Agent 007 má povolenie zabíjať už 60 rokov, teraz sa hľadá nový herec

Drsný aj elegantný zvodca žien a kráľ medzi tajnými agentmi James Bond sa najprv objavil v dobrodružných románoch britského spisovateľa, novinára a bývalého špióna Iana Fleminga. Eskapády neohrozeného služobníka Jej veličenstva čoskoro zaujali filmárov a 5. októbra 1962 mal premiéru film Dr. No, v ktorom agenta stvárnil Sean Connery. Autor literárnej predlohy Ian Fleming síce škótskemu rodákovi veľmi neveril a označil ho za prerasteného kaskadéra, nakoniec ale aj Conneryho charizma prispela k tomu, že sa zrodila dodnes pokračujúca filmová séria.

03.10.2022 11:00
635364628 Foto:
Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom agenta 007 Jamesa Bonda.
debata

V čase konkurzu bol Connery skoro neznámy, prevažne televízny herec. Nad Flemmingovými výhradami – pripadal mu aj ako vodič nákladiaku – ale nakoniec zvíťazil názor manželky producenta Alberta Broccoliho, ktorej vytiahnutý Škót pripadal „jednoducho báječný“.

A tak Connery strávil deväť rokov s agentom 007. Po Dr. No nasledovali Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ len dvakrát (1967) a Diamanty sú večné (1971) – a ešte neoficiálny Nikdy nehovor nikdy (1983). Bondovi bol Connery vďačný, ale tiež vyhlásil, že na zvládnutie tejto úlohy stačí byť v dobrej kondícii a ovládať umenie bozkávať.

Connery bol prvým, rozhodne ale nie posledným hercom, ktorý predniesol typickú bondovskú zoznamovaciu formulku. „Bond… James Bond,“ znie hláška, na ktorú skalní fanúšikovia čakajú. Tradičný je tiež obľúbený nápoj agenta Jej veličenstva: martini s vodkou – „pretrepať, nemiešať“. Rovnako ako vždy prítomné zvodné dámy, či už sa z nich vykľujú Bondove spojenkyne, alebo protivnice. V úlohách „bondgirls“ sa objavili krásky typu Ursuly Andressovej, Jane Seymourovej, Britt Eklandovej, Kim Basingerovej, Sophie Marceauovej, Halle Berryovej, Evy Greenovej či naposledy Léy Seydouxovej.

Herec Sean Connery bol prvým predstaviteľom...
Sean Connery v prvom filme s Jamesom Bondom Dr....
+4Herec Sean Connery ako James Bond na zábere z...

Slávneho agenta vo filmoch patriacich do bondovského „kánonu“ po Connerym stvárnilo ďalších päť hercov, v ktorých každý – snáď až na George Lazenbyho, ktorý bol Jamesom Bondom len raz – pridal niečo svoje. V poradí tretí predstaviteľ Roger Moore sa v sérii prvýkrát objavil v roku 1973 vo filme Žiť a nechať zomrieť a agenta hral celkom sedemkrát. Dlho bol najdlhšie slúžiacim Bondom aj najstarším. Moore úplne zmenil štýl agenta 007 – z chladného zabijaka v podaní Seana Conneryho sa stal vtipný, hravý a usmievavý frajer, už zďaleka nie tak brutálny. Moore sa porovnaniu s Connerym nebránil, o rivalitu vraj u nich nikdy nešlo.

Predstaviteľ Jamesa Bonda Roger Moore s... Foto: SITA/AP
Roger Moore Predstaviteľ Jamesa Bonda Roger Moore s herečkou Maud Adams (vľavo) a Britt Ekland.

V druhej polovici 80. rokov sa Bondom stal Timothy Dalton, pôvodne shakespearovský herec, ktorý ale fanúšikom k srdcu veľmi neprirástol, po ére bezstarostného Moorea sa zdal byť veľmi vážny a striedmy. Znalci diela Iana Fleminga ale tvrdia, že práve on najlepšie vystihol Jamesa Bonda z knižnej predlohy. Divákom z bývalého Československa Dalton zostáva každopádne v pamäti ako ten Bond, ktorý v Dychu života (1987) preháňal vo svojom Aston Martine okolo Bratislavy príslušníkov Verejnej bezpečnosti v žigulíkoch. Druhýkrát si a naposledy si rodený Velšan Bonda zahral o dva roky neskôr v Povolení zabíjať.

