Z televíznej obrazovky k vagínovým sviečkam. Gwyneth Paltrow oslavuje päťdesiatku

Vo filmoch sa už objavuje len sporadicky, aj naďalej sa však venuje svojej lifestyleovej spoločnosti Goop. Tú kritici obviňujú z toho, že využíva pseudovedu. Do povedomia širšej verejnosti sa firma dostala najmä vďaka sviečke, ktorá vraj vonia ako vagína. Herečka, speváčka, modelka, spisovateľka a podnikateľka Gwyneth Paltrowová v utorok oslávi 50. narodeniny.

26.09.2022 06:00
Herečka Gwyneth Paltrow na filmovej premiére... Foto: ,
Herečka Gwyneth Paltrow je držiteľkou Oscara, Zlatého glóbusu aj ďalších cien.
debata

V seriáli s Martinou Navrátilovou

Gwyneth Kate Paltrowová sa narodila 27. septembra 1972 v americkom Los Angeles. Šoubiznis má jej rodina v krvi – mama je známa herečka Blythe Dannerová, otec Bruce Paltrow a jej mladší brat Jake sú režisérmi. Paltrowová je tiež sesternicou herečky Kate Moennigovej, známej predovšetkým zo seriálov Láska je láska a Ray Donovan. Minulý rok sa Gwyneth objavila aj v epizóde Kateinho podcastu Pants, ktorý moderuje spolu so svojou kamarátkou Leishou Haileyovou.

Ako dospievajúce dievča navštevovala súkromnú školu Spence School v Manhattane, neskôr študovala umenie na University of California v Santa Barbare. Univerzitu však nedokončila, pretože sa rozhodla venovať herectvu. Istý čas strávila tiež na výmennom pobyte v Španielsku.

Gwyneth Paltrow Čítajte viac Gwyneth Paltrow: Smútok počas rozvodu len tak neskryjete, hoci sa snažíte

Prvýkrát si zahrala v televíznom filme High z roku 1989, ktorý režíroval jej otec Bruce. O rok neskôr sa predviedla aj na divadelných doskách, konkrétne na festivale Williamstown Theatre, kde účinkovala aj jej mama. V roku 1991 si zahrala v snímke Krik, v ktorej stvárnila menšiu postavu Rebeccu. V nasledujúcom období účinkovala vo viacerých úspešných snímkach, príkladom je Spielbergov Hook, v ktorom stvárnila hlavnú postavu Wendy.

V roku 1995 si zahrala v úspešnom trileri Davida Fincha s názvom Sedem, v ktorom účinkovala ako manželka detektíva Davida Millsa, ktorého stvárnil Brad Pitt. Vidieť ste ju tiež mohli v snímkach Emma, Zamilovaný Shakespeare, Dokonalá vražda, Taká zvláštna rodinka či Dôkaz.

Gwyneth Paltrow si užíva posledné letné dni.
Gwyneth Paltrow počas konferencie Milken...
+5S Michaelom Douglasom vo filme Dokonalá vražda...

Paltrowová sa v roku 2008 stala súčasťou MCU (Marvel Cinematic Universe – Filmový vesmír Marvelu, pozn. red.) ako Pepper Pottsová, osobná asistentka a neskôr manželka Tonyho Starka v snímke Iron Man. Neskôr sa objavila v ďalších superhrdinských filmoch ako Iron Man 2, Avengeri, Iron Man 3, Spider-Man: Návrat domov, Avengeri: Nekonečná vojna a Avengeri: Endgame.

Okrem filmov účinkovala tiež vo viacerých seriáloch. Za zmienku stojí jej rola vo dvoch epizódach Glee, v ktorých okrem hrania aj spievala. Diváci si mohli vypočuť jej cover verzie piesní ako Forget You, Do You Wanna Touch Me? či Turning Tables. Ďalšou významnou seriálovou úlohou je jej Georgina Hobartová v Politikovi. Zaujímavosťou je, že Georgina má románik s trénerkou koní Brigitte, ktorú stvárňuje známa česká tenistka Martina Navrátilová.

Vo filmovej dráme Talentovaný pán Ripley (1999).

Pseudovedecká firma

V roku 2008 založila Gwyneth Paltrowová svoju vlastnú spoločnosť s názvom Goop, ktorá sa špecializuje na lifestyle. Spočiatku išlo len o týždňový on-line newsletter, neskôr sa však Goop rozrástol o obchody, magazín, podcast či dokumentárnu sériu The Goop Lab. Tá mala premiéru pred dvomi rokmi. Na jednej strane si vyslúžila niekoľko nominácií na rôzne ocenenia, na druhej strane ju však viacero kritikov označilo za „víťazstvo pre pseudovedu“.

Herečka Gwyneth Paltrow na 26. ročníku galavečera ELLE Women in Hollywood. Čítajte viac Gwyneth Paltrow podvádza a ohrozuje zdravie iných, tvrdí šéf zdravotníkov

Spoločnosť musela počas svojej vyše desaťročnej existencie čeliť nejednému problému vrátane klamlivej reklamy či produktov, ktoré boli zdraviu nebezpečné. Goop je známy propagáciou alternatívnej medicíny, ktorá sa často inšpiruje východnými filozofiami.

V hudobno-komediálnom seriáli Glee aj spievala a tancovala.

V roku 2020 prišla Paltrowovej firma s naozaj zaujímavým produktom. Na trh uviedla sviečku s názvom Toto vonia ako moja vagína v hodnote 75 dolárov. Počas toho, ako testovali rôzne vône, totiž Gwyneth objavila arómu, ktorá sa jej zapáčila, a povedala: „Fíha, toto vonia ako vagína.“ Sviečka sa rýchlo vypredala a v súčasnosti je dostupná už len na eBayi, kde sa jej cena pohybuje okolo 250 dolárov.

Paltrowová bola vydatá za speváka a frontmana kapely Coldplay Chrisa Martina v rokoch 2003 až 2016. Má s ním dve deti. Od roku 2018 je jej manželom Brad Falchuk, ktorý spolupracoval na už spomínaných seriáloch Glee a Politik. V 90. rokoch chodila s Bradom Pittom a Benom Affleckom.

Takto si herečkinu päťdesiatku pripomenula americká televízia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gwyneth Paltrow #film #herečka #50 rokov