Štvrtá séria seriálu Babylon Berlín bude mať premiéru na HBO Max už v nedeľu

Detektívny seriál Babylon Berlín, odohrávajúci sa na pozadí posledných rokov Weimarskej republiky, sa tento rok na jeseň vracia vo svojej štvrtej sérii, v ktorej dráma vstupuje do temných 30. rokov 20. storočia v Nemecku. Prvé dve časti budú mať na Slovensku a v Čechách premiéru na HBO Max v 9. októbra.

08.10.2022 11:00
babylon berlin Foto:
Liv Lisa Fries ako Charlotte Ritter v seriáli Babylon Berlín.
debata

Prvá až tretia séria sa odohrávali na pozadí posledných dní búrlivých dvadsiatych rokov v Berlíne, štvrtá séria sa bude odohrávať na pozadí chaotického začiatku tridsiatych rokov, kedy sa Weimarská republika začala rozpadať. Séria rozvíja príbeh v nových 12 častiach.

Berlín, rok 1930. Zlaté dvadsiate roky vyvrcholili celosvetovým krachom na burze. Na úsvite nového desaťročia a hroziacej Veľkej hospodárskej krízy sa časy nepopierateľne zmenili. Niektorí na krachu zarobili, ako napríklad priemyselník Alfred Nyssen, ktorý investuje svoje zisky a má ambície, ktorých cieľom nie je nič menšie ako dobyť celý svet.

Mnohí využili chaos v meste vo svoj prospech, ako napríklad americký mafián Abe Goldstein, ktorý sa nehanebne chváli svojim bohatstvom a zároveň hľadá stratenú pamiatku. Iní sa na spoločenskom rebríčku drasticky prepadli do zúfalstva, ako Toni, ktorá sa potuluje berlínskymi ulicami so skupinou mladých rovesníkov a bojuje o prežitie. To robí starosti jej sestre Charlotte, ktorá dokonca riskuje svoju prácu. Po celý čas vedie Gereonovo vyšetrovanie do prostredia boxu – a politicky nepríjemne blízko Hitlerovho SA. Napriek tomu sa niektorí stále snažia nastoliť poriadok. Zostáva otázkou, k čomu to bude, pretože pochod nacistov k moci je v plnom prúde.

Babylon Berlín Čítajte viac Babylon Berlín? Skúška historickej nesprávnosti

„Mafiánska vojna, ktorá vrie v uliciach Berlína, berie diváka stále hlbšie do najtemnejšieho obdobia nemeckých dejín, počnúc Silvestrom 1930/31,“ prezrádzajú producenti Stefan Arndt, Uwe Schott a Michael Polle. „Je radosť a zároveň vzrušujúca fascinácia sledovať, ako Charlotta a jej bojovníci spájajú postavy a dej z predchádzajúcich sérií so silou a emóciami a stále novými odvážnymi spôsobmi.“

Volker Bruch a Liv Lisa Fries si zopakujú svoje úlohy policajného inšpektora Gereona Ratha a Charlotte Ritter, berlínskej asistentky detektíva.

seriáli Babylon Berlín bude mať premiéru 9.... Foto: HBO MAX
babylon berlin seriáli Babylon Berlín bude mať premiéru 9. októbra.

Vracia sa aj mnoho ďalších hercov z predchádzajúcich sérií,okrem iného Benno Fürmann, Lars Eidinger a Hannah Herzsprung. Medzi nových hercov 4. série patrí Mark Ivanier ako mafián Abe Goldstein, Barbara Philipp, Moisej Bazijan, Ronald Kukulies, Thomas Arnold, Lenn Kudrjawizki, Hannes Wegener a Max Raabe.

Scenáristami novej série sú Achim von Borries, Bettine von Borries, Henk Handloegten, Khyana El Bitar a Tom Tykwer, pričom Handloegten, von Borries a Tykwer sa opäť ujali réžie.

Všetky série Babylon Berlín sú dostupné na HBO... Foto: HBO MAX
babylon berlín Všetky série Babylon Berlín sú dostupné na HBO MAX.

Tykwer sa tiež znovu spojil s Johnnym Klimekom, aby zložil hudbu, ktorú hrajú Max Raabe, Meret Becker a medzinárodne uznávaná skupina Meute.

Všetky série seriálu Babylon Berlin nájdete na HBO Max a tú aktuálnu štvrtú už od 9. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Babylon Berlin #HBO Max