Zomrela herečka z kmeňa Apačov známa svojim prejavom na Oscaroch v roku 1973

Indiánska aktivistka za občianske práva a herečka z kmeňa Apačov Marie Louise Cruzová, známa ako Sacheen Littlefeather, zomrela vo veku 75 rokov. Na twitteri to v noci na dnešok oznámila Americká filmová akadémia. Akadémia sa tento rok v auguste herečke ospravedlnila za urážky, ktorým čelila po svojom prejave o zobrazovaní pôvodných obyvateľov Ameriky v hollywoodskych filmoch pri odovzdávaní filmových cien Oscar v roku 1973.

03.10.2022 09:01
Sacheen Littlefeather Foto:
Sacheen Littlefeather drží príhovor Marlona Branda na 45. ročníku odovzdávanie cien Oscar.
debata

„Až odídem, vždy si pamätajte, že kedykoľvek sa postavíte za svoju pravdu, udržíte môj hlas a hlasy našich národov a ľudí nažive,“ pripomenula Akadémia v príspevku staršie vyhlásenie umelkyne.

Aktivistka a herečka v roku 1973 v priamom televíznom prenose odmietla Oscara, ktorého získal Marlon Brando za film Krstný otec. Brando odmietol ocenenie za najlepšieho herca kvôli zlej reprezentácii pôvodných obyvateľov Ameriky americkým filmovým priemyslom a poslal namiesto seba vtedy 26-ročnú Cruzovú odetú do tradičných šiat a mokasín z jelenice.

Sacheen Littlefeather Čítajte viac Americká filmová akadémia sa po takmer polstoročí ospravedlnila herečke z kmeňa Apačov

Diváci Cruzovú pri prejave vypískali z pódia. Brando bol prvý herec, ktorý odmietol prevziať Oscara, uviedla AFP.

Podľa denníka The Guardian mala Cruzová rakovinu prsníka. V minulom rozhovore britskému médiu povedala, že je veľmi chorá, má bolesti a pamäť jej prestáva slúžiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Indián