Recenzia: Dahmerov príbeh hovorí najmä o nás

V posledných rokoch sa populárnym subžánrom v oblasti seriálov, filmov, ale aj podcastov stali príbehy sériových vrahov. Preto nečudo, že Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera je v súčasnosti najsledovanejším seriálom na streamovacej platforme Netflix. Ryan Murphy, ktorý je spolu s Ianom Brennanom tvorcom, je známy predovšetkým seriálmi Glee, American Crime Story či American Horror Story. V piatej sérii naposledy spomínaného seriálu s podnázvom Hotel dokonca vystupovala postava samotného Dahmera.

20.10.2022 06:00
Jeffrey Dahmer Foto:
Evan Peters ako sériový vrah Jeffrey Dahmer.
debata (3)

Pôvod zla

V hlavnej úlohe známeho vraha sa predstavil „dvorný“ Murphyho herec Evan Peters, ktorý si dal na stvárnení Dahmerovej zložitej povahy zvlášť záležať. Divák sleduje jeho príbeh v trochu zložitej chronológii, z ktorej môže byť spočiatku zmätený. Namiesto toho, aby dej plynul od začiatku do konca, chaoticky skáče z jedného obdobia do druhého, na čo si človek zvykne až niekde pri piatej či šiestej epizóde.

Sledujeme jeho detstvo, zložité vzťahy v rodine, problém s alkoholom aj prvé skúsenosti s taxidermiou (preparovaním živočíchov) a následnú fascináciu mŕtvymi zvieratami a ich orgánmi. Tvorcovia našťastie neskĺznu k tomu, aby všetky Dahmerove skutky opodstatňovali prostredím, v ktorom vyrastal. Namiesto toho dávajú jasne najavo, že zlo v ňom bolo zakorenené odmalička. Postupne sme tak svedkami jeho prvých vrážd, sexuálnych fantázií s mŕtvymi či kanibalizmu.

Trailer k seriálu Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera.

Dahmer sa musí vyrovnávať aj so svojou homosexualitou, ktorá je problematická predovšetkým v očiach jeho otca. Nezdá sa však, že by mal Jeffrey väčší problém so sebaprijatím a veľmi rýchlo si zvykne navštevovať rôzne gej bary. Namiesto toho, aby v nich našiel lásku, číha na svoje budúce obete. Ľudí totiž vníma ako sexuálne objekty a prekáža mu, keď sa počas styku hýbu.

Najvýraznejšou črtou jeho príbehu však nie je jeho nekrofília ani kanibalizmus, ale zrkadlo, ktoré nastavuje spoločnosti. Dahmer si totiž bol veľmi dobre vedomý svojho privilégia ako beloch, a obete si vyberal medzi príslušníkmi rasových menšín. Práve vďaka tomu sa mu tak dlho podarilo unikať.

Zlyhanie spoločnosti

Sociálny komentár je v prípade tohto seriálu skutočne dôležitý. Ukazuje, že aj napriek tomu, že je Dahmer gej a tak trochu čudák, jeho slovo stále zaváži o niečo viac ako slovo černocha. Dobrým príkladom je scéna, keď sa naňho ide sťažovať jedna z obetí, ktorú zdrogoval, ale podarilo sa jej ujsť. Rozčúli ho totiž, keď policajt verí Dahmerovi, ktorý má policajný záznam, a nie jemu, ktorý má register trestov čistý, ale je černoch.

Takýchto prípadov je v seriáli niekoľko. Ľudia sa opakovane sťažujú na zápach, ktorý vychádza z Dahmerovho bytu, ale aj na to, že ho videli so zdrogovaným maloletým chlapcom, o ktorom tvrdil, že je jeho priateľ.

Halloween končí. Čítajte viac Recenzia: Legendárny vrah dáva posledné zbohom

Napokon sa dostane aj pred súd, a to pre sexuálne zneužitie 14-ročného chlapca, no sudcu pohľad na Dahmera obmäkčí a prednesie preto inšpiratívnu reč o tom, ako mu pripomína vlastného syna. Dahmer však napriek tomu ide na istý čas za mreže. Ani to ale nezabráni jeho neskorším vraždám, ktoré nie sú práve nenápadné, lenže sťažnosti ľudí čiernej pleti sú aj naďalej ignorované.

Dahmera sa podarí dostať za mreže až po 17 vraždách, ktorým sa dalo zabrániť, nebyť nekompetencie polície a úradov. Seriál, ktorý sa o ňom Ryan Murphy a Ian Brennan rozhodli natočiť, má síce silnú výpovednú hodnotu, na druhej strane je otázne, či opäť neprispieva k neustále narastajúcej fetišizácii sériových vrahov. Navyše ide o citlivú tému pre rodiny a priateľov Dahmerových obetí, ktorým sa takto neustále otvárajú staré rany.

Monštrum: Príbeh Jeffreyho Dahmera vyniká atmosférou a skvelým hereckým výkonom Evana Petersa. Napriek tomu je však potrebné sledovať seriál s vedomím, že nejde o vymyslený príbeh určený na zabávanie más, ale o skutočné udalosti, ktoré slúžia ako výstraha pre nás ako jednotlivcov aj ako súčasť spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #sériový vrah #monštrum #Jeffrey Dahmer