Objasnená záhada? Slávneho Brucea Leeho vraj zabila voda

O záhadnej smrti Brucea Leeho sa špekuluje už 49 rokov. Najslávnejší majster bojových umení a priekopník kung-fu filmov zomrel na opuch mozgu, ktorý mal byť reakciou na podanie lieku proti bolesti. Šíria sa však aj teórie, že ho skolila epilepsia, úpal, drogy, dokonca vraj išlo o vraždu. S prekvapivým vysvetlením teraz prišli španielski vedci - podľa nich mu zlyhali obličky, lebo vypil priveľa vody.

23.11.2022 10:00
Hong Kong Bruce Lee Foto: ,
Americko-hongkongský majster bojových umení a priekopník kung-fu filmov Bruce Lee.
debata

Nefrológovia z univerzity v Madride tvrdia, že ťažký cerebrálny edém (opuch), pri ktorom sa v Leeho mozgu nahromadilo toľko vody, že sa zväčšil až o 13 percent, spôsobila hyponatrémia (porucha vyvolaná nadmerným príjmom tekutín). Jej príznakom je pokles hladiny sodíku v krvi, čo môže vyústiť až do opuchu mozgu či pľúc. Prejavuje sa vracaním, bolesťami hlavy a kŕčmi.

„Domnievame sa, že Brucea Leeho zabila neschopnosť obličiek vylučovať prebytočnú vodu,“ uviedli lekári v článku, ktorý teraz uverejnil odborný časopis Clinical Kidney Journal.

Ich hypotézu potvrdzujú i známe fakty, že Lee dodržiaval špeciálnu diétu – jedol veľa zeleniny, ryže a rýb, vyhýbal sa pečivu, múčnym jedlám a cukru, no zároveň prijímal veľmi veľa tekutín – vodu, džúsy a proteínové nápoje. Popritom užíval marihuanu, ktorá vyvoláva pocit smädu. Stretli sa tak uňho viaceré rizikové faktory.

„Predpokladáme, že Bruce Lee zomrel na špecifickú formu dysfunkcie obličiek: neschopnosť vylučovať dostatok vody na udržanie vodnej homeostázy,“ zdôvodnili autori článku. Vodná homeostáza označuje stav, keď je príjem a výdaj tekutín organizmu v rovnováhe.

Ukážka bojovej scény z akčného filmu Hra smrti.

Legendárny majster bojových umení, známy z filmov Päsť plná hnevu, Cesta draka a Drak prichádza, skonal nečakane v Hongkongu 20. júla 1973 vo veku 32 rokov. Prvý opuch mozgu mu zistili už dva mesiace predtým, keď skolaboval počas nakrúcania.

Rýchlo sa však uzdravil a aj v deň smrti sa spočiatku cítil dobre. Až večer ho rozbolela hlava, tak užil lieky proti bolesti a šiel si ľahnúť. O niečo neskôr upadol do bezvedomia a počas prevozu do nemocnice zomrel. Pitva ako príčinu potvrdila veľký opuch na mozgu.

bruce lee Čítajte viac Legenda, na ktorú svet nezabudne! Bruce Lee by oslávil 80 rokov

Iróniou je – ako pripomínajú aj autori štúdie, že práve voda bola súčasťou Leeho filozofie. „Buď ako voda, ktorá si razí cestu cez trhliny… Vyprázdni myseľ, buď bez tvaru a formy – ako voda. Ak naleješ vodu do pohára, stane sa pohárom. Ak ju naleješ do fľaše, stane sa fľašou. Voda môže tiecť alebo narážať. Buď vodou, priateľ môj,“ radil svojim priaznivcom.

Záverečný súboj z filmu Drak prichádza (1973).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #smrť #film #akčný hrdina #kung-fu #opuch #bojové umenia #Bruce Lee