Blondínka je jednotkou Netflixu, ale diváci film kritizujú za krutosť a sexizmus

Životopisná dráma Blondínka (Blonde), ktorú natočil režisér Andrew Dominik s Anou de Armasovou v úlohe Marilyn Monroeovej, sa po prvom dni streamovania vyšplhala na prvé miesto filmového rebríčka Netflixu. Ale film s označením „do 17 rokov neprístupný“ mnoho predplatiteľov pobúril. Informoval o tom server Variety.

03.10.2022 16:00
Blonde Foto:
Ana de Armas ako Marilyn Monroe v snímke Blonde.
debata

Na filmovom festivale v Benátkach zožal Blonde štrnásťminútové ovácie, ale kritici a diváci ho označujú za „sexistický“, „krutý“ a za „jeden z najodpornejších filmov“, aké kedy boli natočené.

„Vzhľadom na to, koľko ponižovania a hrôz si Marilyn Monroeová počas svojich 36 rokov prežila, je úľavou, že sa nedočkala Blondínky a nemusela trpieť aj vulgárnosť tohto filmu – nekrofilnej zábavy, ktorá jej osobu zneužila,“ napísala filmová kritička Manohla Dargis York Times vo svojej zdrvujúcu recenzii.

Film Blondínka je nakrútený podľa rovnomenného románu Joyce Carol Oatesovej a voľne líči mnohokrát zlomené srdce i množstvo tragédií v živote a kariére Marilyn Monroe od jej násilníckej matky až po sexuálne útoky v Hollywoode.

Herečka Ana de Armas ako Marilyn Monroe a... Foto: SITA/AP, 2022 © Netflix
Ana de Armas ako Marilyn Monroe a Adrien Brody ako Arthur Miller Herečka Ana de Armas ako Marilyn Monroe a Adrien Brody ako Arthur Miller vo filme Blonde.

Zatiaľ čo výkon Any de Armasovej sa stretol so všeobecným uznaním, samotný film vzbudil pobúrenie pre zobrazenie sexuálneho obťažovania, zneužívania a traumatizovania Marilyn Monroeovej.

„Mala som tú obrovskú smolu, že som sa včera večer pozerala na Blondínku na Netflixe, a poviem vám, že ten film je protipotratový, sexistický a vykorisťujúci,“ uviedla Steph Heroldová, výskumníčka v oblasti potratov na Kalifornskej univerzite v San Franciscu . „Scény s potratmi sú príšerné, rovnako ako celý film,“ dodala Heroldová. „Je v ňom zachytené, ako je Marilyn nútená k prvému potratu, kričí na stole, že si to rozmyslela, a potom má halucinácie o tom, že našla plačúce dieťa vo svojom dome z detstva, ktorý zachvátia plamene.“

Režisér Andrew Dominik a hlavná hviezda jeho... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Andrew Dominik a hlavná hviezda jeho nového filmu Blonde Ana de Armas. Režisér Andrew Dominik a hlavná hviezda jeho nového filmu Blonde Ana de Armas.

Justin Chang, filmový kritik denníka Los Angeles Times, vo svojej recenzii napísal: „Film v skutočnosti nie je o Marilyn Monroeovej. Je o tom, ako ju prinútiť trpieť.“

Milton Greene Marilyn Monroe Čítajte viac Konšpiračné teórie o smrti Marilyn Monroe herečku prežili. Špekuluje sa ďalej

Jedna z diváčok na twitteri napísala, že film existuje preto, aby „Normu/Marilyn zaradil do škatuľky, ktorá jej umožňuje byť iba zneužívaná, sexualizovaná alebo hovoriť ľuďom ‚tati‘.“ „Možno by sme mali prestať nechať mizogýnnych mužov, aby sa pokúšali točiť prevratné filmy o ženách, o ktorých nič nevedia,“ dodala diváčka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marilyn Monroe #Andrew Dominik #Blonde