Kiež by sme sa rozhodli inak. Herci, ktorí ľutujú odmietnuté úlohy

Viete si predstaviť, že by hlavné úlohy v slávnom Titanicu nestvárnili Leonardo DiCaprio a Kate Winslet, ale Johnny Depp a Gwyneth Paltrow? Alebo že by Demi Moore vo filme Duch namiesto Patricka Swayzeho oplakávala Brucea Willisa? A predsa, mohlo sa to stať, keby niektorí herci neboli odmietli ponuky, v ktorých potom iní zažiarili. Viacerí svoje rozhodnutie dodnes ľutujú.

24.11.2022 06:00
Demi Moore a Bruce Willis Foto:
Bruce Willis si vo filme Duch mohol zahrať s vtedajšou manželkou Demi Moore, ale úlohu odmietol. Tvorcovia snímky potom oslovili Patricka Swayzeho, ktorý ponuku prijal.
debata

Príkladom je hollywoodska hviezda Michelle Pfeiffer. Zopár dobrých úloh jej ušlo len preto, že zaváhala. Mohla si zahrať v romantickej komédii Pretty Woman (1990), ktorá preslávila Juliu Roberts, v trileri Základný inštinkt (1992) či v krimidráme Thelma a Louise (1991).

Rolu v nej odmietla pre prácu na inom projekte, čo ju doteraz mrzí. "Na ten film sa ani nemôžem pozerať… Zabíja ma to,“ priznala.

Stoj  lebo mamicka vystreli Sylvester Stallone Čítajte viac Dobyli Hollywood a predsa sa hanbia. Na ktoré filmy by hviezdy najradšej zabudli?

Veľmi banuje aj to, že zavrhla legendárny triler Mlčanie jahniat (1991). Režisér Jonathan Demme sa pritom obrátil práve na ňu, lebo s ňou nakrúcal už krimikomédiu Manželstvo s mafiou (1988) a chcel ju obsadiť do úlohy mladej agentky FBI v pripravovanej snímke. Herečku však odradil jej mrazivý scenár.

„Chytila ma z toho úzkosť. V tom filme bolo také zlo,“ zdôvodnila svoj postoj. Teraz to však ľutuje – triler mal obrovský úspech ovenčený piatimi Oscarmi. Jedného získala i Jodie Foster, ktorú si režisér napokon vyhliadol ako náhradu.

Trailer k americkému trileru Mlčanie jahniat (1991).

Neboli by lepší?

Bruce Willis pochybil pri romantickom filme Duch (1990). V tom čase už začínal s akčnými titulmi, no stelesňoval aj komediálne postavy. V Duchovi by mal jedinečnú možnosť zahrať si po boku manželky Demi Mooreovej, napriek tomu to odmietol.

Scenár s mystickou zápletkou sa mu totiž nepozdával. „Jednoducho som to nepochopil,“ uznal v roku 1996. Údajne mu nešlo do hlavy, ako by nejaká žena mohla zažiť romancu s mužom, ktorý je už mŕtvy. Willis pripustil, že bol hlupák, keď si nechal ujsť takú príležitosť.

dušan hanák 322 Čítajte viac Hororom pre komunistov boli trezorové filmy. Ktoré z nich ste videli?

V akčnom trileri Nebezpečná rýchlosť (1994) mohla zase autobus, ktorý nesmie zastať, aby nevybuchol, namiesto Sandry Bullockovej riadiť Halle Berry. Ponúkli jej to, lenže…

„Hlúpo som povedala nie,“ prezradila herečka. „Na svoju obranu však musím uviesť, že v čase, keď som čítala scenár, ten autobus neopustil parkovisko,“ vysvetlila, narážajúc na dodatočné zmeny v dejovej línii.

Nehrali, lebo odmietli, teraz ľutujú

Pozrite si hercov, ktorých mrzí, ako sa v minulosti rozhodli, keď zvažovali, či filmovú úlohu prijmú alebo nie.

Fotogaléria
Herečka Michelle Pfeiffer.
Herec Bruce Willis.
+7Herečka Halle Berry

Dôvod na ľútosť má aj Michael Keaton. Začiatkom 90. rokov bol na vrchole slávy, ale potom to s ním išlo z kopca. Pre tvorcov obľúbenej komédie Na Hromnice o deň viac (1993) bol prvou voľbou pri výbere hlavnej postavy. Príbeh muža, ktorý sa ocitne v časovej slučke, takže sa každé ráno prebúdza do rovnakého dňa, ho však nenadchol.

