Zomrel filmový Hagrid z Harryho Pottera, herec Robbie Coltrane

Vo veku 72 rokov zomrel v piatok 14. októbra škótsky filmový herec Robbie Coltrane, ktorého preslávila postava dobromyseľného obra Hagrida z filmovej série o Harrym Potterovi.

14.10.2022 19:33 , aktualizované: 20:16
Robbie Coltrane Foto: ,
Herec Robbie Coltrane na Trafalgar Square, v centre Londýna na svetovej premiére filmu Harry Potter a dary smrti 2 v júli 2011.
debata

Robbie Coltrane bol v Británii známy ako komediálny herec v kriminálnom seriáli Cracker. Britské médiá ho označujú ako excentrického herca a výborného komika, ktorý začínal kariéru v divadle aj vo filme. V detektívnej dráme ITV Cracker stvárnil forenzného psychológa a účinkoval tiež v dvoch filme o britskom tajnom agentovi Jamesovi Bondovi. Informujú o tom agentúry s odkazom na hercovu agentúru WME. Podľa Coltranovej agentky Belindy Wright herec zomrel v nemocnici neďaleko Falkirku v Škótsku.

Glasgowský rodák Coltrane začal verejne pôsobiť ako stand-up komik v kluboch v Edinburghu a ako divadelný herec. Narodil sa v roku 1950 ako Anthony Robert McMillan v lekársko – učiteľskej rodine. Po absolvovaní Glasgow Art School pokračoval v štúdiu umenia na Moray House College of Education v Edinburghu. Neskôr si zmenil meno na počesť jazzovej legendy Johna Coltrana, keď v Londýne začal svoju filmovú kariéru.

Harry Potter, najlepšie scény s Hagridom

Rola Edwarda „Fitze“ Fitzgeralda v britskom seriáli Debna (1993 až 1995) mu prineisla cenu BAFTA a vydláždila cestu k úlohám ako Valentin Žukovskij v Zlatom oku (1995) aj v ďalšej bondovke Jeden svet nestačí (1999). Neskôr si zahral Hagrida v sérii filmov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi.

harry potter a kamen mudrcov Čítajte viac Prvú knihu o Harrym Potterovi vydali pred 25 rokmi. Čítali ste príbehy ikonického kúzelníka?

Britský komik, režisér a moderátor Stephen Fry v reakcii na správu o Coltranovom úmrtí na svojom twitteri napísal, že sa s Robbiem prvýkrát stretol pred 40 rokmi. „Taká hĺbka, sila a talent. A zábavný dosť na to, aby spôsobil beznádejné štikútanie a hýkanie, keď sme pracovali na našom prvom seriáli Alfresco (v roku 1983),“ napísal Fry a dodal: „Zbohom, starý priateľ. Budeš tu strašne chýbať.“

Na hercovo úmrtie reaguje na sociálnej sieti aj filmová spoločnosť Warner Bros., ktorá stojí za sfilmovaním čarodejníckej série. „Robbie Coltrane hral Hagrida s láskou a s humorom, bol vynikajúci herec a kamarát, bude nám chýbať,“ uviedli na twitteri a pridali spomienkovú fotografiu.

Herec Robbie Coltrane v čarojejníckej filmovej... Foto: Warner Bros.
hagrid Harry Potter Robbie Coltrane Herec Robbie Coltrane v čarojejníckej filmovej sérii o Harrym Potterovi.

Britská NBC cituje Coltranovu agentku Belindu Wright, ktorá ho opísala ako „jedinečný talent“, pričom jeho rola Hagrida „priniesla radosť deťom aj dospelým na celom svete“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter