Schwarzenegger sa v Auschwitzi zapísal ako Terminátor

"I'll be back." (,,Vrátim sa.") Fráza, ktorú Arnold Schwarzenegger vyslovil v slávnom sci-fi trileri Terminátor, medzi divákmi už zľudovela a aj známy herec sa k nej často vracia. Tentoraz ju však použil na dosť nezvyčajnom mieste. Zapísal ju do návštevnej knihy koncentračného tábora Auschwitz, kam pred pár dňami zavítal. Jeho priaznivci teraz diskutujú, čo tým chcel vlastne povedať a či bolo vhodné, aby na takom pietnom mieste citoval práve Terminátora.

03.10.2022 09:00
Arnold Schwarzenegger Foto: ,
Arnold Schwarzenegger ako Terminátor na snímke z roku 2015.
debata

Legendárny herec sa do vyhladzovacieho tábora na území Poľska vybral so zástupcami Nadácie židovského centra Auschwitz (Auschwitz Jewish Center Foundation), ktorá ho nedávno ocenila za boj proti nenávisti.

„Som svedkom trosiek krajiny rozbitej nacistami. Zblízka som videl, ako sa táto nenávisť vymkla spod kontroly, a o tieto bolestivé spomienky sa delím so svetom v nádeji, že predídeme budúcim tragédiám a poučíme vojakov o osobnej zodpovednosti,“ vyhlásil Schwarzenegger, ktorý vie, o čom hovorí.

Jeho otec v roku 1939 po pričlenení Rakúska k nacistickému Nemecku vstúpil do NSDAP a stal sa členom jej polovojenskej jednotky SA (Sturmabteilung). Bojoval na východnom fronte, kde ho zranili, a domov sa vrátil ako zlomený muž, ktorý našiel útechu v alkohole.

Arnold Schwarzenegger Čítajte viac Akčná hviezda s oslíkom. Arnold Schwarzenegger má 75 rokov

Keď sa však herec v 90. rokoch obrátil na odborníkov, aby preskúmali minulosť jeho otca, nenašlo sa nič, čo by potvrdzovalo, že pôsobil v SS alebo že sa podieľal na vojnových zločinoch.

Vrátim sa." Zápis Arnolda... Foto: AUSCHWITZ MEMORIAL
Schwarzenegger-Osviencim Vrátim sa." Zápis Arnolda Schwarzeneggera v návštevnej knihe zverejnilo na Twitteri múzeum v Auschwitzi.

Schwarzenegger, ktorý sa v Rakúsku narodil dva roky po druhej svetovej vojne, poznal biedu zničenej krajiny a nacizmus vždy odsudzoval. Dlhé roky podporoval i Centrum Simona Wiesenthala vo Viedni pátrajúce po ukrývajúcich sa nacistických zločincoch.

Počas návštevy koncentračného tábora v Auschwitzi si prezrel tamojšie múzeum aj krematórium. Zapálil sviečky pri pamätníku obetí v Brezinke a pri „múre smrti“, kde príslušníci SS zastrelili mnohých väzňov. Stretol sa tiež s Lidiou Maksymowiczovou, ktorú do Auschwitzu odvliekli, keď mala iba tri roky.

„Ľudia ako ona nám môžu pomôcť, aby sme nikdy neprestali rozprávať o tom, čo sa tu stalo pred 80 rokmi… Je to príbeh, ktorý musí prežiť,“ zdôraznil 75-ročný herec.

Arnold Schwarzenegger Čítajte viac Schwarzenegger oslavuje 75. Prinášame prehľad jeho najzásadnejších filmov

Na záver potom do návštevnej knihy zapísal známe slová z filmu Terminátor (1984). Aj keď Schwarzeneggerovi fanúšikovia na sociálnych sieťach oceňujú jeho boj za mier a nepochybujú, že ho viedli dobré úmysly, myslia si, že mal napísať niečo citlivejšie ako „Vrátim sa.“

Podľa nich asi dobre nezvážil, čo robí. „Viem, že je ťažké nájsť správne slová, ale nie som si istý, či sú to tieto,“ zhodnotil na Twitteri jeden z jeho kritikov. Ďalší to dokonca označili za neslušné či prehnané.

Niekdajšieho najlepšieho kulturistu sveta sa napokon zastalo vedenie múzea v Auschwitzi: „Táto návšteva bola naplánovaná ako relatívne krátka. Zápis bol myslený ako prísľub, že sa vráti na ďalšiu a dôkladnejšiu návštevu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #koncentračný tábor #nacizmus #Arnold Schwarzenegger #Auschwitz