Aké zbrane má represívny režim? Brutalitu, manipuláciu aj šikanu

Dráma Nezanechať stopy, film o policajnej brutalite, ktorá začiatkom 80. rokov minulého storočia zasiahla poľský národ, vstúpil do slovenských kín v deň výročia Nežnej revolúcie. Snímka Jana P. Matuszyńskeho a producentov oceňovaného filmu Corpus Christi je poľským kandidátom na Oscara. Do kinodistribúcie ju prináša Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).

19.11.2022 17:00
Nezanechat stopy film Sandra Korzeniak Photo c... Foto:
Sandra Korzeniak ako matka zabitého študenta, ktorý sa stal obeťou policajnej brutality.
debata

Snímku Nezanechať stopy nakrútili podľa skutočnej udalosti. Divákov zavedie do Poľska v roku 1983. Krajina je otrasená prípadom Grzegorza Przemyka – stredoškoláka a syna opozičnej poetky Barbary Sadowskej, ktorého zatkla hliadka milície a kruto ho zbila. Po dvoch dňoch agónie Przemyk zomiera na následky zranení.

Film nezanechať stopy

Poľská snímka o policajnej brutalite ašpiruje na Oscara. Slovenskí diváci ju uvidia na výročie nežnej revolúcie.

Fotogaléria
Dvaja kamaráti Jurek (Tomasz Ziętek) a...
S dvoma mladíkmi Jurekom (Tomasz Ziętek) a...
+4Jurek (Tomasz Ziętek) sa stane nepohodlným...

„Film sleduje príbeh Jurka – jediného svedka incidentu. Spočiatku štátny aparát, vrátane ministerstva vnútra, celú záležitosť bagatelizuje. Keď však vyše 20.000 ľudí kráča ulicami Varšavy za rakvou Przemyka, z Jurka sa cez noc stane nepriateľ štátu číslo jeden,“ opisuje ASFK film, ktorý ukáže, ako represívny režim využíval všetky možnosti svojho aparátu – tajnú službu, milície, médiá a súdy, aby Jurka, Przemykovu matku Barbaru i všetkých ostatných diskreditoval a umlčal.

Režisér drámy prízvukuje, že film je zvláštny druh zrkadla. „Dokáže sa ponoriť hlboko do duše človeka. Hlavnej postavy a rovnako aj diváka. Každý môže v zrkadle vidieť niečo iné, a v tom je krása filmu. To je sloboda, ktorú potrebujeme,“ konštatuje Matuszyński. Film mu dal možnosť preskúmať rôzne perspektívy komunistického režimu v Poľsku v 80. rokoch. „Je to naozaj zrkadlo s mnohými vrstvami. A my by sme sa mali pokúsiť nerozbiť ho. Len ak si to budeme pamätať, môžeme si udržať nádej, že sa to už nebude opakovať,“ pripomína režisér.

Nezanechat stopy film Čítajte viac Dráma o policajnej brutalite: film Nezanechať stopy mieri do kín

Kľúčovým rozhodnutím v procese adaptácie rovnomennej knihy bolo pre neho rozhodnutie obmedziť sa len na to, čo sa stalo v rokoch 1983 a 1984. „Autor knihy Cezary Lazarewicz opisuje rozsiahly príbeh, ktorý by ľahko naplnil tri série televízneho seriálu. Okrem toho všetko, čo sa stalo po prvom súdnom procese, by sa dalo považovať za dramatické opakovanie. Keď sa teraz pozerám na toto rozhodnutie, myslím si, že bolo správne,“ dodáva Matuszyński.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #ASFK #Corpus Christi