Will Smith: Za facku môže trauma z detstva

Od chvíle, keď dal Will Smith na odovzdávaní Oscarov zaucho moderátorovi, prešlo už osem mesiacov, ale slávneho herca to neprestáva trápiť. Ku škandálu sa pred pár dňami opäť vyjadril v televíznej relácii The Daily Show, kde ho zdôvodnil traumou z detstva. Iróniou je, že hoci ho za to potrestali 10-ročným zákazom vstupu na oscarové podujatia, už o rok tam môže získať ďalšiu nomináciu.

02.12.2022 10:35
Will Smith Foto:
Americký herec Will Smith
debata (1)

Smith, ktorý bol hosťom talkshow obľúbeného komika Trevora Noaha, pri objasňovaní svojho zlyhania načrel hlboko do minulosti. Na tom, čo spravil, sa vraj podpísali zážitky z detstva. Čo teda vyvolalo jeho nával zlosti, ktorý zakončil fackou?

„Bolo to veľa vecí. Bol to ten malý chlapec, ktorý sledoval, ako jeho otec zbil matku. To všetko v tej chvíli vypenilo,“ kajal sa 54-ročný herec. Ako vysvetlil, ľudia nevedia, čím človek môže prechádzať.

Tak ako v tú marcovú noc pri udeľovaní Oscarov. Najprv ho dojalo, že dostal zlatú sošku za najlepší herecký výkon vo filme Kráľ Richard: Zrodenie šampiónok, no už o hodinu neskôr ho vyprovokoval moderátor Chris Rock, ktorý si robil žarty z holej hlavy jeho manželky Jady. Smith preto za ním vyšiel na pódium, strelil mu zaucho a ešte po ňom vulgárne vykrikoval.

Will Smith počas Oscarov uštedril facku Chrisovi Rockovi.

„V tú noc som niečo prežíval, viete? Nie, že by to ospravedlňovalo moje správanie… Chápem, aké to pre ľudí bolo šokujúce… Bol to hnev, ktorý bol uzavretý vo fľaši na naozaj dlhý čas,“ priblížila hollywoodska hviezda.

Smithovo zdôvodnenie pôsobí dôveryhodne. O tom, že bol ako dieťa spolu s troma súrodencami svedkom domáceho násilia, sa totiž rozpísal už v autobiografii, ktorá vyšla v novembri minulého roka.

„Keď som mal deväť rokov, videl som, ako otec udrel matku do hlavy tak silno, že sa zrútila. Zbadal som, že vypľula krv. Ten okamih v spálni, pravdepodobne viac ako ktorýkoľvek iný moment v mojom živote, určil, kým som,“ zveril sa herec.

Zároveň priznal, že to nebolo iba násilie, čo ho traumatizovalo, ale aj to, že nezasiahol. Všetky úspechy a ocenenia, ktoré potom zožal, boli vraj ospravedlnením mame za to, že ju vtedy nebránil.

„Za to, že som sa nepostavil otcovi. Za to, že som zbabelec,“ uviedol v knihe. Po tom zážitku z detstva sa už údajne snaží zachovať správne a chrániť svojich blízkych, čo by vysvetľovalo jeho reakciu počas osudnej noci.

Will Smith, Emancipation (Oslobodenie) Čítajte viac Koniec stopky pre Willa Smitha. V novom filme budú tiecť pot, krv a slzy

Aj keď sa Smith za to už ospravedlnil divákom i Rockovi, na odovzdávanie Oscarov ho najbližších desať rokov nepustia. Incident ovplyvnil aj jeho kariéru. Podľa prieskumu, ktorý zverejnili v auguste, zaznamenal prudký pokles popularity.

Otázne je, aké budú ohlasy na jeho nový film Emancipation. V príbehu podľa skutočných udalostí stvárnil otroka, ktorý ušiel z plantáže, aby sa pridal k vojskám Únie. Fotografie jeho zbičovaného chrbta v roku 1863 obleteli svet a prispeli k zrušeniu otroctva v USA. Predpokladá sa, že táto dráma môže Smitha vrátiť na vrchol a možno sa mu ujde aj oscarová nominácia.

Trailer k novému filmu Emancipation (2022)

Herec vyhlásil, že by ho mrzelo, keby film, ktorý nakrútil režisér Antoine Fuqua, nezískal uznanie, pretože ho „pošpinili“ jeho činy, ale súčasne pripustil, že chápe, ak si ho diváci pre jeho správanie nebudú chcieť pozrieť.

Will Smith a Jada Pinkett Smith na premiére...
Zľava: Trey Smith, Willow Smith, Jaden Smith,...
+10Ben Foster a  Laura Prepon na premiére novinky...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Oscar #Will Smith #oscarová nominácia