Pozrite si trailer k filmu o vražde Kuciaka a Kušnírovej. Do kín príde na 5. výročie ich smrti

Správa o chladnokrvnej vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018 otriasla (nielen) celým Slovenskom. Prečo museli zomrieť? Zložité a v mnohých ohľadoch šokujúce pozadie skutočného príbehu odkrýva koprodukčný dokumentárny film s názvom Kuciak: Vražda novinára, ktorý natočil oceňovaný režisér Matt Sarnecki. Snímka divákom sprostredkuje aj doteraz nezverejnené svedecké výpovede, dôkazy, exkluzívne informácie a materiály, ku ktorým slovenská verejnosť doposiaľ nemala prístup.

08.12.2022 11:03
Kuciak: Vražda novinára Foto:
Snímka z filmu Kuciak: Vražda novinára.
debata (11)

Film Kuciak: Vražda novinára mal svetovú premiéru na kanadskom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs a európsku premiéru na tohtoročnom filmovom festivale v Karlových Varoch, kde vyvolal mimoriadny divácky ohlas. Do slovenských kín príde 23. februára 2023.

Jednu chladnú februárovú noc roku 2018 polícia vstúpila do domu vo Veľkej Mači na juhozápade Slovenska a našla tam krvavé miesto činu. Telo Jána Kuciaka, 27-ročného investigatívneho novinára, ležalo tvárou dolu pri vchodových dverách. Bol dvakrát postrelený do hrude. V kuchyni bola jeho snúbenica Martina Kušnírová strelená jedenkrát do hlavy. Mladý pár mal len niekoľko mesiacov pred svadbou.

Trailer k filmu Kuciak: Vražda novinára.

Novinárka Pavla Holcová, kľúčová postava filmu Kuciak: Vražda novinára, spolupracovala s Jánom Kuciakom krátko pred jeho smrťou. Niekoľko dní po vražde uverejňuje posledný článok, na ktorom s mladým novinárom pracovala: článok, ktorý spája taliansky organizovaný zločin s vtedajším slovenským premiérom Robertom Ficom. Čoskoro na Slovensku vypuknú najväčšie protesty od pádu komunizmu, ktoré požadujú Ficovo odstúpenie. Nakoniec sú Robert Fico a policajný prezident, ktorý dohliadal na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy, nútení odstúpiť zo svojich funkcií.

Peter Juhás, mladý policajný vyšetrovateľ, dáva dokopy bizarný sled udalostí prípadu Kuciak. Dvaja vrahovia – jeden bývalý policajt, druhý bývalý vojak – boli údajne najatí majiteľom miestnej pizzerie, aby Jána Kuciaka zabili. Majiteľa pizzerie si zase údajne najala žena, ktorá v minulosti kontaktovala známych politikov s cieľom získať kompromitujúce materiály.

kočner Čítajte viac ŠTS vykonáva v kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov vecné dôkazy a listiny

Táto žena, Alena Zsuzsová, je zhodou okolností aj priateľkou a niekdajšou milenkou Mariana Kočnera, známeho slovenského podnikateľa, napojeného na mnohých politikov, ktorému sa Kuciak vo svojich článkoch podrobne venoval. V marci 2019 je Kočner obvinený z objednávky Kuciakovej vraždy.

Viac ako rok a pol po vraždách dostáva Pavla Holcová prekvapivý telefonát. Neznámy zdroj jej ponúka celý tajný vyšetrovací spis k prípadu. Patria sem aj zabavené počítače a zašifrovaná komunikácia údajného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera. Zo zašifrovaných správ vyplynie, že krajinu ovládli oligarchovia, skorumpovaní sudcovia, predstavitelia orgánov činných v trestnom konaní a mafia. Prichádza čas zúčtovania…

Práve uvedené zistenie bolo podľa slov režiséra hlavným dôvodom, prečo sa rozhodol film Kuciak: Vražda novinára nakrútiť. „Je to nikdy predtým nevidený plán fungovania korupcie a svedectvo o sile žurnalistiky. To je tá najdôležitejšia časť príbehu a zároveň Jánov odkaz – niečo, na čo nechcem, aby svet zabudol. Náš dokument je naliehavou pripomienkou rizík, ktorým čelia novinári, a tiež toho, že slobodná tlač funguje ako ochrana demokracie,“ vyzdvihuje nadnárodný význam Kuciakovho príbehu režisér Matt Sarnecki.

Marian Kočner Čítajte viac V kauze Kuciak a prípravy vrážd prokurátorov čítajú zápisnice

„Verím, že vďaka tomuto prípadu diváci pochopia, že zmena je možná, aj keď tomu neveríme a sme frustrovaní z toho, ako sa situácia vyvíja. No zmena je naozaj možná a je len na nás, či pôjde o zmenu k lepšiemu, alebo nie,“ dodáva novinárka Pavla Holcová.

Film Kuciak: Vražda novinára vznikol v produkcii spoločnosti Final Cut for Real, v koprodukcii s OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), so spoločnosťami Frame Films a For Got Fat Productions. Svetová premiéra sa konala 1. mája 2022 na najväčšom festivale dokumentárnych filmov v Severnej Amerike Hot Docs Festival v Toronte. Do slovenských kín snímka príde dva dni po smutnom výročí vraždy Jána a Martiny, teda 23. 2. 2023, v distribúcii spoločnosti BONTONFILM.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Ján Kuciak a Martina Kušnírová