Oscarová herečka Ellen Burstynová sa dožíva 90 rokov

Americká herečka a modelka Ellen Burstynová sa narodila 7. decembra 1932 v meste Detroit v americkom štáte Michigan. Nemala ľahké detstvo, keďže jej rodičia sa rýchlo rozviedli a s otcom, ktorý jej neskôr povedal, že bola nechceným dieťaťom, sa už nestýkala.

07.12.2022 15:00
Ellen Burstyn Foto: ,
Na premiére sa objavila aj herečka Ellen Burstyn.
debata

Je držiteľkou Oscara za titulnú rolu v romantickej dráme Alice tu už nebýva (1974). Je tiež jednou z mála žijúcich herečiek, ktoré získali tzv. trojitú hereckú korunu (Actor's Triple Crown), čo znamená, že okrem Oscara dostala aj televíznu cenu Emmy a divadelné ocenenie Tony.

Barbra Streisand, legenda z Brooklynu Čítajte viac Barbra Streisandová oslavuje 80 rokov

Kým sa presadila, živila sa ako čašníčka, modelka či tanečníčka v nočnom klube. S hereckou kariérou začínala ako predstaviteľka epizódnych úloh v televíznych seriáloch. V roku 1957 debutovala v newyorskom divadle na Broadwayi. Pred filmovou kamerou sa prvý raz objavila v roku 1964 v komédii Zbohom, Charlie.

Medzi hollywoodské hviezdy ju vyniesla úloha vo filme Posledné filmové predstavenie (1971), za ktorú si vyslúžila prvú oscarovú nomináciu. Ďalšie získala za slávny horor Exorcista(1973), komediálnu drámu Na budúci rok v rovnakom čase (1978) a drámu Requiem za sen (2000).

Začiatkom 70. rokov navštevovala známu hereckú školu Actors Studio Leeho Strasberga, ktoré potom v rokoch 1982 až 1988 spoločne s hereckým kolegom Al Pacinom aj umelecky viedla.

Stručná prehliadka filmových úloh Ellen Burstynovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #narodeniny #herečka #Ellen Burstyn