Recenzia: Legendárny vrah dáva posledné zbohom

Po neuveriteľných 45 rokoch končí jedna z najzásadnejších hororových sérií všetkých čias. Tvorcovia na čele s režisérom Davidom Gordonom Greenom sa v poradí trinástom filme rozhodli dať zbohom notorickému sériovému vrahovi Michaelovi Myersovi. Kto ale pôjde do kina so zámerom pozrieť si staré dobré vyčíňanie nezastaviteľného psychopata v maske Williama Shattnera, bude sklamaný. Viac než o Michaelovi je film o jeho odkaze.

14.10.2022 08:00
Halloween končí. Foto:
Michael Myers (James Jude Courtney a Nick Castle) počas posledného súboja s Laurie Strodeovou (Jamie Lee Curtisová).
debata

Pocta Carpenterovi aj Zombiemu

Vraciame sa do Haddonfieldu, ktorý momentálne žije novou tragédiou. Mladý študent Corey Cunningham (Rohan Campbell) strážil v deň Halloweenu malého chlapca, ktorý však nešťastnou náhodou prišiel o život. To vedie k radikálnej zmene Coreyho života – keďže Michael (James Jude Courtney a Nick Castle) zmizol, obyvatelia majú nového adepta na opľúvanie.

Spočiatku všetko ticho trpí so sklonenou hlavou, neskôr uňho ale dochádza k radikálnej zmene. Ako hovorí staré africké príslovie: „Dieťa, ktoré nie je objaté dedinou, ju spáli, aby pocítilo jej teplo.“

Séria Halloween končí po 45 rokoch

Pozrite si fotografie z 13 filmov o legendárnom sériovom vrahovi Michaelovi Myersovi.

Fotogaléria
Halloween, 1978
Laurie Strodeová (Jamie Lee...
Halloween II, 1981
Laurie Strodeová (Jamie Lee...
+8Halloween III
Halloween III je jediným filmom...

Laurie Strodeová (Jamie Lee Curtisová) zatiaľ žije pokojným životom so svojou vnučkou Allyson (Andi Matichaková), a napriek tomu, že pôsobí celkom vyrovnane, sa ešte stále úplne nestriasla bremena, ktoré jej zanechal Michael.

Allyson sa medzitým zblíži s Coreym a je svedkom celej jeho vnútornej premeny. Divák čaká, kedy sa konečne zjaví Michael, no ten hrá v tomto filme druhé husle. Namiesto klasického vyvražďovania obyvateľov mestečka nezničiteľným vrahom sledujeme predovšetkým Coreyho a to, ako sa od Michaela „nakazí“ nenávisťou.

Na jednej strane to niekomu môže pripadať ako priveľké odbočenie od samotného Michaelovho príbehu, čo môže byť zvlášť problematické v prípade, keď ide o jeho posledný film. Zároveň však ide o zaujímavé spojenie základných princípov Carpenterovej verzie (z ktorej vychádza aj táto konkrétna snímka) a neskoršieho remakeu Roba Zombieho.

Trailer k filmu Halloween končí.

Zatiaľ čo pre Carpentera je Michael záhadnou a všemocnou postavou, ktorej motívy zostávajú neznáme, Zombie sa snažil vykresliť ho ako výsledok vplyvu prostredia. Jeho Michael sa nenarodil zlý, ale postupne sa ním stal.

V tomto filme sa stretávajú obe tieto podoby, pričom pôvod Michaelovej sily zostáva až do konca zahalený tajomstvom. Tvorcovia sa nesnažia tlačiť na pílu v otázke nadprirodzenosti, čím sa aj naďalej striktne pridŕžajú verzie Johna Carpentera. A keď už sme pri ňom, nejedného hororového fanúšika poteší odkaz na jeho legendárnu Vec, ktorý sa nachádza hneď na začiatku snímky.

Michaelov odkaz

Corey je otázna postava. Niektorí si pri ňom povedia, že je trápny, iní k nemu pocítia súcit. Patrí však do ságy o Michaelovi Myersovi? Ak hovoríme o jeho odkaze, tak zrejme áno. Tvorcovia totiž spočiatku naznačujú, že by mohol byť jeho dedičom. Napokon ale túto myšlienku odmietajú, a to celkom oprávnene – Michael Myers je len jeden.

Akýkoľvek „napodobiteľ“ by bol len výsmechom a úbohou snahou držať pri živote niečo, čo si zaslúži odpočinok. Coreyho príbeh však celkom presvedčivo vykresľuje silu ľudskej nenávisti a to, aké jednoduché je hádzať na niekoho špinu.

Úsmev Čítajte viac Recenzia nového hororu: Samovražda s úsmevom na tvári

Našťastie sa aj v poslednom Halloweene nachádza niekoľko starých dobrých hororových stereotypov, ako napríklad partia populárnych deciek, z ktorých najväčší kretén má na sebe bundu futbalového tímu. Laurie Strodeová je opäť symbolom sily a svojím výkonom jednoznačne potvrdila, že je kráľovnou medzi „final girls“ (posledná preživšia v horore, pozn. red.).

Michael napokon dostal poslednú rozlúčku, akú si právom zaslúžil. Vyzerá to, že je skutočne koniec, bež žiadnych otáznikov za slovami Halloween končí. V srdciach fanúšikov je však Michael večný a ktovie – možno sa raz v nejakej podobe opäť vráti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #horor #Haloween #Halloween končí