Režisér Moulin Rouge robí čosi veľké. Veľkého Gatsbyho

Knihu Veľký Gatsby napísal Francis Scott Fitzgerald a je označovaná za najväčší americký román 20. storočia. Ak ho aj niekto nečítal, zrejme ho videl sfilmovaný. Chopili sa ho už viacerí režiséri a dodnes je azda najznámejšou adaptáciou verzia z roku 1974, v ktorej stvárnil hlavnú úlohu Robert Redford. Nepotrvá dlho a hovoriť sa bude o inom Gatsbym. Vlastne sa už hovorí. Fitzgeraldov román totiž spracúva 49-ročný austrálsky režisér Baz Luhrmann. Tvorca, ktorý nenakrúca často, ale jeho novinka je vždy očakávaná.

14.08.2012 09:00
The Great Gatsby veľký gatsby Foto:
Leonardo DiCaprio a Carey Mulliganová vo filme Veľký Gatsby
debata

Povesť pozoruhodného filmára si Luhrmann vybudoval titulmi Tanec v srdci (1992), Rómeo a Júlia (1996) a Moulin Rouge (2001). Upozornil na seba síce aj výpravnou snímkou Austrália (2008), ale tá zároveň viacerých sklamala. Novinka Veľký Gatsby je tak neraz vnímaná ako režisérov pokus o „reparát“. A Luhrmann vie, čo za náklad si vzal na plecia. Veď sám vyhlásil, že Veľký Gatsby je najznámejší titul hneď po Juhu proti Severu.

Tentoraz stvárňuje tajomného Gatsbyho, ktorý chce získať svoju životnú lásku – zadanú Daisy, Leonardo DiCaprio. Príbeh sa odohráva v 20. rokoch minulého storočia v New York City a na Long Islande. Ako naznačuje filmový trailer, je to obdobie bujarých večierkov, lacného alkoholu a uvoľnenej morálky. Život smotánky sa odvíja v dravom tempe, ako vidno i v nasledujúcich záberoch traileru. Obrazy prezrádzajú typickú luhrmannovskú honosnosť a Jack White ich emotívne vyhrocuje volaním, že láska je slepá, keď spieva staršiu skladbu kapely U2 Love is Blindness. Pre režisérových fanúšikov je to sľubná ochutnávka Veľkého Gatsbyho, ktorý má rozpočet okolo 125 miliónov dolárov.

Spomínaný film z roku 1974, ktorý nakrútil Jack Clayton, videl aj Baz Luhrmann. Štýlovosť Roberta Redforda v ňom síce zarezonovala, ale priznal tiež, že sa vlastne poriadne nedozvedel, kto bol Gatsby. A na jeho interpretáciu si diváci musia počkať dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Americká premiéra nového Veľkého Gatsbyho sa totiž presunula z decembra až na leto budúceho roka. Zdá sa však, že dôvodom nebola nespokojnosť producentov a distribútorov s nakrúteným materiálom. Dan Fellman, prezident sekcie domácej distribúcie štúdia Warner Bros. Pictures, k tomu poznamenal, že Luhrmannovi sa podarilo oživiť „Fitzgeraldovu klasiku absolútne pohlcujúcim, vizuálne ohromujúcim a vzrušujúcim spôsobom“.

Ako uvádza webová stránka latimes.com, posunutie premiéry má režisérovi poslúžiť na to, aby sa „vyhral“ s možnosťami 3D a zároveň pre film zabezpečil exkluzívny soundtrack, na ktorom by sa podieľali zvučné mená hudobného sveta. A keď je reč o 3D efekte, Luhrmann ho chce podľa stránky nytimes.com využiť najmä pre dôvernejší prienik k hercom, postavám a ich vzájomným vzťahom. Okrem DiCapria sa v snímke objaví napríklad Carey Mulliganová, Tobey Maguire či Joel Edgerton. Presunutie premiéry filmu síce vyradilo Luhrmanna a spol. z budúcoročného udeľovania Oscarov, no divácke očakávania sa tým zrejme ešte umocnia. Keď sa to odrazí i na zvýšených tržbách, budú americké štúdiá spokojné. Zvlášť, ak aj ich zástupcovia vnímajú Veľkého Gatsbyho ako Luhrmannov „reparát“.

debata chyba