Herec Ivan Palúch sa opäť prihovorí z plátna. Film o ňom nakrútil jeho syn

Osudový príbeh o láske, priateľstve, zrade, vnútornej slobode, pravde a kinematografii, ktorého protagonistom je predstaviteľ nezabudnuteľného Adama Šangalu či princa Bajaju, bude mať slávnostnú premiéru v stredu 23. novembra o 19. h v bratislavskom Artkine za zrkadlom. O deň neskôr film o hercovi Ivanovi Palúchovi odštartuje svoju púť aj do ďalších slovenských kín a filmových klubov.

17.11.2022 11:00
ivan palúch Foto:
Ivan Palúch vo filme Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha.
debata (2)

Po stredometrážnom televíznom dokumente Herec Ivan Palúch (2021) prichádza do kín celovečerný film Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha. Autor námetu, scenárista a režisér Martin Palúch sa v ňom rozhodol vyrozprávať životný príbeh svojho otca, slovenského filmového herca Ivana Palúcha (1940 – 2015), predovšetkým prostredníctvom filmov a postáv, ktoré v nich stvárnil. Ukážky zoradil proti prúdu času a naprieč významnými rokmi v jeho živote a kariére ich rozdelil na tri obdobia.

Diváci uvidia Ivana Palúcha v rôznych hereckých polohách, od dramatických cez romantické až po veseloherné, po boku domácich (Jozef Kroner, Magda Vášáryová) i zahraničných (Annie Girardot, Anna Karina, Anita Pallenberg) hviezd, ale nahliadnu aj do archívov ŠtB. Pretože hercovi, ktorý mal v roku 1969 na festivale v Cannes tri filmy, po návrate domov odobrali pas a režiséri ho postupne prestali obsadzovať.

Ivan Palúch a Táňa Hrivnáková vo filme Adam... Foto: Archív RTVS
ivan-paluch-hrivnakova Ivan Palúch a Táňa Hrivnáková vo filme Adam Šangala.

Film nie je koncipovaný ako klasický portrét. Ide skôr o strihové mozaikovité dielo, ktoré narúša stereotypy a konvencie žánru. Dej je vyrozprávaný v opačnom časovom slede, s dôrazom na jeho filmové stvárnenie.

ÚMRTIE: Ivan Palúch Čítajte viac Zomrel Ivan Palúch. Doma očaril v Šangalovi, vo svete v Markéte Lazarovej

„Naším cieľom bolo, aby okrem informácií o živote môjho otca film zapôsobil na diváka v kine aj vizuálne. Aby spolu s hlavnou postavou zažil podmanivý a nevšedný ľudský príbeh, ktorý ho osloví, zasiahne a možno aj rozosmeje či dojme. Zároveň sa z neho dozvie niečo viac nielen o filmovom herectve a Ivanovi Palúchovi, ale aj o dobe a filmoch, ktoré sa vtedy nakrúcali,“ vysvetľuje režisér filmu Martin Palúch a pokračuje: „Ukážky z archívnych filmov sú svedectvom doby. Majú zvláštnu schopnosť vypovedať o hodnotách a pretlmočiť atmosféru jednotlivých časových období, v ktorých vznikli. Bez ohľadu na vnútornú slobodu i neslobodu ich aktérov i tvorcov.“

Martin Palúch: Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989 Čítajte viac Martin Palúch: Cenzúra a dokumentárny film po roku 1989

Odpočítavanie – posledný film Ivana Palúcha sa už môže pochváliť Cenou Literárneho fondu Cinematik.doc z uplynulého festivalu Cinematik v Piešťanoch a Zrnkom soli – cenou 13. ročníka filmového festivalu Pocity v Prešove.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Palúch #Martin Palúch