Recenzia nového hororu: Samovražda s úsmevom na tvári

Od novej snímky s názvom Úsmev mohlo nejedného hororového fanúšika odradiť vizuálne spracovanie, ktoré sa nápadne podobá na film Vadí nevadí z roku 2018. Ten neoplýva hĺbkou myšlienky ani kvalitou, preto bolo jednoduché predpokladať, že ani v prípade snímky Úsmev to nebude iné. Opak je však pravdou - debutujúci režisér Parker Finn, ktorý takto adaptoval svoj krátky film Laura Hasn't Slept na veľké plátno, prekvapil nielen ponorom do ľudskej psychiky, ale aj originálnymi spôsobmi "ľakania".

04.10.2022 06:00
Úsmev Foto:
V hlavnej úlohe vo filme Úsmev sa predstavila ,,neokukaná" Sosie Baconová, ktorá stvárnila terapeutku Rose Cotterovú.
debata

Úsmev ako prvok hrôzy

Téma úsmevu, z ktorého ide strach, nie je vo svete hororu ničím novým. Už v roku 1928 mal premiéru film The Laughing Man (Smejúci sa muž) o Gwynplaineovi – mužovi trpiacemu postihnutím, kvôli ktorému má na tvári ustavične úškrn. Snímka je síce romantickou drámou na spôsob Chrámu Matky božej v Paríži, dnes ju však väčšina divákov vníma skôr ako horor, a to práve pre Gwynplaineov desivý úsmev.

Režisér Michael Evans zasa v roku 2013 natočil krátky film s názvom The Smiling Man (Usmievajúci sa muž), ktorý je dostupný na YouTube. Chalan, ktorý ide v noci po ulici, stretne strašidelne sa usmievajúceho muža a ten ho začne prenasledovať. Nemusí povedať jediné slovo ani mu nijako ublížiť, no práve jeho nepredvídateľnosť a absurdnosť celej situácie naháňajú hrôzu.

Trailer filmu Úsmev

Niečo podobné sa pokúsili tvorcovia využiť aj v už spomínanom Vadí nevadí, kde na postavy aplikovali groteskne vyzerajúci úsmev. Nanešťastie bol v tomto prípade skôr na smiech. Vo Finnovom celovečernom debute sa tohto obávať nemusíte, a to aj vďaka tomu, že sa tvorcovia rozhodli nevyužiť špeciálne efekty, ale namiesto toho to nechali na samotných hercoch.

Rose Cotterová (Sosie Baconová) je terapeutka, ktorá pracuje na miestnej psychiatrickej klinike. Popri práci s pacientmi pôsobí ako človek, ktorý má situáciu pod kontrolou – čo je, pochopiteľne, základ pre túto profesiu – a ich problémy rieši s potrebnou dávkou empatie a zodpovednosti. Divák ale veľmi rýchlo zisťuje, že pod maskou vyrovnanosti sa skrýva nevyriešená trauma z detstva. Mentálne zdravie je základným pilierom celého filmu.

Bontonfilm, SIrota, pr Čítajte viac Recenzia: Vraždiaca sirota sa vracia po trinástich rokoch

Autentické zobrazenie mentálnej poruchy

Dnes môžeme bez problémov tvrdiť, že horor ako žáner sa vo filmografii stal hlavným územím pre riešenie otázok spojených s mentálnym zdravím. Najväčším priekopníkom bol zrejme Babadook z roku 2014, ktorý ukázal, ako môže potláčanie traumy vyústiť do oveľa väčších problémov. Horor je perfektným prostriedkom na odkomunikovanie toho, aké to je, keď niekto trpí psychickými problémami a nedokáže zdravému človeku vysvetliť, aké to je. Režiséri to často vyjadrujú práve prostredníctvom monštier. V snímke She Dies Tomorrow sa zasa medzi ľuďmi šíri nákaza úzkosti. Tá sa prejavuje tak, že nakazení začnú byť posadnutí myšlienkou, že zajtra zomrú.