Dnes už vie, že sa mýlil, pretože film mal výborné ohlasy. „Nemôžete to však zahrať lepšie ako Bill Murray,“ pochválil herca, ktorého angažovali namiesto neho.

Trailer ku komédii Na Hromnice o deň viac (1993)

Rovnako veľkorysá bola Christina Applegate, známa zo sitkomu Ženatý so záväzkami (1987 – 1997). Hrala tam prihlúplu blond dcéru hlavného hrdinu, čo bol dôvod, prečo nechcela účinkovať v komédii Pravá blondínka (2001).

„Bála som sa, že sa budem opakovať,“ objasnila. Hlavnú úlohu nakoniec výborne zvládla Reese Witherspoon, ktorú za to nominovali na Zlatý glóbus. „Zaslúžila si to. Odviedla oveľa lepšiu prácu, ako by som dokázala ja,“ zhodnotila Christina.

Premárnené šance

Johnny Depp zase doplatil na svoju lenivosť. Bol jedným z adeptov na hlavnú úlohu vo veľkofilme Titanic (1997) a režisér James Cameron, ktorý na projekte pracoval niekoľko rokov, dokonca uvažoval, že by ho mohol obsadiť spolu s jeho vtedajšou láskou Winonou Ryderovou.

V roku 1993 sa však rozišli a Depp ponuku neprijal – nechcelo sa mu čítať scenár, ktorý mal až 180 strán. Dnes ho to mrzí.

Freaks Čítajte viac Filmy, ktoré vyháňali šokovaných divákov z kina

Pre Matta Damona je nočnou morou fantazijná snímka Avatar (2009), a to z viacerých dôvodov. Cameron mu v nej ponúkal nielen hlavnú úlohu (napokon ju zveril Samovi Worthingtonovi), ale aj desaťpercentný podiel zo zisku. A keďže Avatar sa stal najväčším kasovým trhákom v dovtedajšej histórii, Damona to pripravilo o zárobok vo výške asi 200 miliónov dolárov.

„Nechal som na stole viac peňazí ako ktorýkoľvek iný herec,“ poznamenal ironicky. Najviac ho však škrie, že svojím odmietnutím premrhal zrejme jedinú príležitosť spolupracovať s takým uznávaným režisérom, ako je Cameron.

Veľa premárnených šancí sa spája i s legendárnym sci-fi filmom Matrix (1999). Viacerí herci, ktorí sa na jeho tvorbe nechceli podieľať, to neskôr oľutovali.

Trailer k sci-fi filmu Matrix (1999)

Výnimkou nie je ani americká speváčka Madonna. Tá svoje rozhodnutia zvyčajne nebanuje, a to ani vtedy, keď ju za ne iní kritizujú alebo sa jej posmievajú, no tentoraz si priznala chybu.

„Odmietla som rolu v Matrixe. Veríte tomu? Chcem sa za to zabiť. Je to jeden z najlepších filmov, aké kedy nakrútili,“ uviedla nedávno v americkej talkshow s tým, že jej „veľmi malá časť“ ľutuje tú chvíľu v živote, keď Matrixu povedala nie.

Hlavnú úlohu v tej snímke odmietol aj Will Smith. Stretol sa síce s tvorcami, ale ich nápadom nerozumel, a tak dal prednosť westernovej komédii Wild Wild West (1999), čo vraj nebolo správne. „Nie som na to hrdý,“ zdôveril sa.

Kapitán Dabač Čítajte viac Filmy o SNP: Prekrúcanie histórie aj ľudské drámy

Sebakriticky však uznal, že by to nezahral tak dobre ako Keanu Reeves. „Bol dokonalý, aj Laurence Fishburne bol dokonalý, takže ja by som Matrix pravdepodobne pokazil. Vám všetkým som vlastne urobil láskavosť,“ dodal s úsmevom.

K rovnakej ponuke v Matrixe sa obrátil chrbtom i Brad Pitt a dodnes ho to mrzí. Podľa neho je to však len jedna z množstva odmietnutých úloh. „Keby sme robili šou o skvelých filmoch, ktoré som prepustil niekomu inému, potrebovali by sme na to dve noci,“ zažartoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #filmy #herci