Recenzia filmu Black Adam: Mocný hrdina sa vrátil, aby oslobodil svoj ľud

Po roku sa DC vracia s prísľubom poriadnej akcie a zaujímavého príbehu v mori súčasných marveloviek, ktoré sú prinajlepšom priemerné. Tvorcovia sa rozhodli oživiť antihrdinu Black Adama, poloboha, ktorého nemohol stvárniť nikto iný ako Dwayne "The Rock" Johnson.

25.10.2022 06:00
Black Adam Foto:
Dwayne ,,The Rock" Johnson ako poloboh Black Adam.
debata (2)

Symbol nádeje

Vo fiktívnom kráľovstve Kahndaq vládne tyran Anh-Kot, ktorý zotročil obyvateľov krajiny, aby dosiahol čo najväčšiu moc. Jedného dňa však z ľudu vystúpi odvážny chlapec, ktorý sa rozhodne postaviť útlaku a vďaka tomu vznikne legenda o šampiónovi a ochrancovi mesta Kahndaq. Keď sa však prebudí do súčasného sveta, členovia Justice Society ho okamžite označia za hrozbu a rozhodnú sa ho zlikvidovať.

Už od začiatku je vo filme prítomný silný motív politického a spoločenského útlaku, ktorý nie je zobrazený len prostredníctvom dávnych vekov, ale aj súčasnosti. Obyvatelia Kahndaqu totiž dodnes žijú v strachu zo zločineckej organizácie menom Intergang.

Trailer k filmu Black Adam.

Zmätený poloboh, zatiaľ známy ako Teth-Adam, netúži po tom byť hrdinom, no keď vidí, že situácia v jeho krajine sa ani po tisíckach rokov nezmenila, rozhodne sa konať. Ľud ho tak okamžite prijme za svojho ochrancu a symbol nádeje.

To by však neboli Američania, keby nemali potrebu riešiť situáciu v cudzej krajine po svojom. Tvorcovia nám tak predstavujú nových superhrdinov, ktorí si hovoria Justice Society. Nejeden divák zrejme spočiatku zaváha, keď zbadá Amandu Wallerovú (Viola Davisová) – žeby proti Teth-Adamovi nasadili Samovražednú jednotku? Bolo by to pekné prekvapenie, ale zrejme by sa nehodilo k celkovému vyzneniu snímky. Namiesto zloduchov idú teda situáciu vyriešiť hrdinovia.

Sila obyčajných ľudí

Členovia Justice Society sú našťastie natoľko charizmatickí, že majú schopnosť diváka zaujať. Najviac spomedzi nich vyniká Doctor Fate (Pierce Brosnan), pri ktorom urobili tvorcovia dobre, že ho zahalili závojom tajomstva. Ak by sa raz rozhodli venovať mu vlastný film, určite by to nebola chyba.

Sympaticky pôsobí tiež Atom Smasher (Noah Centineo), ktorý zároveň plní úlohu komického uľavenia si od všetkej akcie a drámy – v tejto snímke však humor nefunguje úplne tak, ako by mal. Zrejme to nie je ani tak chyba scenára či hercov, humor jednoducho nedokáže prebiť celkovú temnú atmosféru filmu.

Cyclone (Quintessa Swindellová) ako jediná žena v tíme vyniká svojou chladnou hlavou a schopnosťou správne vyhodnotiť situáciu, tvorcovia si však dali záležať na tom, aby počas bojov vyzerala ako magická bytosť z iného sveta. Esteticky chvályhodné, zároveň to však stojí za zamyslenie sa nad rozdielom zobrazovania superhrdinov a superhrdiniek.

Čo sa týka Hawkmana (Aldis Hodge), vodcu celej organizácie, ten síce pôsobí ako „správny chlapák“, v skutočnosti sa však podobá na premotivovaný propagandistický mix Captaina Americu a Falcona.

Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Čítajte viac Boh hromu opäť ovládne kiná. Tešíte sa na nového Thora?

Dôležitou súčasťou deja je Adrianna Tomazová (Sarah Shahiová) a jej syn Amon (Bodhi Sabongui), ktorí síce nemajú žiadne superschopnosti, ale napriek tomu sú najodvážnejšími postavami celého filmu a zároveň spomedzi ostatných najviac riskujú.

Ich prostredníctvom tvorcovia ukazujú silu obyčajných ľudí, ktorí sa v minulosti neraz postavili svojim tyranom. Zatiaľ čo superhrdinovia často váhajú, ako ďalej, Adrianna a Amon idú smelo vpred a sú pripravení na všetko.

Dwayne Johnson sa v úlohe Teth- a neskôr Black Adama naozaj osvedčil. Nemusel toho veľa povedať, stačila jeho kamenná tvár a brutálna sila, ktorou disponuje. Black Adam je film, ktorý ulahodí fanúšikom akčných scén aj tým, ktorí túžia po väčšej hĺbke.

Tvorcovia sa s témami popasovali výborne a dokázali poukázať na pokrytectvo, ktoré aj v dnešnej dobe často prehliadame. Hádam sa dočkáme dňa, keď sa Black Adam objaví po boku Shazama – či už ako spojenec, alebo nepriateľ.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Black Adam #DC