Čierne na bielom koni je inšpirované filmami Tarantina aj bratov Coenovcov

Nový slovenský film Čierne na bielom koni prinesie do kín žáner štýlovej romantickej gangsterky. Jej režisérom, scenáristom i producentom je Rastislav Boroš, ktorý rozpráva príbeh z prostredia divokého slovenského juhu. "Nie je to kópia toho, čo sa deje v Rimavskej Sobote a Lučenci, je to moja spomienka na mesto a príbehy, štylizované podobenstvo skutočnosti," uviedol Boroš k filmu, ktorý vstúpi do kinodistribúcie 13. októbra.

07.10.2022 13:00
Čierne na bielom koni Foto:
Režisér Rasťo Boroš nakrútil romantickú gangsterku Čierne na bielom koni ako svoj druhý celovečerný film.
debata

Rozpráva o tom, prečo sa treba báť ľudí, ktorí podajú pero a povedia, že stačí podpísať, ale aj o tom, ako dokáže nečakaná láska strpčiť zločincom pokojný život. „Nechcel som spraviť záznam Rimavskej Soboty, Lučenca, film sme veľmi štylizovali, všetky interiéry sme komplikovane vyrábali, patinovali, aby mali estetickú hodnotu,“ vysvetľuje Boroš (Stanko, seriály 1890 a Labyrint).

„V hudobnej dramaturgii som si povedal, že chcem robiť film, ktorý zachytí niečo, čo žijeme. V našej krajine je toho málo autenticky slovenského, počúvame americkú hudbu, obliekame sa do francúzskeho oblečenia, jazdíme v japonských autách,“ poznamenal režisér s tým, že v hudobnej dramaturgii zvolil cigánsko-španielsko-balkánsky koncept.

Milan Ondrík vo filme Čierne na bielom koni. Foto: Continental film
čierne na bielom koni Milan Ondrík vo filme Čierne na bielom koni.

Boroš neskrýva, že ho inšpirovali viacerí režiséri, jeho druhý celovečerný film môže pripomínať tarantinovské snímky, prítomný je aj komediálny duch bratov Coenovcov, v ľahko melodramatických príbehoch našiel inšpiráciu aj v snímkach Akiho Kaurismäkiho.

Trailer filmu Stanko, ktorým Boroš debutoval.

"Je to postavené aj na kontraste malomesto a veľké herecké hviezdy, veľmi ma baví spájať vysoké a nízke,“ priznal filmár, ktorý v Čierne na bielom koni spojil stratené opustené mestečko na juhu Slovenska a herecké mená ako Milan Ondrík, Rebeka Poláková, Attila Mokos, Tomáš, Mischura, Jana Kovalčiková, ale aj Zoltán Mucsi, erbový herec legendy maďarskej kinematografie Istvána Szabóa. Diváci sa môžu tešiť aj na českých hercov Petra Vaněka a Tomáša Jeřábka.

jana-kirschner-a-milan-ondrik Čítajte viac Jana Kirschner a Milan Ondrík spievajú pre film Čierne na bielom koni

Film plný svojrázneho humoru a nečakaných dejových zvratov už predstavil Letný filmový festival 4 živly v Banskej Štiavnici. Slovensko bude reprezentovať na viacerých festivaloch v zahraničí, najbližšie bude súťažiť na varšavskom festivale, uvidia ho aj diváci na festivale v nemeckom Cottbuse.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Ondrík #Rasťo Boroš #Čierne na bielom koni