George Clooney, kapela U2 a ďalší umelci dostali cenu za prínos americkej kultúre

Herec George Clooney, rocková skupina U2, speváčky Amy Grantová a Gladys Knightová a skladateľka Tania Leónová si v nedeľu prevzali cenu Kennedyho centra vo Washingtone za prínos americkej kultúre. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

05.12.2022 14:00
George Clooney Foto: ,
Herec, režisér a producent George Clooney na slávnostnej recepcii pre laureátov Kennedy Center v Bielom dome vo Washingtone.
debata

Na recepcii usporiadanej v Bielom dome pred galavečerom prezident Joe Biden ocenil individuálny talent každého z ocenených a uviedol, že stelesňujú ducha zeme. Na recepciu do Bieleho domu prišlo aj množstvo ďalších celebrít, okrem iných herci Julia Robertsová a Matt Damon, napísala agentúra Reuters.

Cenu Kennedyho centra si tento rok odniesol George Clooney, ktorý v minulosti dostal Oscara ako producent za film Argo a ako herec za vedľajšiu rolu v snímke Syriana. Vyzdvihovaný je tiež pre svoju humanitárnu činnosť.

Právnička Amal Clooney a štátny tajomník Antony...
George Clooney a jeho manželka Amal Clooney s...
+17Herečka Julia Roberts prišla na slávnostný...

Vyznamenaná bola ďalej írska kapela U2, ktorú tvorí frontman Bono, The Edge, Adam Clayton a Larry Muller Jr. Skupina sa môže pochváliť 22 cenami Grammy a v roku 2005 bola uvedená do Rokenrolovej siene slávy.

Aj medzi ďalšími ocenenými sú hudobníci – držiteľka siedmych cien Grammy Gladys Knightová či pesničkárka a popová speváčka Amy Grantová, ktorá je majiteľkou šiestich cien Grammy. Poslednou ocenenou je skladateľka a dirigentka kubánskeho pôvodu Tania Leónová, ktorá vlani získala hudobnú Pulitzerovu cenu.

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #Kennedyho centrum #americká kultúra