Stane sa nový Avatar najzárobkovejším filmom všetkých čias?

Po snímke Odviate vetrom z roku 1939 (po zohľadnení inflácie) je Avatar režiséra Jamesa Camerona najzárobkovejším filmom všetkých čias. Teraz mieri do kín pokračovanie s názvom Avatar: Cesta vody, ktorý mal neuveriteľný rozpočet pohybujúci sa v rozmedzí 350 až 400 miliónov dolárov. Podarí sa mu prekonať svojho predchodcu? Zdá sa, že k tomu má pekne našliapnuté.

10.12.2022 10:00
Avatar: Cesta vody Foto:
Snímka z filmu Avatar: Cesta vody.
debata (1)

Svetovú premiéru mal film Avatar: Cesta vody 6. decembra v Londýne, pričom v USA bude dostupný od 16. decembra. „Ďakujem, že ste prišli. Neviem ako vy, ale pre mňa ide o celkom neskutočný moment, keď sme tento film dokončili. Päť rokov produkcie a päť rokov skutočne temného obdobia. Prišla pandémia, museli sme skončiť. Bol som zúfalý z toho, že tejto umeleckej forme, ktorú milujem a ktorej som venoval štyri desaťročia, je koniec. Nakoniec sme sa vrátili späť do práce, ale nevedeli sme, či ešte budú kiná. Bol koniec? Ale sme tu,“ povedal na premiére režisér James Cameron.

Podľa predpokladov by mal jeho nový film už počas prvého týždňa len v Severnej Amerike zarobiť 150 až 180 miliónov dolárov. Pre porovnanie – prvý Avatar zarobil počas úvodných dní 77 miliónov dolárov. Keďže má však film jeden z najväčších rozpočtov v histórii, bude musieť zarobiť aspoň dve miliardy dolárov, aby to vyrovnal.

Herečka Zoe Saldana v kreácii Alexander McQueen...
Tvorcovia a herci z filmu Avatar: Cesta vody na...
+15Herec Sam Worthington a jeho manželka Lara...

Divákov do kina láka nielen úspech prvého filmu, ale aj prísľub dychberúcich vizuálov. Väčšina kritikov sa dosiaľ zhodla na tom, že sú úžasné. „Jedným slovom – veľkolepé,“ napísal o snímke Henri le Blanc z časopisu France Culture.

Alex Audren z Pathe Gaumont oceňuje najmä efekty. „Myslím si, že vizuálne ide o najkrajší filmový zážitok môjho života,“ píše a dodáva: „Čo sa týka príbehu, musíte naozaj milovať Avatara, aby ste si užili bádanie po Pandore a jej morskom svete.“ Oscarový režisér Guillermo del Torro po zhliadnutí filmu uviedol, že Cameron je „majster na vrchole svojich síl“.

Trailer k filmu Avatar: Cesta vody.

„To, s čím teraz pracujeme, je v porovnaní s prvým filmom oveľa pokročilejšie,“ hovorí režisér James Cameron. Publiku však podľa neho záleží predovšetkým na dobrom príbehu, postavách a na tom, s akým pocitom z kina odídu.

Nový Avatar má až 192 minút, teda vyše troch hodín, čo je o 30 minút dlhšie, ako prvý diel. Niekto by si pomyslel, že by to mohlo nejedného diváka odradiť – opak je však pravdou. Napríklad v Indii sa za tri dni vypredalo všetkých 15-tisíc vstupeniek na prémiové premietania filmu.

V pláne sú ešte ďalšie dve pokračovania, ktoré by mali mať premiéru v rokoch 2024 a 2026.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #film #Avatar #Avatar: Cesta vody