Pokračovanie seriálu ŠTB: Prísne tajné - Bolestné šoky

V seriáli ŠtB: Prísne tajné uviedla RTVS nedávno ďalší dokument pod názvom Cirkev (ne)zlomená. Autormi filmu sú Jana Bučka Kovalčíková a Michal Fulier, ktorí majú v cykle aj film Mier na zemi. Rozprávali sme sa o tom, ako spolupracujú a ako vznikali ich dokumenty.

04.10.2022 09:00
Michal Fulier a Jana Bucka Foto:
Michal Fulier a Jana Bučka Kovalčíková.
debata

Získali ste pre dokument výborných účinkujúcich, napríklad kňaza Gašpara Fronca alebo pamätníčku zo Žiliny. Poznali ste ich aj pred nakrúcaním?

Naši pamätníci, ktorí vystupujú vo filme, sú veľmi vzácni. Prinášajú živé svedectvo. Je úžasné, že sú ochotní zdieľať svoje častokrát trpké spomienky. Na Gašpara Fronca nás upozornila kamarátka Mária Ivančíková. Vedela, že pripravujeme film s témou ŠTB a tajnej cirkvi, a hneď nám telefonovala. Cítila, že príbeh Gašpara v sebe nesie veľkú silu a dôležitosť výpovede danej doby. Jeho príbeh s rôznymi tragickými presahmi sa prelína v každej generácii ich rodiny.

A pani Blanka, ktorá sa pred kamerou presviedča o krutej pravde?

Po pani Blanke zo Žiliny sme dlho pátrali. Chceli sme nájsť niekoho, kto si bude živo pamätať na výrazného, aj keď skrytého agenta ŠtB, kňaza Grejtovského. Toľkým ľuďom ublížil a nám sa dlho nedarilo nájsť niekoho, kto by ho osobne poznal. Ale nakoniec sa to podarilo. Pre pani Blanku nebolo jednoduché o tom rozprávať, najprv nechcela, presviedčali sme ju však, že je to dôležité, až napokon súhlasila a ja som šťastná, že privolila. Natáčanie s ňou bol silný zážitok, pretože aj jej sme priniesli siahodhý 1330-stranový spis Grejtovského a konfrontovali ju s ním. Keď ho držala v rukách, na každej strane čítala mená ľudí, ktorých osobne poznala. Tí ľudia boli väznení, vyhadzovaní zo zamestnania a teraz, priamo pred nami a pred kamerou priznala, kto to zavinil.

štb Čítajte viac Skartované zločiny. V hlavnej úlohe ŠtB

Bolo náročné nakrúcať takto autenticky?

Dostali sme alebo sme si vypýtali spisy ŠtB našich protagonistov alebo aj antagonistov, o ktorých sme nakrúcali. Od začiatku sme vedeli, že ich chceme priamo na kameru konfrontovať v situácii, keď im daný spis dáme do ruky a budeme sledovať, čo sa s nimi deje. Boli to pre nás veľmi živé a cenné situácie, keďže tie spisy videli prvýkrát v živote a my sme boli pri tom, pretože sme to iniciovali. Neboli to ľahké okamihy, keďže ide o bolestivé spomienky. Veľmi príjemne nás prekvapil pán Fronc, ktorý sa na celú vec pozeral s nadhľadom. A veľmi silné bolo, keď rozprával o odpustení. Odpustenie je veľmi ťažké, nie každý je ho schopný, ale je to veľmi uvoľňujúce a práve odpustenie nám dáva možnosť žiť v slobode.

Boli pre vás niektoré situácie mimoriadne ťažké, lebo ste vedeli, že pôjde o konfrontáciu?

Ťažkým momentom bolo podávanie spisu a konfrontácia s gréckokatolíckym kňazom Fedorom, ktorý mal o agentovi, pátrovi Grejtovskom, veľmi pozitívnu mienku a my sme boli zrazu poslami tých zlých správ. Pán Fedor má 92 rokov, celý život žil v nejakom presvedčení. A zrazu prídu filmári a v jeho veku mu prehádžu naruby mienku o človeku, ktorého si celý život vážil. V dokumente ide o reálnych ľudí, zvažovali sme túto situáciu. No napokon sme sa rozhodli, že to musíme spraviť v rámci zachovania pravdy. Pretože celý cyklus je o hľadaní pravdy.

Alojz Lorenc PAD LEGENDA ALOJZA LORENCA  3 Čítajte viac Šéf tajných generál Alojz Lorenc zaváhal len pri otázke o morálke

S Michalom Fulierom pracujete vo dvojici – ako ste sa našli a ako sa dopĺňate?

Náš prvý spoločný projekt bol film Biomasaker v rámci cyklu Biele vrany a hrdinovia medzi nami. Šlo o poukazovanie na korupčné kauzy v rôznych oblastiach. My sme riešili korupciu v životnom prostredí. Vtedy som ja ako režisérka spolupracovala prvýkrát s Michalom Fulierom ako s kameramanom. Jeho vnímanie sveta, tém, vzťahov ma však uchvátilo natoľko, že spolupráca režisérka – kameraman sa veľmi rýchlo preklopila do autorskej dvojky. Jeden niečo začne a druhý to posúva. Je to pre mňa silný partnerský dialóg, ktorý sa stále posúva. A bez toho pohybu nie je možná silná tvorba.

Chceli by ste v tejto načatej téme pokračovať aj mimo seriálu?

Veríme, že je to len začiatok. Chce to veľa úsilia, vytrvalosti a viery. V tom obrovskom množstve sa človek ľahko stratí, ale máme úžasnú dramaturgičku Alexandru Guniš Ševčíkovú, ktorá je v tomto projekte zároveň kreatívnou producentkou. Takže áno, chceme sa tejto téme aj naďalej venovať, pretože ju považujeme za nesmierne dôležitú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #ŠtB #Jana Kovalčiková #Michal Fulier