Anne Hathawayová: Z nešikovnej princeznej kráľovná Hollywoodu

Začínala ako nesmelé dievča, ktoré sa dozvedelo, že má modrú krv. Neskôr sa prepracovala do ikonických úloh po boku Meryl Streepovej či Heleny Bonham-Carterovej. Dnes ju poznáme ako jednu z najvýraznejších tvárí Hollywoodu, držiteľku Oscara, Zlatého glóbusu aj Emmy. Anne Hathawayová v sobotu oslávi 40. narodeniny.

09.11.2022 08:00
Anne Hathaway Foto: ,
Herečka Anne Hathaway na premiére WeCrashed.
debata

Prvú úlohu získala pádom zo stoličky

Narodila sa 12. novembra 1982 v newyorskom Brooklyne právnikovi a herečke, ktorí jej dali meno po manželke Williama Shakespeara. Herectvo ju oslovilo po tom, čo videla svoju mamu v inscenácii Bedári. Tá sa však tejto kariéry neskôr zriekla, aby sa mohla venovať deťom – Anne a jej dvom bratom Thomasovi a Michaelovi.

Hathawayová navštevovala strednú školu v Milburne, kde sa okrem futbalu venovala aj herectvu – účinkovala napríklad v hre Once Upon a Mattress, Jana Eyrová či Gigi. Neskôr študovala na viacerých školách vrátane Americkej akadémie dramatických umení, Vassar College či Gallatin School of Individualized Study, no žiadnu z nich nedokončila. Koncom 90. rokov spievala v Carnegie Hall. Len pár dní nato debutovala pred kamerou v seriáli stanice Fox s názvom Get Real.

Anne Hathaway v seriáli WeCrashed.
Herečka Anne Hathaway predstavila WeCrashed,...
+6Anne Hathaway a Jared Leto v seriáli WeCrashed.

Prvej veľkej úlohy sa zhostila v roku 2001, keď stvárnila 16-ročnú Miu Thermopolisovú, ktorá zistila, že je princeznou malého európskeho kniežatstva s názvom Genovia. Jej mamu a zároveň kráľovnú hrala legendárna Julie Andrewsová. Ide o snímku, ktorú inšpiroval skutočný príbeh spisovateľky Meg Cabotovej. Hathawayová sa k tejto role dostala tak, že počas kastingu spadla zo stoličky. Režisérovi sa tak zapáčil jej výbušný temperament, že sa rozhodol obsadiť ju ako protagonistku filmu. Jej prirodzená nešikovnosť sa neskôr prejavila aj pri natáčaní – počas jednej zo scén na tribúne naozaj spadla.

Ali Abbasi Čítajte aj Promenáda hviezd a Cronenbergov horor

„Veľmi rýchlo som sa otočila, pošmykla som sa na mláke a spadla som. Myslím tým, že som naozaj spadla, vybuchla som do smiechu a pokračovala som v scéne. Nikdy som sa nad tým viac nezamýšľala. Potom, z ničoho nič, asi o šesť mesiacov neskôr sa to objavilo v traileri… (Režisér) to nechal tam, pretože to bol očarujúci moment,“ povedala herečka. O tri roky neskôr sa Hathawayová objavila v pokračovaní s názvom Denník princeznej 2: Kráľovstvo v ohrození.

Anne Hathaway ako Catwoman

Catwoman s alergiou na mačky

Neskôr účinkovala vo filme Diabol nosí Pradu, kde si zahrala Andy, asistentku šéfky módneho časopisu Mirandy Priestlyovej (Meryl Streepová). Komédia, v ktorej proti sebe stojí nesmelé dievča bez štipky dobrého vkusu a nekompromisná kráľovná módy, sa stala kultovým filmom. Anne Hathawayová bola pritom až deviatou voľbou pre úlohu Andy. Okrem nej boli v hre mená ako Rachel McAdamsová, Juliette Lewisová či Claire Danesová.

V kultovom filme Diabol nosí Pradu

V nasledujúcich rokoch si zahrala v snímkach ako Alica v krajine zázrakov, Bedári, Interstellar, Kolos, Debbina 8 či Čarodejnice. Stvárnila tiež Catwoman vo filme Návrat Temného rytiera, čo je celkom irónia, keďže je alergická na mačky. Za úlohu v Bedároch získala Oscara v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Okrem toho je tiež držiteľkou British Academy Film Award, Zlatého glóbusu, Emmy, Saturn Award, Screen Actors Guild Award či Teen Choice Award.

Anne Hathaway ako Biela kráľovná vo filme Alice v krajine zázrakov

Anne Hathawayová je aktívna v ľudskoprávnych témach, zasadzuje sa za práva žien či LGBTI+ komunity. V roku 2006 strávila týždeň v Nikarague, kde pomáhala s očkovaním detí proti hepatitíde A. Po ruskej invázii vo februári tohto roka vyjadrila podporu Ukrajine. „Mier je ľudské právo,“ napísala vtedy na sociálne siete, pričom zároveň prispela ukrajinskému Červenému krížu, UNICEF-u a organizácii Save The Children. Hathawayová je vegetariánka.

V roku 2012 sa vydala za podnikateľa a herca Adama Schulmana, s ktorým má dvoch synov.

Účesové premeny Anne Hathawayovej

Pozrite si rôzne tváre Anne Hathaway.

Fotogaléria
Americká herečka Anne Hathaway.
Anne Hathaway.
+6Americká herečka Anne Hathaway.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anne Hathaway