Recenzia: Lajos Kassák - hviezda z Nových Zámkov

Hovorí sa, že kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. Ak sa niekto ozve inak, ocitne sa mimo svorky a život má nepohodlnejší. Tak to bolo aj s Lajosom Kassákom (1887- 1967), svojráznym umelcom, ktorý pochádzal z Nových Zámkov, žil v Budapešti a patrí k svetovej avantgarde.

02.10.2022 14:00
Zavýjať po svojom Foto:
Vo filme Zavýjať po svojom účinkuje veľa priaznivcov Lajosa Kassáka, ktorí spomínajú na zážitky s ním.
debata

V kinách sa práve premieta o Kassákovi celovečerný dokument Zavýjať po svojom. Názov charakterizuje jeho spôsob života: potreboval slobodu a robil si po svojom. Film ukazuje, ako sa mohol sformovať tento samorast v podmienkach vtedajšej Európy a aj v podmienkach svojho vlastného osudu.

Pochádzal totiž z chudobnej rodiny a začínal ako robotník. Bol zámočník, nemal vzdelanie, viedla ho iba sila talentu. Tvoril v období oboch svetových vojen, žil v rôznych spoločenských zriadeniach, a – hoci ich aj podporoval – vždy zostal sám sebou a nikoho neposlúchal. Venoval sa písaniu, kresleniu, ale bol aj pozorovateľ a organizátor.

Zavýjať po svojom

Pozrite si zábery z filmu Zavýjať po svojom.

Fotogaléria
+4

Chápal, čo je dôležité, hodnotil udalosti, cestoval po svete. Zaujímala ho politika a umenie. Mal nos na zaujímavých ľudí, ktorí práve utvárali moderné smery, a vedel s nimi komunikovať. Cítil sa dobre aj v Paríži, všade ho brali, nebol ako od macochy, hoci pochádzal z malého mestečka.

Nemal komplex Popolušky

Na Kassákovom príklade je sympatické práve toto sebavedomie intelektuála z východnej Európy, ktorý síce nepochádza z tradičnej kultúrnej liahne, ale tiež sa vie presadiť. Postavenie Popolušky neprijal, a aj mu to vyšlo, hoci najžiarivejšou hviezdou sa nestal.

Však ani u nás nie je jeho meno všeobecne známe a nepoznajú ho detailnejšie ani niektorí výtvarníci. Je teda najvyšší čas, že vznikol film o Kassákovom diele a životnom príbehu. Je to typická kontroverzná osoba, čiže skvelý námet na scenár.

Pamätníci napríklad hovoria, že ani na Kassákovom pohrebe nebolo veľa ľudí, lebo mnohí s ním vo všeličom nesúhlasili. Bol to zložitý človek, a hoci bol ľavičiar, dostával sa do konfliktov aj so svojimi. Chcel presviedčať nie politickými, ale umeleckými argumentmi. Musel byť tvrdý oriešok aj v súkromí.

Trailer k filmu Zavýjať po svojom.

Otázky vyvoláva napríklad smrť jeho ženy Jolán Simonovej, ktorá začínala tiež ako robotníčka, ale stala sa známou herečkou a organizátorkou spoločenského života. Umelkyňu v nej prebudil práve Kassák. Jolán kvôli nemu opustila manžela a tri deti, aby s ním žila intenzívny osobný aj verejný život.

Bola krásna, uznávaná, aktívna, no niečo ju v tom silnom zväzku zlomilo. V septembri roku 1938 spáchala samovraždu, kým bol on na rybačke. Druhou manželkou Lajosa Kassáka sa stala matematička Klára Kárpátiová, ktorá mu bola tiež oddanou družkou. Ctiteliek mal veľa, či už kvôli zaujímavej osobnosti, alebo dielu. Diváci ich tiež spoznajú vo filme.

Umenie aj história

Snímka približuje Kassáka cez návraty aj cez súčasnú reflexiu. Dej sa začína stretnutím odborníkov a znalcov pred mikrofónom v rozhlase, kde vedú o Kassákovi živú debatu. K nej sa pridávajú rôzne ďalšie monológy, dialógy a dokrútky, vidíme veľmi zaujímavé archívne zábery, ale aj celkom súčasné vstupy.

Hovoria teoretici, ale aj umelci, ktorých inšpirovalo dielo Kassáka či jeho ženy Jólan Simonovej. Vyjadrujú sa znalci, kamaráti, pamätníci, premelie sa všetko, čo tvorilo (a komplikovalo) umelcov život. Je to zároveň lekcia o živote Európy v prvej polovici minulého storočia a aj o súčasnom umeleckom Maďarsku.

SVETLONOC, Natalia Germani Čítajte viac Film Svetlonoc: Ženská sila, ktorá dostane zabrať

Chvíľami je film trocha kostrbatý, ale práve to pôsobí spontánne a autenticky, pridáva dynamiku. Niečo sa však predsa mohlo lepšie vysvetliť (napríklad účasť amatéra, ktorý robí kópie Kassákových obrazov). Vcelku však má film predpoklady zaujať divákov, ktorí majú radi na plátne fakty a umenie v jednom a zaujímajú sa o históriu. Tej je v snímke naozaj veľa a týka sa celej Európy.

Pre nás je však zaujímavý práve motív novozámockých koreňov slávneho umelca. On sa vraj vždy roznežnil, keď prišla reč na rodisko. Spomínal na konkrétne miesta a pýtal sa, či ešte hráva na stanici živá kapela, ako to bývalo za jeho novozámockých čias.

Nové Zámky museli byť naozaj inšpiratívnym mestečkom, keď na perónoch takto vyhrávali cestujúcim na uvítanie aj na cestu. Kassák síce odtiaľ odchádzal za dramatických okolností, ale inšpirácia mu zostala na celý život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Lajos Kassák