Najslávnejší japonský hrdina Naruto slávi jubileum

Je to neuveriteľné, nindža, ktorý svojím príbehom inšpiroval milióny ľudí po celom svete, sa na obrazovkách prvýkrát objavil pred 20 rokmi. Naruto je dodnes jedným z najsledovanejších anime, pričom knižná predloha je najpredávanejšou mangou v histórii - celosvetovo sa predalo vyše 250 miliónov kópií.

05.11.2022 08:00
Naruto a Boruto Foto:
Dospelý Naruto so svojím synom Borutom.
debata

Autorom príbehu o „líščom“ chlapcovi je japonský umelec Masaši Kišimoto. Prvý diel vyšiel 21. septembra 1999, dokopy má Naruto 72 častí – posledná vyšla v roku 2014. Hlavným protagonistom je osirený chlapec, ktorého jeho rodná dedina zo strachu nenávidí.

Naruto v sebe totiž nosí zapečateného démona, ktorý pred rokmi terorizoval svet – deväťchvostú líšku menom Kurama. Napriek nepriazni osudu, výsmechu okolia a nedostatku talentu sníva Naruto o tom, že sa raz stane najsilnejším nindžom na svete a bude Hokage – líder a zároveň ochranca obyvateľov svojej dediny Konohy – teda Dediny skrytej v lístí.

Celá generácia vyrastala na sledovaní jeho príbehu, ktorý je nielen plný inšpirácie, ale aj emotívnych situácií a predovšetkým strhujúcich bojov. Masaši Kišimoto vytvoril svet plný možností, vlastných pravidiel a obrovského počtu rôznorodých postáv s úžasnými schopnosťami a dojemnými pozadiami.

Úvodné titulky všetkých sérií Naruta.

V roku 2002 začalo vysielanie rovnomennej anime adaptácie, ktorú tvorí dokopy 220 dielov. Príbeh následne pokračoval ďalším anime s názvom Naruto Šippúden, ktoré má 500 epizód. U nás vysielala Naruta s českým dabingom detská stanica Jetix (neskôr sa pretransformovala na Disney Channel). Súčasťou série je tiež 11 celovečerných filmov.

Diváci, ktorí začali sledovať Narutov príbeh, rástli spolu s ním. Boli svedkami toho, ako dospieva a ako sa mení, ako napriek nedostatku talentu dosahuje obrovskú silu, za čo vďačí predovšetkým svojej pevnej vôli a odhodlaniu splniť si sen. Vlastnosti, ktoré sú základom jeho osobnosti, si zachoval po celý čas – veselú náturu, tvrdohlavosť, nešikovnosť a schopnosť spriateliť sa s kýmkoľvek.

To je práve jedna z jeho najzaujímavejších kvalít – počas súbojov s nepriateľmi sa s nimi do hĺbky rozpráva o ich osudoch a snaží sa ich pochopiť, pomôcť im. Aj to je jedna z vecí, vďaka ktorej bol schopný nad všetkými zvíťaziť. Najpamätnejším súbojom je v tomto prípade zrejme ten s Painom, vodcom zločineckej organizácie Akacuki, ktorej členovia sa snažili získať Kuramu.

Bojové techniky

Kišimoto, ktorý sa v mnohom inšpiroval rôznymi mytológiami, predstavil vo svojom veľdiele toľko nových a zaujímavých prvkov, že sa ani nedajú všetky vymenovať. Základom celého vesmíru Naruta je, že ľudia dokážu manipulovať so svojou čakrou. Vďaka tomu môžu napríklad chodiť po vode, ale aj liečiť či bojovať. Jednotlivé klany disponujú rôznymi špeciálnymi technikami boja – jeden bojuje prostredníctvom tieňov, ďalší za pomoci hmyzu, psov, bábok, piesku, malieb či elementov.

Špecifikom sú očné techniky – klan Hyuga disponuje napríklad byakuganom, vďaka ktorému dokážu vidieť čakrové body nepriateľa. Klan Učiha má zase šaringan, ktorý im dáva niekoľko zvláštnych schopností. Dôležitým prvkom sú, samozrejme, aj zbrane – šurikeny, dymové bomby, kunaie či katany. Postava Ten-Ten sa na zbrane osobitne špecializuje.

Jedným z užívateľov šaringanu je aj Sasuke Uchiha.

Bojové techniky sa delia na gendžucu, nindžucu a taidžucu. Gendžucu sú techniky, ktorých účelom je zmiasť nepriateľa, vytrhnúť ho von z reality. Nindžucu sú techniky využívajúce transformáciu čakry – teda to, čo už sme spomínali, napríklad boj pomocou elementov, ako je oheň. Taidžucu je čisto fyzický spôsob boja, pri ktorom nindžovia nevyužívajú transformáciu čakry. Používateľom tejto techniky je aj Rock Lee, ktorý síce nevie využívať nindžucu, vďaka neustálemu fyzickému tréningu sa však dokáže vyrovnať akémukoľvek súperovi.

