Festival Berlinale ocení za celoživotné dielo amerického režiséra Spielberga

Medzinárodný filmový festival Berlinale udelí Zlatého medveďa za celoživotné dielo americkému režisérovi Stevenovi Spielbergovi. Oznámili to dnes usporiadatelia filmového sviatku, ktorý sa bude v Berlíne konať od 16. do 26. februára budúceho roka.

22.11.2022 15:00
Režisér a producent Steven Spielberg. Foto: ,
Režisér a producent Steven Spielberg.
debata

„Steven Spielberg počas svojej neuveriteľnej kariéry inšpiroval nielen celé generácie divákov po celom svete, ale dal kinu ako továrni na sny celkom nový význam,“ prehlásili výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková a jeho umelecký šéf Carlo Chatrian.

Okrem slávnostného odovzdania ceny premietne festival Spielbergovo najnovšie dielo Fabelmanovci. Termín ceremónie a premietania upresnia usporiadatelia neskôr. Dráma Fabelmanovci vychádza z vlastných Spielnergových skúseností z detstva a je rozprávané z pohľadu mladého začínajúceho filmára.

Trailer k filmu Fabelmanovci.

Spielberg je považovaný za hviezdneho režiséra, čo dosvedčuje 19 nominácií na prestížne Oscary. Tieto ceny získal zatiaľ tri. Ocenený bol aj v Nemecku, kde okrem iného obdržal v roku 1998 za film Schindlerov zoznam štátne vyznamenanie. Niekdajší americký prezident Barack Obama mu v roku 2015 udelil Prezidentskú medailu slobody.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Berlinale #Steven Spielberg