Víťazstvo sú v niektorých smeroch až príliš uvoľnení a vulgárni, ich jazykový prejav takisto nezodpovedá danej dobe. Navyše začne mať Alice akési vízie, ktoré všetkým napovedia, že zrejme leží niekde v nádrži vedľa Nea a čaká na to, až jej Morfeus príde dať na výber medzi červenou a modrou pilulkou.

Snímka je preto v mnohom predvídateľná a nedá sa o nej povedať, že by bola práve inovatívna. Zdá sa, že Wildeová len zmiešala viacero podobných motívov dokopy a dala im novú tvár. Neboj sa, zlatko, je koncipovaný už od prvého momentu tak, že človeka nabáda na očakávanie zvratov v deji. Lenže dnešný divák je už naučený na také šokujúce obraty, že ho tento film vôbec ničím neprekvapí. Je dokonca pravdepodobné, že niektoré divácke teórie sú oveľa inovatívnejšie než to, čo napokon uvidia na veľkom plátne.

Trailer k filmu.

Príšerný Styles

O vysokú úroveň filmu sa postarala predovšetkým Florence Pughová, ktorá je v súčasnosti jednou z najvýraznejších mladých hviezd. Svojím výkonom očarila už v snímkach ako Slnovrat, Malé ženy či Black Widow. Len vďaka jej emotívnemu vystúpeniu je divák celý čas v napätí. Podobne zaujal tiež Chris Pine ako Frank, hlava Projektu Víťazstvo. Pine bol vo svojej úlohe charizmatický, zároveň sa mu podarilo dokonale vykresliť záhadný charakter manipulatívneho Franka.

Preto je veľká škoda, že sa s touto postavou tvorcovia viac nepohrali a neodkryli viac z jeho zámerov a predchádzajúceho života. Namiesto toho je divák nútený prizerať sa chabým pokusom Harryho Stylesa stvárniť jednu z hlavných postáv. Jeho Jack, ktorý je Aliciným manželom, ukáže svoje skutočné farby až na konci snímky.

film slovo hlavni hrdinovia Martin Finger a Gabriela Mikulková Čítajte viac Recenzia: Slovo má čaro aj hluché miesta

Styles však zlyháva v tom najzákladnejšom, a jeho herecký výkon je často skôr na smiech, než aby mohol byť braný seriózne. Na okamih sa na plátne mihne božská Dita Von Teese, ktorá diváka aspoň na okamih odtrhne od Stylesovho nepresvedčivého výkonu – za to si tvorcovia zaslúžia malé plus.

Snímka sa pokúša odkomunikovať nepochybne dôležité témy, týkajúce sa predovšetkým postavenia mužov a žien v spoločnosti, túžby po lepšom živote a v neposlednom rade aj otázky kontroly nad druhými. Na veľa vecí ale zároveň zabúda, nerieši napríklad nezvyčajnú spokojnosť všetkých so stereotypom či pozadie jednotlivých postáv s výnimkou Alice a Jacka. Film nie je v žiadnom prípade nudný, zdá sa však byť akýsi zbytočný. Minimálne pre Florence Pughovú sa vám ho ale oplatí vidieť.

Hodnotenie Pravdy – 3 hviezdičky z piatich

Neboj sa, zlatko / USA 2022 / r. Olivia Wildeová /h. Florence Pughová, Harry Styles, Chris Pine, Gemma Chanová, Olivia Wildeová a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Olivia Wilde #filmová recenzia