Sexuálne vydieranie, Avatar, Kocúr v čizmách aj komédie. Pozrite si novinky v kinách

Aké filmové prekvapenia vás v decembri čakajú na striebornom plátne? Na výber sú drámy, filmový trhák, animovaná rozprávka aj komédie.

28.11.2022 15:05
debata
Americká dráma Keď prehovorila rozpráva... Foto: CinemArt
Keď prehovorila Americká dráma Keď prehovorila rozpráva skutočný príbeh sexuálneho vydierania, ktoré na herečkách páchal producent Harvey Weinstein.

Keď prehovorila

(v kinách od 1. decembra)

Harvey Weinstein bol jedným z najväčších hollywoodskych producentov. Dráma Keď prehovorila mapuje udalosti, ktoré viedli k jeho pádu a odhalili jedno z najdesivejších tajomstiev slávnej továrne na sny.

5. októbra 2017 uverejnil denník New York Times článok, ktorý otriasol Hollywoodom v základoch. Text odhalil jedného z najvýznamnejších filmových producentov Harveyho Weinsteina (okrem iného držiteľa šiestich Oscarov v najprestížnejšej kategórii Najlepší film) ako sexuálneho predátora.

Harvey Weinstein Čítajte viac Sex bol v Hollywoode tovarom, skúška gaučom, každý to robil, tvrdí Weinsteinova obhajoba

Producent celé desaťročia zneužíval mocenské postavenie a „predával“ filmovú kariéru za sexuálne služby. Roky mu to prechádzalo, pričom svoje obete buď umlčal peniazmi, alebo ich profesionálne zničil. Nenašiel sa nikto, kto by sa mu chcel otvorene postaviť.

Do nerovného súboja sa pustili až dve reportérky New York Times Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), ktoré vedeli, že alfou a omegou ich reportáže bude nájsť ženu, čo sa nebojí prehovoriť.

Trailer k filmu.

Dráma Keď prehovorila sa svojou poctivou a detailnou, takmer detektívnou rekonštrukciou práce dvoch novinárok, veľmi približuje oceňovaným klasikám Všetci prezidentovi muži a Spotlight.

Pri hľadaní Weinsteinovej obete, ktorá sa prestáva báť, si postupne uvedomujú, že materiál, ktorý pripravujú, môže mať hlboký vplyv nielen na údajného násilníka a jeho obete, ale aj na celú spoločnosť a jej vnímanie pojmu „sexuálne násilie“.

„Každý vie, aký rozruch spôsobil príbeh, ktorý napísali Jodi a Megan,“ hovorí producentka filmu Dede Gardnerová, "Nikto však netuší, aké obrovské úsilie museli vynaložiť, aby tých pár viet, ktoré otriasli svetom, vôbec uzreli svetlo sveta. A o tom je náš film.”

Šialená noc

(v kinách od 8. decembra)

Tím elitných žoldnierov sa na Štedrý večer vláme do sídla bohatej rodiny a zajme všetkých ako rukojemníkov. Zloduchovia však nie sú pripravení na nečakaného bojovníka: na scéne je Santa Claus, ktorý je pripravený sa im postaviť.

Jake Sully a Neteyam v pokračovaní obľúbeného... Foto: 20th Century Studios
Avatar: Cesta vody Jake Sully a Neteyam v pokračovaní obľúbeného fantazijného filmu Avatar.

Avatar: Cesta vody

(v kinách od 15. decembra)

S napätím očakávané pokračovanie najziskovejšieho filmu všetkých čias od štúdia 20th Century Studios a režiséra Jamesa Camerona Avatar: Cesta vody.

Vizuálne ohromujúcou a strhujúcou akciou vtiahne Cameron diváka späť do úžasného sveta Pandory a opäť pôjde o filmový zážitok najvyššej intenzity. Dej sa odohráva po uplynutí vyše desiatich rokov od udalostí z prvého filmu.

Avatar: Cesta vody prináša príbeh rodiny Sullyovcov (Jakea, Neytiri a ich detí). Sledujeme hrozby, ktorým rodina čelí, odhodlanie, s ktorým si jej členovia poskytujú pomoc, zápasy o prežitie, no aj tragédie, ktoré ich postihnú.

Trailer k filmu

Réžia James Cameron, produkcia James Cameron a Jon Landau. Lightstorm Entertainment Production predstaví hviezdy Sama Worthingtona, Zoe Saldañovú, Sigourney Weaverovú, Stephena Langa a Kate Winsletovú.

Na scenári spolupracovali James Cameron, Rick Jaffa a Amanda Silverová. Námet vytvorili James Cameron, Rick Jaffa, Amanda Silverová, Josh Friedman a Shane Salerno.

Ani Kocúr v čižmách nie je nesmrteľný, keď mu... Foto: CinemArt
Kocúr v čižmách Ani Kocúr v čižmách nie je nesmrteľný, keď mu zostáva už len jeden z jeho deviatich životov.

Kocúr v čižmách

(v kinách od 22. decembra)

Kocúr v čižmách zisťuje, že jeho vášeň pre dobrodružstvo si vybrala svoju daň: prišiel už o osem zo svojich deviatich životov. Vydáva sa teda na výpravu, aby získal späť svojich deväť životov a našiel bájne posledné želanie.

Elyas M’Barek ako filmová hviezda v komédii... Foto: CinemArt
Srdcová záležitosť, Elyas M’Barek Elyas M’Barek ako filmová hviezda v komédii Srdcová záležitosť.

Srdcová záležitosť

(v kinách od 29. decembra)

Populárny nemecký herec tureckého pôvodu Elyas M’Barek, známy učiteľ zo série filmov Fakjú pán profesor, sa vracia v úlohe filmovej celebrity na úteku, ktorá sa nečakane ocitne v pomerne výstrednom stand-up klube na vankúši veľmi netradičného tvaru. Tak sa začína jeho zoznámenie s Friedou, ktoré mu skutočne zmení život.

superžena Čítajte viac Superžena odkrýva karty. Aký je nový film s Dianou Mórovou, Zuzanou Šebovou a Markom Igondom?

Červený koberec, žiariace reflektory, kričiaci fanúšikovia, fotografi naháňajúci sa za najlepším záberom, kameramani čakajúci na rozhovory – premiéra sa blíži a najväčšia hviezda filmu Marvin Bosch (Elyas M’Barek) je netrpezlivo očakávaná.

Trailer k nemeckej komédii

Lenže neprichádza. Rozhovor, ktorý s ním naživo robí zákerná bulvárna novinárka Bettinou Bambergerovou (Alexandra Maria Lara), sa mu vymyká z rúk, a tak uteká pre novinármi aj fanúšikmi ulicami mesta.

Jeho zúfalý útek sa skončí v alternatívnom divadelnom klube Divadlo 3000, kde stretne jeho šéfku Friedu (Lucie Heinze), ktorá ho v tomto krachujúcom podniku ukryje. Frieda je úplne iná ako jeho fanúšičky, pretože ako emancipovaná mladá žena takýmito mužmi skôr pohŕda.

Marvin sa s takýmto prístupom ešte nikdy nestretol. Vďaka nej však zažije bláznivú queer párty vo veľmi netradičnej maske a postupne zisťuje, aká krehká a prchavá je sláva, a že šťastie možno nájsť tam, kde ho najmenej čaká. Podarí sa im zachrániť klub, obnoviť Marvinovu povesť a dať naozajstnej láske šancu? A to všetko pod dohľadom ohromenej verejnosti?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #kino #filmy #novinky v kinách