Spielberg odhaľuje svoje detstvo. V kinách je jeho dosiaľ najosobnejší film

Filmy sú sny, na ktoré nezabudnete. Steven Spielberg ako filmový mág to veľmi dobre vie. V novej dráme Fabelmanovci inšpirovanej skutočným režisérovým detstvom a mladosťou odkrýva svoje sny, v ktorých sa z filmového nadšenca a amatéra stáva jeden z najuznávanejších filmových režisérov.

09.12.2022 06:00
Fabelmanovci Foto:
Gabriel LaBelle ako Sammy Fabelman.
debata

Radostná rodina

V takmer životopisnej snímke Fabelmanovci na nás dýcha atmosféra 60. rokov, keď sa malý Sammy (Gabriel LaBelle), ktorý stelesňuje samotného Spielberga, po prvý raz v živote dostane s rodičmi do kina. Bojí sa ešte aj tmy, no s úžasom a s naširoko otvorenými očami sleduje ten zázrak, čo sa odohráva na filmovom plátne. Odvtedy ho mágia filmu načisto opantala.

Cesta, akou prešiel od prvého očarenia filmom, až kým sa dostal na prah svojej profesionálnej kariéry, je viac než zaujímavá. S nadšením pre westernovky natáča svoje prvé krátke pokusy najprv s rodinou, potom s plným nasadením spolu so svojimi kamarátmi a napokon na strednej sa filmom o spolužiakoch vyrovnáva so svojou nelichotivou pozíciou v novej škole a ťažkou situáciou v rodine.

Fabelmanovci

Pozrite si fotografie z nového filmu Stevena Spielberga.

Fotogaléria
Reggie Fabelmanová (Julia Buttersová) a Sammy...
Paul Dano ako Sammyho otec Burt Fabelman.
+7Rodina Fabelmanovcov.

„Umenie je ako lev – strčíš mu hlavu do tlamy a odhryzne ti ju,“ hovorí vo filme strýko Boris. V tomto období však mladý Sammy, alias Steven Spielberg, pocíti moc umenia inak: v silnej scéne na školskom plese sa jasne ukáže, že fikcia vie nastaviť zrkadlo realite a zastaví aj silné päste.

Súdržná a radostná rodina, v ktorej žije láskavá matka (Michelle Williams) s umeleckou dušou a rovnako láskavý technicky zdatný otec (Paul Dano), jeden z prvých programátorov a ich štyri deti. Ďalším členom rodiny je otcov najlepší priateľ a kolega Bennie (Seth Rogen). Všetci si navzájom rozumejú, rešpektujú sa a dni im plynú v rodinnej pohode – smejú sa na výletoch, pri rodinnom stole, na premietaní Sammyho filmov.

Mama šíri okolo seba dobrú náladu a občas si dopraje Beethovenovu sonátu za klavírom, keď sa už kvôli rodine vzdala dráhy koncertnej umelkyne, usporiada im aspoň malý domáci koncert. Až má divák pocit, že životom pretancuje ľahučko ako motýľ. Lenže keď umelca život postaví pred voľbu, či uprednostní rodinu, alebo svoje srdce, z domova sa stane klietka a veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť.

Trailer k filmu Fabelmanovci.

Šikanovanie aj prvé bozky

Rodina sa kvôli otcovej pracovnej ponuke znova sťahuje a dospievajúci Sammy musí prekonávať zmenu prostredia, v novej škole ho spolužiaci nechcú medzi seba prijať, dokonca ho začnú pre jeho židovský pôvod aj šikanovať. Na druhej strane zároveň objavuje tajomstvá prvých bozkov a dievčenskej náklonnosti. Ako blesk z jasného neba sa dajú do pohybu aj udalosti, ktoré poznačia celú rodinu.

Onedlho Sammy ako mladý muž stojí pred rovnakou otázkou ako jeho matka: Uprednostniť povinnosť či ísť za hlasom svojho srdca? Je rodina to, čo človeka spútava, ako tvrdí strýko Boris? Pohyblivé obrázky sú preňho rovnako strhujúcim svetom ako pre mamu hudba, celuloidový pás dáva jeho životu rámec ako maminmu notová osnova.

Práve matka v Sammym podporovala umeleckú dušu a vždy mala preňho pochopenie, kým otec videl v jeho životnej vášni skôr iba „koníčka“ pre zábavu. „Prežili sme spolu príliš veľa na to, aby sme vyhlásili, že je koniec,“ uzatvára jeho dilemu chápajúci otec.

The Menu Čítajte viac Recenzia filmu Menu: Ralph Fiennes podáva diabolské špeciality

Steven Spielberg nakrútil legendárne snímky ako E.T Mimozemšťan, Čeľuste, Indiana Jones, Jurský park, Schindlerov zoznam, Zachráňte vojaka Ryana, Minority Report, Chyť ma, ak to dokážeš, A.I. Umelá inteligencia, Vojna svetov. Jeho Fabelmanovci sú iní. Podľa samotného Spielberga je to najosobnejší film, aký kedy spravil.

Celý Spielbergov nový film je skutočne ako sen. Sen o šťastnej rodine, v ktorej je sviatok každý deň. Sen o radosti, ktorú prináša nepokojnej duši umenie a to, čo vytvorí vlastnými rukami. Sen o vzájomnom pochopení. Sen o tom, že násilie možno potlačiť silou umenia. Tvorca desivých Čeľustí a rozprávkového Jurského parku v tomto filme zložil poctu filmov0mu umeniu, jeho mágii a sile.

V malej, no pre dej podstatnej úlohe sa mihol aj ďalší kultový filmár David Lynch v postave legendárneho režiséra Johna Forda. Spielberg ukázal tigra, o ktorom hovoril strýko Boris – vášeň pre umenie. Tigra, ktorému strčíš dobrovoľne hlavu do tlamy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Steven Spielberg