Kostýmový výtvarník a maliar Theodor Pištěk má 90 rokov

Český výtvarník Theodor Pištěk uplatnil svoj talent v množstve významných českých filmov, no úspešný bol aj za hranicami. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení, v roku 1985 dokonca získal Oscara za kostýmy, ktoré vytvoril pre hudobnú drámu Amadeus.

25.10.2022 13:00
Theodor Pištěk ml. Foto:
Theodor Pištěk.
debata (1)

Významný český kostýmový výtvarník a maliar Theodor Pištěk sa dnes (25. októbra) dožíva 90 rokov. Theodor Pištěk mladší sa narodil 25. októbra 1932 v Prahe do umeleckej rodiny. Jeho rodičia Theodor Pištěk starší a Marie Ženíšková boli známi českí herci a pradedo zase uznávaný český maliar František Ženíšek.

Po štvrtom ročníku gymnaziálnych štúdií sa Theodor Pištěk stal poslucháčom pražskej Vyššej školy umeleckého priemyslu. V rokoch 1952 1959 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe figurálnu maľbu.

Počiatky jeho umeleckej realizácie v oblasti filmu sú spojené s režisérom Františkom Vláčilom a jeho poetickou drámou Holubice (1960), pre ktorú výtvarník navrhol scénu i kostýmy. Dvojica spolupracovala aj na snímkach Ďáblova past (1961), Marketa Lazarová, Údolí včel (oba 1967) či Adelheid (1969).

V 70. rokoch minulého storočia sa Theodor Pištěk začal aktívne venovať maľbe a svojou tvorbou sa zaradil k predstaviteľom fotorealizmu. Talentovaný umelec však aj naďalej pokračoval v práci pre filmový priemysel.

Scéna z filmu Tři oříšky pro Popelku.

Ako kostýmový výtvarník sa podpísal pod niekoľko filmov režiséra Václava Vorlíčka. Z najznámejších možno spomenúť legendárne snímky ako Dívka na koštěti (1971), Tři oříšky pro Popelku (1973), Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974), Což takhle dát si špenát (1977), Princ a Večernice (1978) alebo Rumburak (1984).

Ďalší významný český filmový tvorca Oldřich Lipský ho oslovil spolupracovať na jeho komédiách Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), „Marečku, podejte mi pero!“ (1976) či Adéla ještě nevečeřela (1977). Do svojich kostýmov Pištěk obliekol aj hercov v poetickej komédii Jiřího Menzla Postřižiny (1980) a príležitosť mu dal aj slovenský režisér Martin Hollý mladší v rozprávke Soľ nad zlato (1982).

Mimoriadny úspech zažil český výtvarník vďaka strhujúcej dráme Amadeus (1984), ktorú nakrútil filmový mág Miloš Forman. Snímka bola ovenčená ôsmimi Oscarmi a jedného z nich, konkrétne za kostýmy, si odniesol práve Theodor Pištěk.

Trailer k filmu Amadeus.

Od americkej Akadémie filmových umení a vied získal nomináciu za kostýmy pre film Valmont (1989) a hoci ju na víťazstvo nepremenil, tešiť sa mohol z ceny César od francúzskej Filmovej umeleckej akadémie. Spomenutú snímku opäť režíroval Miloš Forman a dvojica spolupracovala i na úspešnom filme z roku 1996 s názvom Ľud verzus Larry Flynt.

Aj napriek medzinárodnému úspechu sa nadaný výtvarník rozhodol, že v kariére bude pokračovať vo svojej rodnej krajine. O jeho talente svedčí množstvo ocenení. V roku 2000 mu český prezident Václav Havel udelil medailu Za zásluhy 1. stupňa za vynikajúce umelecké výsledky. Cenu Český lev za dlhodobý umelecký prínos v oblasti kinematografie si prevzal v roku 2004.

Na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary 2013 získal Křišťálový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii. V roku 1990 inicioval vznik Ceny Jindřicha Chalupeckého pre mladých výtvarníkov. Theodor Pištěk, ktorý sa v minulosti venoval automobilovému pretekaniu, je otcom úspešného maliara Jana Pištěka. Aktuálne prebieha v Prahe výstava diel otca a syna pod názvom Pištěk&Pištěk – dva světy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jubileum #Theodor Pištěk