Gérard Depardieu zatvoril svoje ruské produkčné centrum. S vojnou to nijako nesúvisí, tvrdia Rusi

Francúzsky herec Gérard Depardieu, známy obdivovateľ ruského prezidenta Vladimira Putina a majiteľ ruského pasu, zatvoril svoje ruské produkčné centrum nazvané PTS ZhD. Dôvodom je "pauza v projektoch", krok nijako nesúvisí s vojnou na Ukrajine, informovala ruská agentúra TASS s odvolaním na hercovho producenta Arna Frilliho.

13.11.2022 09:50
Francúzsky herec Gérard Depardieu Foto:
Francúzsky herec Gérard Depardieu.
debata (1)

Centrum malo podľa Frilliho slúžiť „na rozvoj audiovizuálnych projektov, ale bez aktívnej činnosti je tento systém nanič, pretože vyžaduje výdavky i v čase odstávky“. Frilli dodal, že nová štruktúra by mohla byť otvorená, až budú známe konkrétnejšie údaje o určitých projektoch.

Gérard Depardieu (vľavo) s ruským prezidentom... Foto: Reuters
Putin, Depardieu Gérard Depardieu (vľavo) s ruským prezidentom na stretnutí v Soči.

Francúzsky herec vlani oznámil, že chce natočiť film o pilotoch letky Normandia Niemen, čo bol jediný francúzsky útvar, ktorý počas druhej svetovej vojny bojoval proti Nemcom vo východnej Európe. Frilli však teraz oznámil, že práce na snímke sa tiež prerušujú. „Ide o rusko-francúzsky projekt, potom, ako sa začala kríza, sa francúzska strana z projektu stiahla, stále ale dúfame, že ho budeme môcť realizovať,“ uviedol Frilli.

Francúzsky herec Gérard Depardieu Čítajte viac Neprijateľný a šialený exces! Obdivovateľ Putina, Gérard Depardieu, odsúdil inváziu na Ukrajinu

Francúzsky herec Gérard Depardieu patril medzi viacero západných celebrít, ktoré sa v posledných rokoch zaradili medzi fanúšikov ruského prezidenta. V roku 2013 prijal ruské občianstvo a spolu s ním získal i možnosť platiť podstatne nižšie dane. Rusko v otvorenom liste nazval „veľkou demokraciou“ a na filmovom festivale v Litve v roku 2014, už po anexii Krymu, Ukrajinu označil za časť Ruska. Ukrajina ho následne zaradila na zoznam kultúrnych osobností, ktoré ohrozujú bezpečnosť krajiny.

Tento rok na konci marca však Depardieu inváziu Ruska na Ukrajinu odsúudil a rozhodnutie šéfa Kremľa poslať armádu do susednej krajiny označil za „neprijateľný a šialený exces“.

Herec Gerard Depardieu. Čítajte viac Herec Depardieu, ktorý má blízko k Putinovi, žiada zastavenie bojov
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Gérard Depardieu #vojna na Ukrajine