Mediálny výbor žiada MK, aby sa zaoberalo zvýšenými nákladmi RTVS

Ministerstvo kultúry má kompenzovať ekonomické dosahy, ktoré RTVS vznikajú v dôsledku prijatia zákona o mediálnych službách. Od rezortu to žiadajú členovia Výboru Národnej rady pre kultúru a médiá.

21.10.2022 18:00
Ľuboš Machaj Foto:
Nový generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj pred sídlom verejnoprávnej televízie v bratislavskej Mlynskej doline.
debata

Členovia parlamentného výboru vyzývajú rezort takisto k nastaveniu systémového financovania verejnoprávneho média aj v súvislosti s možným navýšením koncesionárskych poplatkov. Členovia mediálneho výboru sa na tom uzniesli na štvrtkovom rokovaní, ktoré sa zaoberalo aktuálnou finančnou situáciou RTVS.

O prerokovanie požiadalo vedenie verejnoprávnej inštitúcie i Rada RTVS, upozorňujúci na to, že narastajúce náklady a nové, finančne nekompenzované povinnosti pre verejnoprávneho vysielateľa hrozia núteným zavedením zásadných reštrikčných opatrení.

Miriam Kittler Čítajte viac Obchodná riaditeľka RTVS: Tento rok naše záväzky splníme, budúci rok počítame s opatrnosťou klientov

Predseda rady Igor Gallo na rokovaní pripomenul nielen dlhodobé podfinancovanie RTVS, krátenie daňových príjmov v súvislosti s rozširovaním skupín oslobodených od koncesionárskeho poplatku, ktorý sa navyše už takmer 20 rokov nemenil, ale hlavne zmienil dosah nového zákona o mediálnych službách.

Poukázal na to, že v tomto roku od augustovej účinnosti zákona manažment odhadol zvýšené náklady o minimálne 800-tisíc eur a do roku 2026 približne na 25 miliónov eur.

„Bez akejkoľvek predbežnej konzultácie a kompenzácie ste zaťažili RTVS v krehkej finančnej kondícii ďalšími 25 miliónmi,“ upozornil prítomných poslancov. Pripomenul, že o nedostatočnom systémovom financovaní verejnoprávneho média informoval v nedávnom období vo svojej správe aj Najvyšší kontrolnú úrad.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj priznal, že pri neriešení súčasnej finančnej situácie bude musieť telerozhlas pristúpiť ku krízovému riešeniu.

„A pomerne veľkým zásahom vo vysielaní tak, aby sa naplnili zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa i povinnosť zostaviť vyrovnaný rozpočet,“ vysvetlil. Pripustil, že pri neriešení situácie môže byť po novembrovom konci Trojky otázne pokračovanie aj ďalších programových služieb.

Ľuboš Machaj Čítajte viac RTVS urgentne potrebuje riešiť financovanie, je na pokraji ekonomického prežitia

Predseda parlamentného výboru Kristián Čekovský (OĽaNO) súhlasí s tým, že sa systémové financovanie musí riešiť, pýtal sa však i na to, či bola Rada RTVS ako orgán dohľadu dostatočne aktívna v minulosti pri poukazovaní na negatívny ekonomický dosah legislatívnych opatrení, znižujúcich príjem z koncesionárskych poplatkov či verifikovaní finančnej udržateľnosti nových televíznych programov RTVS. Gallo ho v reakcii upozornil na rozsah kompetencií rady a právomoci manažmentu.

Členka výboru Ľubica Laššáková (nezaradená) upozornila, že už pri schvaľovaní zákona o mediálnych službách poukazovala na hroziaci problém, ťahajúci RTVS ku dnu. Podpredseda výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD) pripomenul, že nebolo garantované ani finančné krytie nového zákona. Zdôraznil, že jedným z nevyhnutných opatrení, týkajúcich sa financovania telerozhlasu, musí byť zvýšenie koncesionárskeho poplatku.

S potrebou zvýšenia koncesionárskych poplatkov súhlasí aj členka výboru Monika Kozelová (OĽANO). Zvýšenie zdrojov pre RTVS vidí aj v odsúhlasení zvýšeného objemu reklamy vo verejnoprávnom médiu. „Myslím si, že ak by sme zvýšili tento objem reklamy o pol percenta, RTVS by to veľmi pomohlo,“ upozornila.

Súčasné vedenie ministerstva kultúry i bez podnetu poslancov dáva jasne najavo, že na rozdiel od svojich predchodcov má reálny záujem zlepšovať finančnú kondíciu RTVS. Rezort to uviedol v reakcii na uznesenie Výboru Národnej rady.

Rezort poukazuje na to, že situáciu s financovaním má zlepšiť pripravovaná novela zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS. Novela má meniť systém sadzieb, tzv. koncesionárskych poplatkov pre právnické osoby.

pečie celé slovensko, bača, junior, Čítajte viac Jeseň v RTVS: Dokumenty, romantika, krimi, ale bude sa najmä piecť

„Na tejto novele pracujeme a v prípade jej schválenia bude mať pozitívny vplyv na príjmy RTVS,“ uistili zástupcovia MK, ktorí zároveň zdôraznili, že pod súčasný stav financovania RTVS sa podpísala bývalá vládna garnitúra, ktorá „populistickými rozhodnutiami ukrátila rozpočet verejnoprávnej televízie a rozhlasu o milióny eur ročne“.

Ministerstvo vo svojom stanovisku zároveň žiada jasné podklady ku kalkulácii RTVS o zvýšených nákladoch vo výške 25 miliónov eur spôsobených novými povinnosťami zo zákona o mediálnych službách.

Zástupcovia RTVS na štvrtkovom rokovaní taktiež opätovne tlmočili požiadavku nastaviť systémové financovanie RTVS odpovedajúce povinnostiam i úlohe verejnoprávne­ho média.

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Televízia #koncesionárske poplatky #Národná rada