Zomrela herečka Marína Kráľovičová, v divadle hrala 74 rokov

Vo veku 95 rokov zomrela v pondelok večer slovenská herečka, rodáčka z obce Čáry na Záhorí, Marína Kráľovičová. Informovala o tom TV JOJ a spravodajská stanica JOJ 24 na sociálnej sieti.

06.12.2022 06:07
marina kralovicova Foto: ,
Herečka Marína Kráľovičová.
debata (19)

Herečka sa narodila v dedine Čáry na Záhorí. Svoju profesionálnu kariéru začala ako osemnásťročná v Komornom divadle v Martine. Za dva roky tu vytvorila 14 postáv a hneď v prvej sezóne získala na Divadelnej žatve v Prahe ocenenie Talent roku za postavu Aničky v Tajovského Ženskom zákone.

Herečka Mária Kráľovičová. Dávame do pozornosti Posledný rozhovor s Máriou Kráľovičovou pre Pravdu z minulého roka

O päťdesiat rokov neskôr vytvorila v tej istej hre prepísanej pre SND do záhoráckeho dialektu postavu Dory Chomútskej. V rokoch 1947 – 1950 študovala herectvo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave, ale už 1. januára 1948 sa stala členkou Slovenského národného divadla, kde pôsobila nepretržite 74 rokov. V marci 1948 sa tu po boku Andreja Bagara v premiére Molièrovej Školy žien predstavila v úlohe Agnesy.

Skutočnou hviezdou sa stala v novembri 1948, keď ju Jozef Budský obsadil do zdramatizovanej Sládkovičovej Maríny. Moderný javiskový tvar tohto predstavenia obrazov, svetla a veršov, ktoré bolo neskôr označované za inscenáciu storočia, ale ktoré zakrátko zakázali a stiahli, bol spoločným dielom výtvarníkov Dezidera Millyho, Jána Mudrocha, skladateľa Andreja Očenáša a literátov Alexandra Matušku a Jozefa Felixa. Marína predurčila jej recitátorskú dráhu.

Marína Kráľovičová.
Mária Kráľovičová chodí do postele s múdrymi...
+20Prvé štyri soboty sa bude cyklus Herecké...

Odohrala vyše štyristo divadelných, filmových a televíznych postav a ešte dvojnásobok v rozhlase. Medzi jej postavami nechýba Shakespearova Júlia, Ofélia, či pani Fordová, Hviezdoslavova Salome, Schillerova Amália, Brechtova Virginia, Arbuzovova Vala, Čechovova Sára aj Ranevská, lady Torrancová Tennessee Williamsa, Maggie-Marylin Arthura Millera, Iwaszkiewiczova George Sandová, či Costeaova Ona a Edith Piafová. K osemdesiatinám jej venovalo SND hru S mamou Táne Kusej, kde za postavu Terézie Klimovej bola navrhnutá na ocenenie Dosky, a k osemdesiatpäťke rovnako hlavnú úlohu Cissy Robsonovej v hre oscarového dramatika Richarda Harwooda Kvarteto.

zväčšiť V Sládkovičovej Maríne, SND, 1948 Foto: Archív SND
Sladkovic Marina SND 1948 Mária Kráľovičová V Sládkovičovej Maríne, SND, 1948

Marína Kráľovičová bola aj prvou slovenskou televíznou herečkou (r. 1957 spolu s Elom Romančíkom „Dovidenia Luciene“ v réžii Jána Roháča) a prvou recitátorkou, ktorá slovenskú poéziu prezentovala v recitáloch na troch kontinentoch (napr. už v roku 1958 na Expo v Bruseli v réžii Alfreda Radoka, v Montreale, Havane, Hanoji či Jeruzaleme)

Bola národnou umelkyňou, dvojnásobnou laureátkou štátnej ceny, nositeľkou Radu Ľudovíta Štúra I. triedy, Zlatého krokodíla, Krištáľového krídla, má svoju tabuľku na chodníku slávy v Bratislave a je tiež uvedená do Siene slávy v rámci ocenení televíznej obrazovky OTO. (prevzaté z Wikipedia.sk)

Mária Kráľovičová Čítajte viac Zomrela Marína. Mama ju kvôli divadlu vyšvácala čepcom
Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Televízia JOJ (@tvjoj)

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #herectvo #SND #úmrtie #Legenda #Mária Kráľovičová #Marína Kráľovičová