Zomrel muž, ktorý svojím životným príbehom inšpiroval Spielberga k filmu Terminál. Hral ho Tom Hanks

Iránsky politický utečenec, ktorého životný príbeh poslúžil ako námet pre film Terminál s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, zomrel v sobotu na parížskom letisku, kde strávil 18 rokov života.

13.11.2022 14:17
Mehran Karimi Nasseri inšpiroval film terminál Foto:
Mehran Karimi Nasseri na snímke vo veku 59 rokov, zomrel na letisku Charlesa De Gaullea, kde strávil 18 rokov svojho života. Jeho zvláštny životný príbeh inšpiroval režiséra Stevena Spielberga k filmu Terminál, kde postavu človeka uviaznutého medzi štátmi stvárnil Tom Hanks.
debata

Podľa informácií televízie BFM 76-ročný muž, ktorý prežil na letisku Charla de Gaulla viac ako 18 rokov, zomrel prirodzenou smrťou krátko pred poludním v termináli 2F. Mehran Karimi Nasseri, ktorý sa narodil v roku 1945 v Iráne, sa vrátil na letisko pred niekoľkými týždňami, keď vraj minul väčšinu honoráru, ktorý dostal za film.

Terminál, trailer

Televízia BFM uvádza, že u muža, ktorý sa nechával oslovovať „sir Alfred“, sa pritom po jeho smrti našlo niekoľko tisíc eur.

Zomrel Iránec, ktorý inšpiroval Spielberga

Pozrite si snímky Mehrana Karimiho Nassera, ktorý sa stal predobrazom hrdinu filmu Terminál. Na letisku žil 18 rokov.

Fotogaléria
Mehran Karimi Nasseri, ktorého domovom sa na 18...
Mehran Karimi Nasseri si 18 rokov umýval zuby...
+1Mehran Karimi Nasseri si pozerá plagát k filmu...

Nasseri, ktorý študoval v Spojenom kráľovstve, uviazol na letisku Roissy v novembri roku 1988 po tom, čo letel z Iránu do Londýna, Berlína a Amsterdamu v snahe nájsť svoju matku. Zo všetkých krajín, kde pristál, bol vyhostený, pretože nebol schopný predložiť potrebné doklady.

Na letisku Roissy-Charles de Gaulle potom okolo neho vyrástla sieť podporovateľov, ktorí mu poskytovali jedlo i lekársku pomoc. Priniesli mu aj knihy a rádio. Jeho domovom na letisku sa na 18 rokov stala časť parketovej podlahy a plastová lavička.

Po dlhej právnej bitke a za pomoci právnika sa Iráncovi v roku 1999 konečne podarilo získať vo Francúzsku štatút utečenca a následne aj povolenie na pobyt.

V reakcii na to však Iránec povedal: „Nie som si celkom istý, čo chcem robiť, zostať v Roissy alebo odísť.“ „Mám doklady, môžem tu zostať. Myslím, že by som si mal pred rozhodnutím dôkladne preštudovať všetky možnosti,“ vysvetľoval. AFP vo svojej správe dodala, že vtedy Iránec z letiska neodišiel.

Žil tam až do roku 2006, keď musel byť hospitalizovaný. Keď ho z nemocnice prepustili, postaral sa oňho najprv Červený kríž a potom útulok Emauzy. Na letisko sa opäť vrátil pred niekoľkými týždňami.

Nasseriho zvláštny životný príbeh zaujal hollywoodskeho režiséra Stevena Spielberga, ktorý potom – ním inšpirovaný – nakrútil film Terminál. Americký herec Tom Hanks v ňom hral muža, ktorý uviazne na newyorskom letisku JFK, keď v jeho rodnej krajine vypukne revolúcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #film