Recenzia: Jan Přeučil zachraňuje cirkus, Hana Gregorová číta z kariet

Film Cirkus Maximum sa odohráva, ako keby bežal biely cirkusový koník. V pokluse sa striedajú rodinné udalosti, klaunské dialógy, zvady aj zvody, výstupy akrobatov a zvieratiek. Film režiséra Artura Kaisera síce kritika neprijala s veľkým nadšením, ale svoje publikum si iste nájde. Deti sa na filme pobavia, lebo obsahuje priamo niečo z cirkusového prostredia, z cirkusovej arény, ale aj z jej zákulisia. A to je deťom stále blízke.

22.11.2022 10:00
Cirkus Maximus Foto:
Snímka z filmu Cirkus Maximus.
debata

Preteky v guli

Jednotlivé postavy z filmu Cirkus Maximum sú aj v civile trocha klauni, majú cirkusový imidž i prejav. Režisér a scenárista filmu (scenár s Petrom Šiškom) Artur Kaiser je s cirkusovým prostredím hlbšie zviazaný, pôsobil v ňom a zaslúžil sa o tradíciu cirkusového festivalu v Čechách. Aj v tomto príbehu ide o prehliadku cirkusového umenia: medzinárodný festival v Prahe je ohrozený, ale nakoniec sa šapitó predsa na Letnej postaví a prehliadka cirkusového umenia sa môže začať.

Film prináša na plátno celkom nové cirkusové čísla, ale obsahuje aj nostalgiu starodávnych šašovských scénok (tam sa blysne napríklad Oldřich Kaiser). Pri niektorých moderných kúskoch divák priam žasne nad rýchlosťou a presnosťou výkonov (šokujú napríklad motorové preteky v guli). A to všetko je nasnímané naživo, bez počítačových trikov!

Trailer k filmu Cirkus Maximus.

Hrá aj opička

Samotný dej je jednoduchý, ale obsahuje všetko to, čo k životu, najmä k cirkusantskému, patrí. Jan Přeučil hrá hlavnú postavu Ferdinanda, principála a hlavu celej rodiny, ktorá napokon cirkus zachráni. Však cirkus, to bola vždy jedna rodina, do tej Ferdinandovej však už zasiahla súčasnosť. Synovia svet cirkusu z rôznych dôvodov opúšťajú, ale dramatické udalosti ich dajú znova dovedna a aréna ožije.

Potvrdí sa, že cirkus žije z lásky a tej je vo filme naozaj dosť. Nesie ju v sebe napríklad postava Hany Gregorovej, ktorá vie čítať z kariet a snaží sa všetko a všetkých okolo seba harmonizovať. V príbehu je aj veľa humoru, veselé motívy rozohráva napríklad partia kamarátov, ktorí pracujú okolo cirkusu ako údržbári a pomocníci.

Buko, Anna Cónová a Martin Kubačák Čítajte viac Recenzia: Darovanému koňovi sa na zuby nedívaj

Pridá sa k nim dobromyseľný pútnik, tiež bývalý cirkusant (Tomáš Matonoha), ktorý predvedie pôvabný výstup v svojráznej taliančine. A stále má so sebou malú opičku, ktorá sa tiež pred kamerou snaží. V inej scénke zasa prekvapí známa tvár z obrazovky, Marie Tomsová, ktorá decentne zahrá túžbu po zákusku zvanom venček.

Vo filme sa objaví viacero známych hercov, ktorých tiež akoby spájala láska k cirkusu (aj so všetkými jeho trblietkami) a vytvárajú v ňom tak pohodovú atmosféru. Cirkus Maximum prichádza do kín ako rodinný film a ako som v praxi vyskúšala – tak aj funguje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Cirkus Maximus