Rozbaľte si Vianočný príbeh. Do kín prichádza láskavá komédia s plejádou filmových hviezd a vtipných gagov

Nová česká komédia Vianočný príbeh sa odohráva priamo na Štedrý deň a prináša divákom hneď niekoľko darčekov - v podobe vynikajúcich hercov a vtipných situácií. Oldřich Kaiser v úlohe bujarého starnúceho pána obťažuje v električke vynervovaného vodiča Pazderku (Jiří Labus), až sa nakoniec pobijú.

25.11.2022 09:00
Vanocni pribeh - Jiri Labus  Oldrich Kaiser... Foto:
Nenapodobiteľná komická dvojica Kaiser - Lábus nestratila na sile a divákov znova rozosmeje. Medzi nimi to len tak iskrí a takmer dôjde až k požiaru....
debata

Váhavý politik Skála (Karel Roden) sa nechtiac preriekne a vytára do éteru, čo si naozaj myslí – od toho momentu sa mu zapáči hovoriť pravdu a nič než pravdu. Jeho matka, slávna herečka (Jiřina Bohdalová) odhalí svoju dávnu lásku.

Jeden milostný trojuholník má zrazu uhly štyri. Z kňaza je zblúdilá ovečka. Za jediný deň sa toho udeje viac než dosť. Nečakané situácie odkrývajú vzťahy a charaktery, vianočné emócie sa miešajú s humorným nadhľadom.

Za jedným stolom

Režisérka a spoluautorka scenára Irena Pavlásková (Čas sluhov, Beštiár, Fotograf) zasadila skvelých hercov do viacerých nápaditých situácií. Pravdovravný politik.

Empatická herečka. „Násilník“ a odroň z električky sa zmení na sympatického bonvivána, zakríknutý muž naberie odvahu a kňaz povýši ľudskú lásku nad božiu. Nevera a nadutosť sú na Vianoce nepotrebné.

Romana (Sára Sandeva) je vychovávateľka, a tak... Foto: Europeana Production/Zuzana Panská
Vanocni pribeh - Sara Sandeva DSC7808 Romana (Sára Sandeva) je vychovávateľka, a tak spolu s rodinou a deťmi, o ktoré sa stará, odcestuje na sviatky na chatu. Oficiálne je priateľkou mladého Jakuba Pazderku (Jan Nedbal).

Skálov stranícky kolega Viktor (Hynek Čermák) chce stráviť Vianoce s rodinou na chate, no namiesto manželského trojuholníka musia napokon rozlúsknuť štvoruholník: on, ona (Jana Plodková), jej milenec (Jan Nedbal) a opatrovateľka detí (Sára Sandeva).

Zaneprázdnený mladý doktor (Vladimír Polívka) si na Vianoce nájde sympatickú ženu (Anna Fialová), ktorá práve dala košom neverníkovi.

Vanocni pribeh Bohdalova Roden  DSC1317 1 Čítajte viac FOTO Hviezdni herci po boku Pierra Richarda ako darček v českom filme Vianočný príbeh

A za svojou láskou, herečkou Skálovou (Jiřina Bohdalová) takmer priletí z Paríža skutočný Pierre Richard, ktorý si v tomto filme naozaj zahrá. Občas sa za jedným stolom ocitnú ľudia, ktorí nemajú vôbec nič spoločné, no vo Vianočnom príbehu sú napokon na Štedrý večer spolu tí, čo k sebe patria. „Vianočný zázrak“ neobíde ani kňaza (Jaroslav Plesl).

Jiřina Bohdalová je v úlohe filmovej hviezdy Skálovej v plnej forme: stále riadi život svojho dospelého syna (Karel Roden), no vie byť empatická. V rodine Pazderkovcov dôjde k veľkým zvratom – matka, ktorá všetkých diriguje (Jitka Sedláčková), a suchopárny otec, čo roky žije pod papučou (postava ako stvorená pre Jiřího Lábusa) sú vystavení skúške, ktorá ich životné roly spochybní.

Hynek Čermák ako zaneprázdnený politik Viktor, ktorý si nevidí ďalej od nosa, rodinu prekvapí tým, že prekvapený nie je. Ale čo keď sa pred deťmi prevalí tajomstvo o darčekoch a Ježiškovi?

Trailer k filmu

Láskavý humor

Vianočný príbeh Ireny Pavláskovej je láskavá komédia, v ktorej nikto nie je dokonalý, no nikomu tiež nechýba charakter. Film plný skvelých hercov a herečiek si uťahuje z ľudskej povahy a predsa sú v ňom aj „zblúdilé ovečky“ sympatické.

Vianočný príbeh je trocha rozprávkou pre dospelých, sladkosti však servíruje s mierou, skôr si uťahuje z klišé. K vianočnému filmu predsa patria náhodné a osudové stretnutia, stretnutia po rokoch aj láska na korčuliach.

Vianočný príbeh nešuští pozlátkou, u Ireny Pavláskovej by to diváci ani nečakali. Kým doteraz poznali skôr jej štipľavý humor, tento vianočný je srdečný, láskavý, priam „rodinný“.

Hodnotenie Pravdy – štyri a pol hviezdičky z piatich

Vianočný príbeh/Česko 2022/r. Irena Pavlásková/h. Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jana Plodková, Hynek Čermák, Jaroslav Plesl, Anna Fialová, Vladimír Polívka, Máša Málková, Sára Sandeva, Jan Nedbal, Jitka Sedláčková, Pavel Kříž, Václav Neužil, Pavla Beretová, Albert Čuba, Jana Bernášková, Veronika Žilková, Jiří Ployhar, Denisa Biskupová, Filip Červenka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #komédia #filmová recenzia