Zomrela herečka Angela Lansburyová, detektívka zo seriálu To je vražda, napísala

Chýbalo len päť dní a mohla oslavovať 97. narodeniny. Namiesto toho prišla z Kalifornie smutná zvesť pre všetkých divákov, ktorí si obľúbili kriminálny seriál To je vražda, napísala. Predstaviteľka hlavnej úlohy, britsko-americká herečka Angela Lansburyová, zomrela v utorok v Los Angeles. Ako informovala jej rodina, odišla "pokojne v spánku u seba doma".

11.10.2022 22:10 , aktualizované: 12.10.2022 06:02
Angela Lansbury Foto: ,
Herečka Angela Lansbury na archívnom zábere.
debata (1)

Známa herečka, ktorá šesťkrát získala Zlatý glóbus a cenu Tony, 15-krát ju nominovali na televízne ocenenie Primetime Emmy a trikrát na Oscara (v roku 2014 ho napokon dostala za celoživotné dielo), bola pritom až do konca obdivuhodne čulá a aktívna.

„Rozhodne nie som v dôchodcovskom veku,“ vyhlásila ešte v roku 2013. „Mám len 87, čo dnes neznamená nič. Je to rovnaké, ako keď som pred pár rokmi mala šesťdesiat. Som presvedčená, že vek by vám nemal brániť v tom, aby ste pokračovali,“ zdôraznila herečka.

A toho sa i držala. Stále vystupovala na javisku aj pred kamerou. Tvrdila, že divadlo do nej vlieva silu a radosť z toho, že prichádza niečo nové. S humorom dodávala, že sa pokladá za „bionickú ženu“, pretože má viaceré časti tela – kolená či bedrá – umelé.

Angela Lansbury v roku 1992 počas udeľovania...
Angela Lansbury počas udeľovania Oscarov v roku...
+3Angela Lansbury na zábere z roku 1940.

Lansburyová sa narodila 16. októbra 1925 v Londýne. Jej otec bol úspešný obchodník a politik, matka herečka. Už odmalička ju lákal film, študovala hudbu a herectvo.

Keď v roku 1940 vypukla letecká bitka o Britániu a anglické mestá sa stali terčom bombardovania, jej mama sa rozhodla zobrať deti do Ameriky. Angela tam vyštudovala herectvo a začala hrať v divadle i vo filme.

Angela Lansburyová vo filme z roku 1946, kde si aj zaspievala.

Pred kamerou debutovala v roku 1944 v mysterióznom trileri Plynové lampy a hneď za jej prvú úlohu ju nominovali na Oscara. Už o rok nato prišla ďalšia nominácia za výkon v dráme The Picture of Dorian Gray (1945). Počas svojej dlhej kariéry potom účinkovala v desiatkach filmov a niekoľkých seriáloch.

Angela Lansbury-koláž Čítajte viac Spoznáte blondínku s hlbokými očami? Jessica Fletcher zo seriálu To je vražda, napísala, má 95

V roku 1961 si zahrala v hudobnej komédii Blue Hawaii s legendárnym spevákom Elvisom Presleym, za vedľajšiu rolu v trileri Mandžuský kandidát (1962), kde sa zjavila po boku Franka Sinatru, si vyslúžila tretiu nomináciu na Oscara.

Účinkovala tiež v krimifilmoch Smrť na Níle (1978) či Rozbité zrkadlo (1980). Presadila sa tiež ako divadelná herečka a speváčka v broadwayských muzikáloch, naspievala i niekoľko postáv v animovaných snímkach.

Po boku Elvisa Presleyho v hudobnej komédii Blue Hawaii z roku 1961.

Najväčšiu slávu jej priniesol televízny krimiseriál To je vražda, napísala (1984 – 1996), kde stvárnila „amatérsku detektívku“, bývalú učiteľku Jessicu Fletcherovú. Dielo vzniklo podľa rovnomennej poviedky Agathy Christie o slečne Marplovej a malo taký priaznivý ohlas, že z neho nakrútili 264 dielov. Lansburyová dostávala až 300-tisíc dolárov za každú epizódu a stala sa z nej svetová hviezda.

Jej prvé manželstvo s hercom Richardom Cromwellom, z ktorého sa neskôr vykľul homosexuál, stroskotalo už po roku, no druhé s anglickým hercom Petrom Shawom vydržalo vyše 53 rokov až do jeho smrti. Spolu mali syna a dcéru. Pred smrťou mala herečka už aj tri vnúčence a päť pravnúčat.

Hoci ju britská kráľovná za zásluhy povýšila do šľachtického stavu, Lansburyová vystupovala skromne. Podporovala amerických demokratov a britských labouristov, no aj viaceré charitatívne projekty (boj proti drogám, domácemu násiliu alebo proti HIV a AIDS).

Správa o jej smrti z amerických médií.

Správu z agentúry sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #seriál #herečka #To je vražda napísala #Angela Lansbury