Timothy Dalton ako James Bond v snímke... Foto: United Artist
Timothy Dalton Timothy Dalton ako James Bond v snímke Povolenie zabíjať.

Štyrikrát si Jamesa Bonda zahral Pierce Brosnan. Už Zlaté oko (1995) zožal komerčný úspech a Brosnana kladne prijali aj skalní priaznivci agenta 007. Írsky herec totiž dodal agentovi viac šarmu a elegancie, než mali jeho hereckí predchodcovia, a ubral trochu na drsnom vyznení. Brosnan si po Zlatom oku si zahral ešte v snímkach Zajtrajšok nikdy neumiera (1997), Jeden svet nestačí (1999) a Dnes nezomieraj (2002) a hoci chcel postavu stvárniť celkom šesťkrát, tvorcovia ho v päťdesiatich poslali do dôchodku. „Zároveň cítim od neho isté oslobodenie. Sú ľudia, ktorí vo vás vidia pre film skôr prekážku, pretože ste Bond,“ pochvaľoval si nakoniec.

Daniel Craig a Léa Seydoux v bondovke Nie je... Foto: Forum Films
Daniel Craig a Léa Seydoux No time to die Daniel Craig a Léa Seydoux v bondovke Nie je čas zomrieť (No Time to Die).

Jeho nástupca a zatiaľ posledný predstaviteľ Bonda, britský herec Daniel Craig, ubral na elegancii a postavu stelesnil s väčšou mierou chladnokrvnosti. Už v prvom filme Casino Royale z roku 2006 Craig svetu ukázal, že agent 007 môže byť len 178 centimetrov vysoký, svetlovlasý a modrooký. Vystaval vlastnú verziu archetypálnej postavy v súlade so zámerom tvorcov, že nový Bond má byť „tvrdší, drsnejší a realistickejší“. A v úlohe Bonda tiež Craig na rozdiel od svojich predchodcov „moderne“ nefajčil. Minulý čas je tu na mieste, naposledy agenta 007 zahral v minulom uvedenom filme Nie je čas zomrieť.

Arnold Schwarzenegger Čítajte viac Schwarzenegger sa v Auschwitzi zapísal ako Terminátor

Okrem predstaviteľov hlavného hrdinu sa toho počas šiestich dekád v bondovkách zmenilo dosť vecí, tie najdôležitejšie atribúty ale zostávajú. Bond jazdí rýchlymi autami – okrem legendárneho športiaku Aston Martin sa objavilo aj športové BMW či autá Ford – a popíjajú povestné pretrepané, ale nemiešané martini, kde vodku Smirnoff nahradila Finlandia. Bondovky sú totiž už dlho aj výborný nosič reklamy a svetové firmy sa preháňajú v tom, ktorá s agentom spojí svoje meno. Napríklad hodiny značky Rolex sa prehodili s omegami, Bond volal telefóny Sony alebo Nokia, usrkával Coca-Cola Zero alebo nosil obleky Hugo Boss.

Dôležitou súčasťou filmov s agentom 007 je aj hudba. Od Dr. No z roku 1962 prechádza sériou ústredný motív zložený Martym Normanom. Titulné piesne potom naspievali hviezdni interpreti – okrem iného Alicia Keysová a Jack White (Quantum Of Solace), Duran Duran (Vyhliadka na vraždu), Paul McCartney&Wings (Žiť a nechať zomrieť), Tina Turnerová (Zlaté oko), Sheryl Crowová (Zítre) ), Madonna (Dnes neumieraj), Adele (Skyfall), Sam Smith (Spectre) a pre najnovšie Nie je čas zomrieť potom mladá hviezda Billie Eilish. A fanúšikovia okrem mena nástupcu Daniela Craiga už teraz občas riešia, kto bude budúci interpret.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #James Bond #Ian Fleming #Sean Connery