Gangsterka ako sa patrí: Peniaze, alebo láska? Oboje!

Už názov nového filmu režiséra Rastislava Boroša Čierne na bielom koni je trocha hádankou. Divák si ho môže prečítať ako splynutie dvoch obrazných vyjadrení - čierne na bielom a biely kôň (či už ten rozprávkový, alebo známy z podsvetia, oboje sa vo filme vyskytuje). Inak však príbeh nie je metaforický, otvorene sa bojuje o lásku a o peniaze, mafiáni si dohovárajú akcie, úžerníci sa chystajú do terénu, zamilovaní vyznávajú lásku. Prostredie je však ozvláštnené. Má nádych krásy vädnúceho kvetu.

13.10.2022 07:00
Čierne na bielom koni Bandy so sliepkou Foto:
Bandy (Milan Ondrík) to má premyslené: napriek riziku, že mu môžu zakrútiť krkom ide za svojou láskou. Z Rimavskej Soboty až do Lučenca.
debata
Slovenská gangsterka Čierne na bielom koni

Boli ste už v Rimavskej Sobote? Pozrite si fotky z nového filmu so skvelými hercami a herečkami, v ktorom ide - presne ako treba - o lásku a o peniaze.

Fotogaléria
Film Čierne na bielom koni: Miestny boss Lucano...
Čierne na bielom koni: Podnikať v tomto kraji...
+10Bandy (Milan Ondrík) to má premyslené: napriek...

Spočiatku sa dokonca zdá, že rozprávanie bude príliš poetické, bezbrehé, akvarelovo rozpité, ale napokon sa dej z obrazov zreteľne vykľuje a prichádza aj vtipná pointa. Divák odchádza z kina s úsmevom, hoci počas premietania by toho koňa občas aj popchol. Niektoré pasáže sú rozvláčne, idú do zbytočných podrobností.

Čierne na bielom koni, trailer

Veľkí frajeri z malého sveta

Režisér Boroš sa vo filme Čierne na bielom koni pozrel na svoj obľúbený kraj, čiže na oblasť Rimavskej Soboty a Lučenca, a to cez zážitky typických miestnych figúrok. Reálie sú potlačené, ide skôr o atmosféru. Tá je malomestsky ospanlivá, so stopami dávnej, ešte možno cisársko-kráľovskej, slávy a honoru. Už však opadávajú omietky, odlepujú sa tapety, všade je prázdno a pusto. Ale aj v tomto dekadentnom svete pulzuje život, horia srdcia, bujnejú vášne a – čert nespí. Bojuje sa o prestíž, bojuje sa o prachy, bojuje sa o sex s najkrajšími kočkami. V malých pomeroch je to ale dosť problematické: Karty sú rozdané, všetko je už rozdelené, každý každého pozná, nikto nič nemá (platí sa aj sliepkami), dôverčivosť a príbuznosť duší prevažuje nad schopnosťou falošnosti. Tak rob tu podvody!

Katona Kitty (Rebeka Poláková) by chcel každý.... Foto: Continental film
Čierne na bielom koni Kitty a Bandy na ulici Katona Kitty (Rebeka Poláková) by chcel každý. Patrí však obávanému mafiánovi Šanimu. Bandy Koháry (Milan Ondrík) sa zahráva s ohňom.

Rastislav Boroš sa baví témou, obliekol ju do krásy a vtipu. Priznáva sa k rôznym umeleckým inšpiráciám, ale niečím jeho videnie pripomína aj fotografie Jana Saudka, ich smútok a bujarosť.

Hľadanie ohňa vo vyhasnutom. Boroš nadchol pre tento zámer aj hercov, a to nie hocijakých. V rapsódii zo zapadákova žiaria veľké hviezdy. Umelci zámer perfektne pochopili a vytvorili plnokrvné postavičky: Attila Mokos hrá starnúceho úžerníka s dušou básnika, jeho mladým asistentom je Bandy Koháry v podaní Milana Ondríka, ktorý je síce veľký fičúr, ale aj tak si trúfa na viac než na čo má, no – oplatí sa.

Tomáš Mischura, ktorý stvárnil Zsoltiho Bofantyho, hrá aj ligotom očí, kútikom úst, nepotrebuje slová – ako v groteske. Je síce naivný, ale zadarí sa mu ako prešibanému. No a je tu aj dvojica hercov z Čiech, Petr Vaněk (ten ako hazardér podlieha zvodnému hlasu rulety) a Tomáš Jeřábek (príliš jemnocitný) hrajú podnikavcov z Brna. Dúfajú, že v stojatých vodách slovenského juhu sa bude dobre loviť.

Je silnejšia láska k milovanej osobe a či láska... Foto: Continental film
cierne na birelom koni janka kovalcikova tomas mischura Je silnejšia láska k milovanej osobe a či láska k peniazom? Janka (Jana Kolalčiková) a Zsolti (Tomáš Mischura) si v tom spravia jasno.

A ani sa veľmi nemýlia – nebyť nečakaných zvratov, odídu nabalení. Ale aspoň spoznali tunajších frajerov a niektoré miestne krásavice. Tie, napríklad v podaní Jany Kovalčikovej (Zsoltiho milá) a Rebeky Polákovej (povestná Katona Kitty), vedia chlapov riadne motivovať. Do zostavy výborne zapadol aj maďarský herec Zoltán Mucsi, jeden z mafiánov, ktorí spravujú oblasť. Výborne vyjadril celú vážnosť tohto postavenia.

Rebeka Polákova ako Katona Kitty a Zoltan Mucsi... Foto: Continental film
Čierne na bielom koni Rebeka Polakova ako Katona Kitty a Zoltan Mucsi ako Sani Pataki Rebeka Polákova ako Katona Kitty a Zoltan Mucsi ako Šani Pataki na zábere z nakrúcania. Na filmovom plátne je Šani tvrdý chlapík.

Maľované na dne

Sledujeme skrátka príbeh ľudí, ktorí sa ocitli na existenčnom dne, ale majú veľké ambície. Chcú si polepšiť, chcú zbohatnúť. Kde však, keď už ani niet koho okrádať. Našťastie, zásoby lásky, sexu a prírodných krás sa nikdy nevyčerpajú. Borošovi ľudkovia sa teda utiekajú k týmto večným hodnotám. Film je ako keby listovaním v knihe. Delí sa na kapitoly, v každej má hlavnú úlohu niekto iný. Ozývajú sa verše, rezonujú úvahy, kopia sa prekáračky, z drám sa rodí humor. V kraji bujnej vegetácie a letiacich oblakov zdanlivo všetko končí, ale je to naopak: Všetko sa práve začína. Len treba utekať kade ľahšie.

Podnikať v tomto kraji je čoraz ťažšie. Lucano... Foto: Continental film
cierne na bielom koni milan ondrik attila mokos Podnikať v tomto kraji je čoraz ťažšie. Lucano (Attila Mokos) a Bandy (Milan Ondrík) o tom vedia svoje.

HODNOTENIE PRAVDY: 3,5 HVIEZDIČKY z 5

Čierne na bielom koni/Slovensko 2022/r. Rasťo Boroš/ h. Milan Ondrík, Rebeka Poláková, Attila Mokos, Tomáš Mischura, Jana Kovalčíková, Petr Vaněk, Zoltán Mucsi, Tomáš Jeřábek, Nikolett Dékány

debata chyba