Niektorí uprednostnili zdravie, iní hrali aj napriek rakovine

Minulý týždeň obletela svet správa, že Chris Hemsworth, jeden z najpopulárnejších hercov súčasnosti, si dáva na čas pauzu. Dôvodom je zistenie, že má predispozíciu na Alzheimerovu chorobu.

24.11.2022 09:30
Chris Hemsworth Foto: ,
Herec Chris Hemsworth sa dozvedel správu o svojej predispozícii na Alzheimerovu chorobu počas nakrúcania seriálu.
debata (2)

Starý otec mieša holandčinu s angličtinou

Nepríjemnú správu sa dozvedel počas nakrúcania dokumentárneho seriálu Limitless. Ten má ľuďom ukázať, ako sa popasovať so starnutím či ako dosiahnuť plný potenciál ľudského tela. V rámci jednej z epizód podstúpil herec vyšetrenie u lekára, ktorý zistil, že jeho DNA obsahuje gény spájajúce sa so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby. Hemsworth má preto momentálne osem- až desaťkrát väčšiu šancu na prepuknutie choroby. Pre médiá však uviedol, že túto situáciu nechce nijako prehnane dramatizovať.

Herci, ktorých kariéru ovplyvnila choroba

Niektorí z nich museli kariéru predčasne ukončiť, iní v nej pokračovali aj napriek zdravotným problémom.

Fotogaléria
Herečke Shannen Dohertyovej v roku 2015...
Herec Tim Curry, známy z filmov Sám doma 2, The...
+3Až do svojej smrti pracoval Chadwick Boseman,...

Alzeimerom trpí aj jeho starý otec. „Nevidel som ho niekoľko rokov, ale ostatní členovia rodiny áno a sú dni, keď je celkom veselý a objíma vás. Ale moja mama hovorí, že je len veľmi priateľským človekom. Nie som si istý, či si naozaj ešte niečo pamätá a niekedy skĺzne do holandčiny, čo je jeho materinský jazyk, takže rozpráva holandsky a anglicky, potom to zmieša a potom možno pridá aj nejaké nové slová,“ povedal herec o svojom starom otcovi.

Natalie Portman, Chris Hemsworth, thor 4. Čítajte viac Boh hromu opäť ovládne kiná. Tešíte sa na nového Thora?

Po tom, ako sa Hemsworth vráti z turné k spomínanému seriálu Limitless, si plánuje dať dlhšiu pauzu od práce. Svoj čas chce tráviť so ženou a deťmi.

Prípadov, keď sa herci museli kvôli zdravotným problémom vzdať svojej práce, je viacero. Nie je to tak dávno, čo dcéra Brucea Willisa na sociálnej sieti instagram oznámila, že jej otec končí s herectvom kvôli afázii. Ide o ochorenie, ktoré ovplyvňuje schopnosť hovoriť a porozumieť reči. „V dôsledku toho a po starostlivom zvažovaní sa Bruce rozhodol ukončiť kariéru, ktorá preňho toľko znamenala,“ píše sa v príspevku.

Bruce Willis v jednom zo svojich posledných... Foto: The Refinery
Bruce Willis, Corrective Measures Bruce Willis v jednom zo svojich posledných filmov, akčnom sci-fi trileri Corrective Measures.

Herec Tim Curry, známy z filmov Sám doma 2, The Rocky Horror Picture Show či To, prekonal v roku 2012 mŕtvicu, ktorá ho pripútala na vozík a ovplyvnila jeho reč. Odvtedy sa venuje už len dabingu, aj keď v roku 2016 urobil výnimku a objavil sa v televíznom filme The Rocky Horror Picture Show: Let’s Do The Time Warp Again, kde stvárnil rozprávača.

Shannen Doherty v seriáli Heathers. Foto: Paramount
shannen doherty, heathers Shannen Doherty v seriáli Heathers.

Herectva sa odmietli vzdať

Na druhej strane existuje aj niekoľko príkladov, keď herci pokračovali vo svojej kariére aj napriek zdravotným ťažkostiam. Herečke Shannen Dohertyovej v roku 2015 diagnosti­kovali rakovinu prsníka, ktorá sa o dva roky neskôr dostala do remisie. Nanešťastie sa jej v roku 2019 vrátila, no tentokrát už bola metastatická a vo štvrtom štádiu. To znamená, že je nevyliečiteľná.

Herečka, ktorá sa u nás preslávila najmä úlohami v seriáloch Beverly Hills 90210 či Čarodejnice, sa však svojej kariéry nevzdala. „Nikdy mi ani nenapadlo, že by som nepracovala,“ povedala. V posledných rokoch sa objavila v snímkach ako Fortress, Hot Seat či v seriáloch BH90210, Riverdale a Heathers.

Demi Moore a Bruce Willis Čítajte viac Kiež by sme sa rozhodli inak. Herci, ktorí ľutujú odmietnuté úlohy

Až do svojej smrti pracoval Chadwick Boseman, ktorému v roku 2016 diagnosti­kovali rakovinu hrubého čreva. Informácia o ochorení nebola verejnosti známa, preto bolo obrovským šokom, keď svet 28. augusta 2020 obletela správa o úmrtí len 43-ročného herca. Boseman bol, podobne ako Hemsworth súčasťou MCU, teda Filmového sveta Marvel, v ktorom stvárnil superhrdinu Čierneho pantera. Počas ďakovnej reči za Oscara v kategórii najlepší mužský herecký výkon mu v roku 2021 vzdal hold herec Anthony Hopkins.

Herec Chadwick Boseman (v strede) na zábere z... Foto: Netflix
Film Review - Ma Rainey's Black Bottom Herec Chadwick Boseman (v strede) na zábere z filmu Ma Rainey's Black Bottom.

Len pred niekoľkými dňami prezradila herečka Blythe Dannerová potešujúcu správu – jej rakovina ústnej dutiny je v remisii. Diagnostikovná jej bola v roku 2018. „Začala som sa cítiť veľmi slabo a všetko som zabúdala,“ spomína herečka. „A potom som pocítila na krku hrčku, hneď vedľa miesta, kde Bruce našiel tú svoju.“ Jej manžel, režisér Bruce Paltrow, zomrel na následky rakoviny v roku 2002.

Scéna z filmu I'll See You in My Dream, kde Dannerová spieva.

Dannerová nechcela znepokojovať svoje deti, preto im to oznámila až neskôr. „Pochopiteľne som bola veľmi šokovaná. Bolo to strašidelné,“ povedala jej dcéra, známa herečka Gwyneth Paltrowová. Desil ju najmä fakt, že sa diagnóza tak veľmi podobala na tú otcovu.

Po troch operáciách a niekoľkých alternatívnych liečbach je Dannerová v remisii. „Vôbec sa nebojím smrti,“ oznámila hrdo. „Prešla si tým s takou gráciou. Bola som prekvapená tým, aká dokázala byť silná,“ dodala jej dcéra Gwyneth Paltrowová.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Chris Hemsworth