V Úsmeve ide takisto o nákazu. Len čo pred vami človek s úsmevom na tvári spácha samovraždu, kliatba sa prenáša na vás. To sa stalo aj Rose, ktorá tak veľmi rýchlo upadne do stále sa prehlbujúcej úzkosti. Jej okolie reaguje rôzne – snúbenec Trevor (Jessie T. Usher) sa jej snaží pomôcť len do tej miery, do akej je mu to príjemné, dlhoročná terapeutka Madeline Northcottová (Robin Weigertová) apeluje na to, aby začala chodiť na terapiu, a jej šéf Morgan Desai (Kal Penn) sa úprimne snaží o to, aby jej situáciu čo najviac uľahčil a zároveň pre ňu našiel adekvátnu pomoc.

Čierny telefón Čítajte viac Recenzia: Ozvem sa neskôr, volá mi duch

Rose je jediná, ktorá „démona“ vidí. Aj preto ide o vynikajúci spôsob, ako ukázať skúsenosť človeka trpiaceho úzkosťou, panickou poruchou či depresiou. Jej snúbenec, ktorý pravdepodobne nikdy nič podobné nezažil, nedokáže pochopiť, aké to pre ňu je. Tí, ktorí v snímke pracujú ako terapeuti či lekári na psychiatrii, majú oveľa väčšie pochopenie a vedia, ako s ňou zaobchádzať.

V súvislosti s inšpiráciou inými dielami treba ešte spomenúť priekopnícky film It Follows, ktorý je metaforou na pohlavne prenosné choroby. V ňom sa prostredníctvom sexuálneho styku šíri neznáma entita, ktorá prenasleduje každého, kto sa nakazí. Rovnako ako pri Úsmeve, ani tu ju nikto okrem nakazeného nevidí, navyše na seba démon berie rôzne podoby. Jediným spôsobom záchrany je prenesenie kliatby na niekoho iného. Tak je to aj v Úsmeve.

Určite sa zľaknete

Rose hľadá riešenie svojej situácie, zatiaľ čo jej rýchlo dochádza čas. Napokon sa rozhodne vysporiadať sa so situáciou tým, že sa svojej najväčšej traume postaví sama bez pomoci iných – mnoho ľudí trpiacich úzkosťou sa najradšej uzatvára do samoty. Tvorcovia na jej prípade zároveň poukazujú aj na dnes často diskutovaný fakt, a to, že deti nie sú neplatenými terapeutmi svojich rodičov.

Poltergeist, 1982 Čítajte viac Horor, ktorý sprevádza smrtiaca kliatba. Poltergeist má 40 rokov

Otázkou v prípade Úsmevu zostáva, či bolo dobrým rozhodnutím nezapodievať sa bližšie pôvodom usmievajúcej sa bytosti, ktorá sa živí traumou iných. Popravde to však v snímke vôbec nechýba, navyše to dáva väčší priestor divákovej predstavivosti.

Čo sa týka hororových elementov filmu, niekto by mohol poukázať na to, že sa až príliš spolieha na tzv. jumpscares, teda na „ľakajúce“ scény, ktoré zdvíhajú divákov zo sedadiel. Na druhej strane je však viacero z nich spracovaných skutočne originálnym spôsobom, a jedna sa zdá byť dokonca inšpirovaná známou scénou z už spomínaného It Follows.

Pozitívom snímky je teda nielen detailné a zodpovedné spracovanie témy mentálneho zdravia, ale aj vizuály, na ktorých si tvorcovia dali záležať. Okrem toho treba tiež vyzdvihnúť „neokukanú“ herečku v hlavnej úlohe Sosie Baconovú, ktorá predviedla skutočne emotívny výkon. S úsmevom síce z kina asi neodídete, ale s kvalitným diváckym zážitkom určite áno.

HODNOTENIE PRAVDY: 4,5/5
Úsmev / USA 2022 /
réžia: Parker Finn
hrajú: Sosie Baconová, Kyle Gallner, Jessie T. Usher, Kal Penn, Robin Weigertová a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sosie Bacon #horor