V Štiavnici vidno až za hranice. Vďaka 4 živlom

Casablanca, Fitzcarraldo, Import Export, Kráľ Šumavy, Prekliata láska či Sexmisia. To sú snímky, ktoré mnohé rozdeľuje. Organizátori Letného filmového seminára 4 živly si však myslia, že ich aj čosi spája. Každá z nich sa má nejakým spôsobom dotýkať témy hranice. A na nej stojí 14. ročník seminára, ktorý sa začal v stredu večer. Ako vždy, v Banskej Štiavnici.

09.08.2012 12:00
zivly Vitajte v KĽDR! Jablonská Foto:
Záber z dokumentárneho filmu Vitajte v KĽDR! (2008), ktorý nakrútila česká režisérka Linda Jablonská a premietnu ho na 4 živloch v Banskej Štiavnici.
debata

Prehovoria aj domáci
Šestica spomenutých titulov je len malou vzorkou z programu 4 živlov. Všetky menované filmy nakrútili zahraniční tvorcovia, vlastne aj toho Kráľa Šumavy, ktorý vznikol ešte za Československa, ale v réžii Karla Kachyňu. K téme seminára však majú čo povedať i tunajší filmári, stačí si pozrieť trebárs celovečerný debut Ivety Grófovej s názvom Až do mesta Aš. V ňom sa mladá Slovenka vydáva do českého pohraničného mestečka, aby si našla prácu. Má to byť krok k osamostatneniu sa, no je to skôr zmätené hľadanie pomoci. V neznámom prostredí, bez podpory rodiny, bez práce, peňazí a skúseností je Dorotka náchylná zmieriť sa i s pochybným východiskom. Ašom si už prešlo veľa podobne stratených existencií, takže sa nájde aj dosť takých, ktorí z toho vedia profitovať.

Film Až do mesta Aš bude mať v Štiavnici slovenskú predpremiéru a diváci sa môžu stretnúť s jeho autorkou Ivetou Grófovou. Na 4 živloch nebudú chýbať ani ďalší domáci tvorcovia ako Marek Šulík a Jana Bučka, ktorí uvedú svoju dokumentárnu hru Zvonky šťastia, Jaroslav Vojtek so snímkou Hranica, alebo Peter Kerekes, ktorý porozpráva o projekte Cez hranice (Across the Border).

Veľa podôb jednej témy
„Našu tohtoročnú tému zmapujeme na viacerých úrovniach. Jedna z nich sa týka geografických hraníc, čo trochu odkazuje aj na uplynulý zimný seminár, kde sme mali tému Tí druhí,“ povedala spoluorganizátorka 4 živlov Daniela Chlapíková. „Zaoberáme sa i osobnými, morálnymi, spoločenskými či športovými hranicami. Spomeniem ešte snímky, ktoré stierajú hranicu medzi autorom a divákom, keď ukazujú, čo prežíva umelec počas svojej tvorby. No a ďalšiu skupinu tvoria experimentálne diela, kde budeme mať aj výtvory návštevníkov Art Film Festu a prehliadky Fest Anča,“ vysvetlila Chlapíková.

O lektorské úvody k filmom sa opäť postarajú teoretici Martin Ciel a Martin Kaňuch. Možno v nich odznejú aj informácie o tom, za akých nevšedných okolností niektoré tituly vznikali. Veď už nakrúcanie Fitzcarralda (1982) je celkom zaujímavým príbehom. Jeho režisér Werner Herzog urobil film o Európanovi, ktorý sa rozhodol naplniť svoj sen o vybudovaní opery v peruánskom meste obkolesenom dažďovými pralesmi. Podobne ako hrdina aj Herzog prekonával pri zhmotňovaní vlastných predstáv viaceré hranice – vonkajšie prekážky i vnútorné limity. Ako sa ukázalo, tohto režiséra len tak niečo nezlomí. Vynaložené úsilie azda najlepšie symbolizuje pamätná scéna presunu veľkého parníka cez horský masív.

Nielen filmy, aj filmári
Tento rok má na seminár zavítať najviac hostí v histórii 4 živlov. „Je medzi nimi napríklad Robert Gliński – režisér filmu Svinky, ktorý hovorí o živote mládeže na poľsko-nemeckých hraniciach. Vážim si, že príde i Szabolcs Hajdu, Jan Gogola ml. a viacero slovenských tvorcov. Zároveň mám veľmi rada sekciu Animované hranice, ktorú pripravuje Ivana Laučíková, a odráža animovanú kinematografiu celkom inak, ako sme zvyknutí,“ upozornila Daniela Chlapíková. Letný filmový seminár 4 živly ponúkne aj workshopy, koncerty či viaceré akcie pre deti. V Banskej Štiavnici potrvá až do nedele 12. augusta.

debata chyba