Nová rozprávka v kinách: Princ mamáčik po liečbe šokom

Nový film Princ Mamáčik režiséra Jana Budařa je o mládencovi, ktorý sa správa hlúpo a sebecky. Jeho mamička, kráľovná Ludmila (Jana Nagyová), ho totiž priveľmi milovala a životné hodnoty mu tým rozhádzala.

02.11.2022 07:00
Princ Mamanek - Jana Nagyova jako kralovna 2 Foto:
Kráľovná Ludmila (Jana Nagyová) spravila zo svojho syna mamičkára.
debata

Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (stvárnil ho tiež Jan Budař), každý večer dostával pohár ochuteného mliečka na dobrú noc a zaspával so sladkým vedomím, že je najúžasnejší na svete. Niečo celkom iné si myslel jeho otec, kráľ Radomil (Martin Huba), ktorého trápila synova nezrelosť. Desil sa toho, že tento rozmaznaný princ, už pomaly štyridsiatnik, ktorý vôbec nepozná svet, a predsa všetko ironizuje, by sa mal stať jedného dňa jeho nástupcom. Keďže s matkou princa sa o týchto veciach hovoriť nedalo, rozhodol sa kráľ pre radikálne riešenie: nechal syna tajne deportovať zo zámku, uspatého a zabaleného v koberci.

Kráľovná Jana Nagyová, kráľ Martin Huba a princ

Pozrite si snímky z novej rozprávky Princ mamáčik

Fotogaléria
Hlavnou hrdinkou príbehu je kráľovná Ludmila...
...a samozrejme jej milovaný synček princ...
+4Zúfalý kráľ (Martin Huba) sa odhodlá k...

V lese bez vidličky

Tak sa princ mamičkár dostal na nedobrovoľnú vandrovku po reálnom svete. Ocitá sa v lese, v obyčajných šatách a bez príboru, chôdza si vyžaduje námahu. Sprevádza ho rytier Hudroval (Ondřej Vetchý), ktorý ho má z poverenia kráľa priučiť drsnej chlapskosti. Sám pije ako dúha, potom sa dávi a chrápe. Táto až naturalistická fáza sa však onedlho zasa preklopí do rozprávkovej roviny, v akej sa aj začala. Kým však začiatok filmu nadväzuje na klasické české rozprávky, ktoré boli vitálne a stavali na humore, v ďalšej časti Princa Mamáčika režisér opúšťa tradície a snaží sa obohatiť svoj film o nové možnosti a trendy. Do deja pridáva mysterióznosť a temnotu. Publikom očakávané žartíky na tému mama hotel idú bokom, divák sa ocitá s princom v ríši smrti a uvažuje už nie o správnej výchove, ale o ľudskej existencii ako takej. Nech si deti zvykajú.

Princ  Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař) sa... Foto: Jaroslav Noska, Bonton film
Princ Mamanek - Jan Budar Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař) sa správa hlúpo a sebecky.
Jana Nagyová Čítajte viac Ako sa Jana Nagyová stala z princeznej Arabely kráľovnou Ludmilou

V ríši smrti

Téma smrti prestupuje celú rozprávku o Mamáčikovi. Lesom putuje aj hrobár (Bolek Polívka) s dvoma pomocníkmi, ktorí nesú rakvu. Za chrbtom hrobára s ňou šantia, stále im padá, škoda, že táto choreografia je jednotvárna a Bolek Polívka je prevažne iba rozprávačom. Viac humoru by sa v tejto pasáži zišlo, lebo nasleduje stretnutie princa s vládkyňou záhrobia (hrá ju tiež Jana Nagyová). Oboznamuje ho s majestátom smrti, ktorý princ nedávno znevážil. Rozčúlil kráľa poznámkou, že sa darmo rozčuľuje, veď už je starý a čoskoro zomrie.

Princ mamáčik, trailer

Teraz sa ale v ríši smrti ocitol sám princ! Leží v otvorenej truhle a zhovára sa s tunajšou panovníčkou. díva sa na ňu, hoci to mal zakázané. Tu film graduje: Mamáčik sa aj na druhom svete začína cítiť dobre, lebo sa mu zdá, že aj tu by sa mohol mať dobre. Leží si v peknej truhle, okolo všetko kvitne, matka Smrť sa mu chce venovať a vytvoriť mu nový mama hotel. Výklady deja filmu sú možné všelijaké, tento by sa mi páčil, len či si to všetko aj deti budú vedieť vysvetliť. Našťastie, pobyt v ríši smrti sa končí, princ si už totiž počas vandrovky stihol vybudovať silné väzby na pozemský život. Plače za ním aj Betka (Veronika Khek Kubařová), servírka z hostinca, kde raz prenocoval. Škoda, že sa z deja náhle vytratili dve čarodejnice, ktoré bizarný hostinec viedli a stále niečo dvojhlasne mleli. Našťastie zaľúbená Betka zostala, princa čaká a on sa aj vráti. Zmenený a zrelý.

Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař),... Foto: Jaroslav Noska, Bonton film
Princ Mamanek - Jana Nagyova a Jan Budar Princ Ludvík, prezývaný Mamáčik (Jan Budař), vďaka svojej mamičke kráľovnej (Jana Nagyová) každý večer dostával pohár ochuteného mliečka na dobrú noc a zaspával so sladkým vedomím, že je najúžasnejší na svete.

Princ na zjedenie

Koncov má film viac, je to aj spokojnosť na zámku, aj pesnička, aj bozk. Nie a nie sa zastaviť. Dej sa vo filme kľukato valí, divák si nestačí uvedomiť všetky súvislosti, nevychutná si všetky nápady. Je to problém pre dospelého, nieto ešte pre dieťa. Aj tak však film Princ Mamáčik nie je márny. Treba ho brať aj ako výsledok veľkého úsilia: Jan Budař napísal najprv knihu, ktorá je východiskom scenára, vybral hudbu zo svetovej klasiky a pridal aj svoju vlastnú, získal výborného kameramana Jana Malířa, vypátral a získal Janu Nagyovú, oslovil aj ďalších výborných hercov, cítiť, že s ním chceli pracovať a film mu podvihli. Uvidíme, ako sa rozprávka usadí v dušiach divákov. Niekto žartom napísal, že je to asi prvý film, v ktorom je princ plešatý. No aký je rozkošný! Chvíľami na zjedenie. Takže, niektoré veci – najmä vkus na rozprávky – sú nevyspytateľné.

HODNOTENIE PRAVDY: 2,5 HVIEZDIČIEK z 5

Princ mamáčik/ Česko 2022 / r. Jan Budař, h. Jan Budař, Ondřej Vetchý, Martin Huba, Jana Nagyová, Veronika Khek Kubařová, Vladimír Javorský, Boleslav Polívka

Jan Budař Čítajte aj Herec a režisér Jan Budař: Josef Abrhám povedal, že scenár k filmu je mimoriadny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmová novinka