Slúžku uvedú na festivale Black Nights Tallinn. Do našich kín vstúpi vo februári

Dnes, 28. októbra, uplynulo 104 rokov od založenia prvej Československej republiky. Práve tento historický míľnik výrazne ovplyvňuje príbeh filmu Slúžka, ktorý nakrútila režisérka Mariana Čengel Solčanská. Autorka snímok Únos či Sviňa sa tentoraz inšpirovala rovnomennou literárnou predlohou spisovateľky Hany Lasicovej a publiku prinesie dobovú drámu.

28.10.2022 15:00
slúžka Foto:
Dana Droppová a Aňa Geislerová vo filme Slúžka.
debata

Hlavnou hrdinkou filmu je pätnásťročná Anka, ktorá prichádza pracovať ako slúžka do pražskej vily vysokopostavenej rakúsko-uhorskej rodiny. Anka s pomocou zvyšného služobníctva spoznáva pravidlá nového sveta, triedne rozdiely aj komplikované povahy svojich zamestnávateľov. Jej úhlavnou nepriateľkou stáva rovnako stará dcéra panskej rodiny, Resi, no nevraživosť medzi mladými ženami sa postupne premení na sympatie. Silné puto pomôže obom hrdinkám prežiť príkoria, ktoré ich v období života počas prvej svetovej vojny čakajú.

Záber z filmu Slúžka. Foto: Tina Botková
Sluzka 01 foto Tina Botkova Záber z filmu Slúžka.

Mariana Čengel Solčanská so svojím štábom dokončila nakrúcanie filmu vlani. Takmer rok trvali postprodukčné práce, vďaka ktorým na plátnach kín ožije Praha i Banská Štiavnica zo začiatku minulého storočia. Svetová premiéra čaká Slúžku už v novembri na medzinárodnom filmovom festivale Black Nights Tallinn v Estónsku, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie európske filmové podujatia.

Cyril Dobrý a Radka Caldová vo filme Slúžka. Foto: Igor Stančík
slúžka Cyril Dobrý a Radka Caldová vo filme Slúžka.

„Filmový festival Black Nights Tallinn patrí medzi 14 najprestíž­nejších festivalov na svete. Sme veľmi radi, že bude platformou pre svetovú premiéru filmu Slúžka, ktorý vznikal neskutočných desať rokov. Uvedený bude v rámci novej súťažnej sekcie Critic's Pick, v ktorej súťažíme v konkurencii 16 filmov. Sme radi, že silné témy, ktoré film ponúka, zarezonovali aj v zahraničí a tešíme sa, že film čoskoro prinesieme aj slovenským diváčkam a divákom,“ povedala Producentka filmu Simona Bago Móciková z produkčnej spoločnosti Bright Sight Pictures.

Záber z filmu Slúžka, na ktorom vidno aj... Foto: Igor Stančík
Sluzka 03 foto Igor Stancik Záber z filmu Slúžka, na ktorom vidno aj režisérku Marianu Čengel Solčanskú spolu s Markom Igondom.

Do slovenských kín sa film Slúžka dostane 2. februára 2023. Solčanská obsadila vychádzajúce herecké talenty Danu Droppovú v úlohe Anky a Radku Caldovú v úlohe Resi. Vo filme účinkujú aj známe herecké osobnosti slovenskej a českej hereckej scény, akými sú Zuzana Mauréry, Vica Kerekes, Anna Geislerová či Karel Dobrý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mariana Čengel Solčanská #Sviňa #Black Nights Film Festival