Hviezda nehviezdneho výzoru

V slovenských kinách ho už asi dva roky nebolo vidieť, ale diváci nemajú problém vymenovať hneď niekoľko jeho filmov. Mnohí by asi zmienili tituly Tootsie, Kramerová verzus Kramer, Rain Man, Polnočný kovboj či Absolvent. V týchto dňoch oslavuje americký herec Dustin Hoffman už 75. narodeniny.

11.08.2012 06:00
Dustin Hoffman Foto:
Dustin Hofffman
debata

Po tom, čo mu v roku 1999 udelil Americký filmový inštitút cenu za celoživotné dielo, prišla vraj na Hoffmana kríza. Keď na ceremónii videl tie veľké fotografie, ktoré ho zachytávali v najvýznamnejších úlohách, prepadla ho panika „Namiesto príjemného pocitu, že som mal možnosť podieľať sa na tom všetkom, ma zachvátil pocit, akoby sa všetko skončilo. Myslím, že v práci sa snažíte nájsť niečo, čo vás presahuje a čo stimuluje váš život. Na to som sa akosi nedokázal napojiť,“ vysvetľoval herec svoju hereckú odmlku v rozhovore pre magazín IFQ.

Pre Playboy uviedol aj to, že koncom 90. rokov ho prestávali nadchýnať ponuky, ktoré dostával. Keď sa neskôr k nakrúcaniu vrátil, chytil sa rady svojej druhej manželky Lisy Gottsegenovej, aby tak nebazíroval na scenároch. Filmové projekty si teda začal vyberať najmä na základe režisérov. A odvtedy sa ukázal napríklad v komédii Jeho foter, to je lotor! alebo vo Forsterových snímkach Hľadanie Krajiny – Nekrajiny či Horšie to už nebude.

Rodák z Los Angeles si so školou príliš nerozumel a herectvo mu malo vytrhnúť tŕň z päty – zabezpečiť chýbajúce študijné kredity. Uvedomil si zároveň, že pri hereckých skúškach sa mu čas nevlečie tak ako pri lekciách klavíra. Veľa času však prešlo, kým sa dokázal presadiť. Ani v New Yorku, kam sa presťahoval a býval u svojho kamaráta Genea Hackmana, to dlho nešlo. Hoffman si uvedomoval, že nevyzerá ako hviezda, aj preto radšej nezostával v Los Angeles.

Veľký obdivovateľ Marlona Branda sa spočiatku musel živiť kadečím, ale aspoň si v tých rozmanitých zamestnaniach vycibril pozorovateľské schopnosti a vyskúšal si aj nejaké herecké ťahy. Ako trebárs vtedy, keď robil čašníka a vydával sa za Francúza. Hviezdou sa stal napokon vďaka režisérovi Mikovi Nicholsovi, ktorý to riskol a obsadil ho do filmu Absolvent. Potom prišiel spomínaný Polnočný kovboj, neskôr Malý veľký muž, Motýlik, Všetci prezidentovi muži, Maratónec…

V poslednom čase hrával prevažne vedľajšie úlohy a v jednom rozhovore priznal, že by rád stvárňoval hlavné, aby mohol vytvoriť viacrozmerný charakter, ale pri vedľajších postavách zase odpadáva bremeno zodpovednosti. Inde skonštatoval, že mu je to jedno, podstatné je pracovať a tešiť sa z toho. No a pre diváka je podstatné to, že má naplánované ďalšie projekty.

Herec Dustin Hoffman sa tešil z výnimočnej...
Hereckí kolegovia Dustin Hoffman a Emma Thompson.
+12Nick Nolte a Dustin Hoffman sú hlavnými...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba