Zomrel herec Ralf Wolter, predstaviteľ Sama Hawkinsa

Nemecký herec je známy najmä zo 60. rokov vďaka filmovej postave podľa románov Karla Maya o Vinnetouovi. Zomrel vo veku 95 rokov. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním na Wolterovu manželku. V Nemecku bol obľúbeným hercom v televíznych kriminálnych filmoch.

14.10.2022 15:02
Ralf Wolter Foto:
Ralf Wolter ako Sam Hawkins a Lex Barker ako Old Shatterhand v roku 1965.
debata

.

Rodák z Berlína Wolter si počas svojej kariéry zahral vo viac než sto snímok a úspešný bol aj ako divadelný a kabaretný herec. Vo filme naposledy vystúpil v roku 2012, išlo o nemeckú komédiu Bis zum Horizont, dann links! (Až k obzoru, potom doľava!). V posledných rokoch sa stiahol z verejného života.

Ralf Wolter na archívnej snímke zo 60-tych rokov. Foto: Profimedia
Ralf Wolter Ralf Wolter na archívnej snímke zo 60-tych rokov.

Wolter sa narodil v Berlíne v umeleckej rodine, jeho otec bol kabaretný a varietný herec, spevák a akrobat. Po štúdiách herectva začínal v divadle, pred kamerou na seba prvýkrát výraznejšie upozornil v americkej komédii Billyho Wildera Raz, dva, tri (1961). O rok neskôr sa prvý raz objavil vo svojej najslávnejšej role, a to v prvej mayovke Poklad na Striebornom jazere.

Ním stvárnený Sam Hawkens, v niektorých filmových adaptáciách Mayových diel označovaný tiež ako Hawkins, bol zábavný veterán občianskej vojny, nosil parochňu, pretože ho skalpovali indiáni (,,Ak sa nemýlim…„. Bol i prvým učiteľom Old Shatterhanda na Divokom západe a od neho tiež pochádza Old Shatterhandovo meno, ktoré znamená "Drviaca ruka“.

Ralf Wolter ako Sam Hawkins

Hawkensa si zahral v šiestich mayovkách a ďalších televíznych filmoch a seriáloch, Wolter ale nechýbal ani vo filme Žut (1964) ako Hadží Halef Omar, verný sluha Old Shatterhanda v Oriente, kde hrdina Divokého západu vystupoval pod menom Kara ben Nemsí. A v roku 1972 sa objavil po boku Lizy Minnelliovej a Michaela Yorka v úspešnom muzikáli Kabaret.

Lex Barker Čítajte aj Kráľ džungle aj pokrvný brat. Lex Barker by mal 100 rokov

Svoju odvrátenú tvár ukázal život populárnemu hercovi v roku 2002, keď Wolter zavinil pri nehode smrť troch ľudí. Wolter na diaľnici medzi Hamburgom a Berlínom uviazol s autom v dopravnej zápche, spôsobenej zúžením jazdných pruhov kvôli stavbe na ceste. Nechcelo sa mu ale čakať a otočil auto do protismeru. Protiidúce vozidlá museli prudko brzdiť a do jedného osobného auta narazil poľský kamión. Traja starší ľudia zostali vo vozidle na mie mŕtvi. V roku 2003 mu súd za to vymeral trest desať mesiacov podmieenečne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Winnetou