Nejeden fanúšik s láskou spomína na pamätnú scénu, v ktorej Rock Lee bojoval s Gaarom. Keďže potreboval využiť rýchlosť, rozhodol sa zbaviť závaží, ktoré nosil na nohách. Keď ich však zhodil, závažia urobili s obrovským rachotom kráter v aréne. Rock Lee vďaka tomu nadobudol takú rýchlosť, že ho jeho súper nedokázal postrehnúť.

Legendárna scéna, v ktorej Rock Lee bojuje s Gaarom.

Dej postupne vysvetľuje históriu sveta a dostáva sa až k úplnému počiatku nindžov a k tomu, ako sa vlastne naučili ovládať čakru. Vyše 700 epizód odkrýva jedno veľké tajomstvo, ktoré naši hrdinovia odhalia až na konci počas Tretej veľkej vojny nindžov.

V nej sa všetky dediny a krajiny spoja, aby sa postavili nepriateľovi, ktorý sa pokúša o zničenie ich sveta. Naruto postupne zisťuje, že nad každým porazeným nepriateľom stojí niekto vyšší, ktorý ho len zneužil pre vlastné ciele. Takto sa napokon dostáva až k tomu najvyššiemu.

Jednou z najdôležitejších tém Naruta je priateľstvo. V prípade hlavného hrdinu je to predovšetkým vzťah s jeho najväčším rivalom Sasukem. Napriek tomu, že sa od začiatku neznášajú, ho Naruto považuje za svojho najlepšieho priateľa a po tom, čo Sasuke opúšťa Konohu, sa rozhodne za každú cenu ho zachrániť a priviesť späť.

Ich nekonečný spor o to, kto je lepší, ukončí súboj, po ktorom obaja stratia jednu ruku. Vďaka tomu zistia, že sú si rovní. V neskorších rokoch sa Naruto stáva Hokagem a Sasuke akýmsi neoficiálnym Hokagem, ktorý chráni Konohu z tieňov.

Nová generácia

Po tom, čo sa Narutov príbeh oficiálne skončil, sa tvorcovia rozhodli predsa len pokračovať. Vznikla preto nová manga a anime séria s názvom Boruto, ktorá sa venuje Narutovmu synovi. Autorom prvých trinástich dielov mangy je Ukyo Kodači, od štrnásteho dielu si ich vzal na starosť opäť Masaši Kišimoto. Postavu Boruta predstavili tvorcovia prvýkrát vo filme Boruto: Naruto the Movie z roku 2015, o rok neskôr vyšiel prvý diel mangy.

S príchodom novej generácie sa celý svet Naruta výrazne zmenil. Dovtedy bolo napríklad ťažké určiť, v akom historickom období sa dej vlastne odohráva – neexistovali televízory ani autá, ľudia žili pomerne jednoduchým spôsobom života. Práve to bolo na Narutovi také očarujúce. Zdalo sa totiž, že doba sa v tomto smere príliš nevyvíja, pretože všetko vyzeralo pomerne rovnako aj pred desiatkami rokov. Boruto však všetko zmenil.

Jeho generácia je obklopená videohrami a seriálmi, ako dopravný prostriedok používa vlak a navyše využíva špeciálne nindža zariadenia, vďaka ktorým nemusí v podstate vôbec zdokonaľovať svoje schopnosti.

Naruto a jeho syn Boruto počas tréningu.

Práve to je jeden z hlavných rozdielov medzi Narutom a jeho synom – ten sa snaží všetko si zľahčovať, a to aj napriek tomu, že má na rozdiel od svojho otca veľký talent. Fanúšikovia pôvodného anime sa tak často musia pri sledovaní Boruta premáhať a užívajú si každý moment, keď sa na obrazovke objaví Naruto, súčasný Hokage. Jeho temperament však vekom aj postavením výrazne ochladol, navyše ho ilustrátori ako dospelého nenakreslili práve najlepšie, čo im dodnes veľa fanúšikov nevie odpustiť.

Zatiaľ čo Naruto často hovoril „dattebayo“, čo je výraz bez významu, Boruto si takto osvojil ďalšie prázdne slovo „dattebasa“. Jeho otec miloval ramen, čo sa napokon stalo jedným zo symbolov celého anime, Boruto zasa obľubuje hamburgery – jedlo, ktoré v Narutových časoch neexistovalo. Veľa vecí sa teda zmenilo, no často ide o chabé pokusy prinavrátiť seriálu staré kúzlo, ktoré sa definitívne stratilo.

Na druhej strane predstavilo nové anime niekoľko zaujímavých postáv ako napríklad Micukiho, ktorý je synom Oročimara – nebinárnej postavy, ktorá bola kedysi zloduchom, ale neskôr sa postavila na správnu stranu. Fascinujúce na Mickim je nielen jeho povaha a zjav, ale aj spôsob, akým prišiel na svet – ide totiž o umelo vypestovaného človeka, ktorý však disponuje vlastnou vôľou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #anime #manga #Naruto