Ženy, ktoré porazili Weinsteina. Aj téma sexuálneho zneužívania sa dá poňať citlivo

V roku 2017 vyšiel v denníku New York Times článok, ktorý zmenil svet. Novinárky Jodi Kantorová a Megan Twoheyová publikovali príbeh o tom, ako významný filmový producent Harvey Weinstein využíval svoje postavenie na sexuálne zneužívanie žien. Po tom, čo bol článok uverejnený, ho zo sexuálneho obťažovania obvinilo až 82 žien. Nemecká režisérka Maria Schraderová, ktorá na motívy knihy dvoch reportérok nakrútila snímku Keď prehovorila, pristúpila k téme nanajvýš citlivo. Emócie, ktoré vo filme najviac rezonujú, sú strach, hnev a súcit.

09.12.2022 08:00
SHE SAID Foto:
Hlavnými hrdinkami filmového príbehu Keď prehovorila sú novinárky Megan Twohey (Carey Mulligan) a Jodi Kantor (Zoe Kazan).
debata

Známe herečky sa báli prehovoriť

Snímka sleduje investigatívnu prácu Kantorovej (Zoe Kazanová) a Twoheyovej (Carey Mulliganová), ktoré sa pokúšajú získať dostatok použiteľných materiálov na uverejnenie článku o Weinsteinovi. Prvú informáciu im dodá herečka Rose McGowanová, ktorá Kantorovej porozpráva o svojej skúsenosti s producentom. K novinárke je však bolestivo úprimná a otvorene jej povie, že ide o komplikovaný problém, proti ktorému sa len veľmi ťažko bojuje. Aj samotnú Kantorovú na celej situácii najviac zaráža fakt, že McGowanová o tom už s niekoľkými ľuďmi hovorila. Systém je ale nastavený tak, aby násilníkov chránil.

Ženy, ktoré obvinili Weinsteina

Pozrite si, ktoré známe ženy obvinili producenta zo sexuálneho obťažovania.

Fotogaléria
Herečka Asia Argento.
Oscarová herečka Gwyneth Paltrow.
+5Herečka Ashley Judd v televíznom rozhovore v...

Ďalšími herečkami, ktoré sa jej zveria so svojimi traumatickými zážitkami, sú Gwyneth Paltrowová (počujeme jej skutočný hlas) a Ashley Juddová (vo filme stvárňuje samu seba), ani jedna z nich však nechce, aby ju spomínali v článku. Obávajú sa, čo by to znamenalo pre ich kariéru. Podobne je to aj s ďalšími ženami, ktoré sa Kantorovej a Twoheyovej podarí vypátrať – majú strach. A nie neopodstatnený – na vlastnej koži zakúsili, akú moc má Weinstein a jeho prisluhovači.

Tvorcovia filmu mohli pri tejto téme veľmi ľahko skĺznuť do sentimentality, ale neurobili to. Ženy často rozprávajú o svojich traumách cez zaťaté zuby. Na zdôraznenie ich bolesti, strachu a výčitiek nie sú potrebné žiadne sladkasté scény a už vôbec nie drsné scény zachytávajúce osudné incidenty. Tomu sa film úplne vyhol, vďaka čomu je prístupnejší pre ľudí, ktorí v živote nejakú formu sexuálneho obťažovania zažili.

Keď prehovorila, trailer

Nádej existuje

Celý film má zvláštnu atmosféru, divák sleduje postupne sa rozvíjajúci príbeh, ktorý vôbec nepotrebuje dodatočný komentár. Zdá sa, akoby tvorcovia mali príležitosť vložiť do snímky rozprávača, ale naschvál to neurobili – autentické výpovede žien totiž hovoria za všetko, rovnako ako arogantný prístup Harveyho Weinsteina. Ten je celý čas kdesi v pozadí ako tajomný a nedotknuteľný pán, ktorý je schopný zničiť každého, kto sa mu pokúsi vzdorovať.

Harvey Weinstein v roku 2014. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Harvey Weinstein Harvey Weinstein v roku 2014.

Kdesi sa ale predsa nájde sila, ktorá ho dokáže poraziť – súdržnosť ľudí, ktorí si povedali, že sa to musí skončiť a že neospravedlniteľné činy Harveyho Weinsteina musia byť potrestané. Film postupne prejde od bolesti a traumy k súcitu, ktorý voči obetiam novinárky cítia. Ako ženy sa vedia vžiť do ich situácie – len máloktorá žena nikdy nezažila žiadnu formu sexuálneho obťažovania.

Nejeden človek si môže povedať, že film Keď prehovorila je v podstate len snahou vyťažiť peniaze z tráum iných ľudí. Čiastočne to môže byť pravda, na druhej strane je však potrebné povedať, že režisérka sa svojej úlohy zhostila naozaj zodpovedne a tým, že túto udalosť preniesla na veľké plátno, pomôže udržať túto tému nažive. Na svete sa určite nájde niekto, komu dodá silu v situácii, ktorá vyzerá absolútne beznádejne.

Herečky, ktoré obvinili Weinsteina zo... Foto: SITA/AP
Harvey Weinstein Herečky, ktoré obvinili Weinsteina zo sexuálneho obťažovania. Zhora zľava: Asia Argento, Rosanna Arquette, Jessica Barth, Cara Delevingne, Romola Garai, Judith Godreche, Heather Graham, Angelina Jolie, Ashley Judd, Rose McGowan, Lea Seydoux a Mira Sorvino.

HODNOTENIE PRAVDY: 4,5 hviezdičiek z 5

Keď prehovorila / USA 2022 / r. Maria Schraderová, h. Carey Mulliganová, Zoe Kazanová, Patricia Clarksonová, Andre Braugher a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #Harvey Weinstein