Recenzia seriálového hitu: Wednesday Addamsová uprostred tínedžerskej drámy

Len ťažko sa nájde niekto, kto by nemal rád čudácku rodinu Addamsovcov. Spočiatku išlo o novinový komiks, ktorý prvý raz vyšiel v roku 1938, v 60. rokoch začali vysielať aj seriál a o niekoľko desaťročí neskôr vznikli prvé filmy. V súčasnosti je na streamovacej platforme Netflix dostupný nový seriál s názvom Wednesday, ktorý sa točí okolo najdesivejšej členky rodiny. Séria má viacero mínusov, pozitíva ale našťastie prevažujú.

13.12.2022 08:00
wednesday, jenna ortega, Foto:
Jenna Ortegová ako Wednesday v najnovšom seriáli od Netflixu.
debata (3)

Jenna Ortegová žiari

Najlepším rozhodnutím tvorcov bolo to, že do hlavnej úlohy Wednesday obsadili Jennu Ortegovú, ktorá už s hororom nejakú tú skúsenosť má – objavila sa napríklad v najnovšom Vreskote či v úspešnej snímke Ti Westa s názvom X.

Tentoraz na seba vzala podobu veľmi svojského dospievajúceho dievčaťa a do svojej úlohy sa naplno vžila. Dokonale zobrazila jej cieľavedomosť, absenciu emócií a záľubu v staromódnych veciach. Vďaka tomu Wednesday kontrastuje nielen v porovnaní s ostatnou mládežou, ale aj so samotnou dobou, v ktorej žije – nemá sociálne siete a svoj román píše na písacom stroji.

Rôzne podoby Wednesday Addamsovej

Pozrite si, ako sa menilo stvárnenie Wednesday Addamsovej na televíznej obrazovke od 60. rokov po súčasnosť.

Fotogaléria
Christina Ricci ako Wednesday Addamsová v...
Rodina Addamsovcov z roku 1964. Vľavo dole Lisa...
+5Christina Ricci ako Wednesday Addamsová v...

Zo samotnej addamsovskej rodiny vidíme málo. Dej sa odohráva v internátnej škole Nevermore, ktorá je určená vyvrheľom – upírom, vlkolakom, sirénam a iným bytostiam. Napriek tomu sa zdá, že je v škole akosi primálo čara a študenti príliš nedávajú najavo svoju odlišnosť. Ide v podstate o ďalšie klišé zobrazenie americkej strednej školy, v ktorej sú študenti rozdelení do skupiniek a riešia problémy typické pre tínedžerov.

Wednesday spomedzi nich najviac vyčnieva a má problém nájsť si priateľov – vlastne po žiadnych netúži. Okamžite po príchode sa však pustí do riešenia miestnej záhady – po okolí sa potuluje nebezpečné vraždiace monštrum a navyše sa zdá, že zo záhrobia naťahuje prsty Joseph Crackstone, jeden z pôvodných osadníkov, ktorý túži vyhladiť všetkých vydedencov.

Tanec, ktorý ovládol internet

Hlavným problémom seriálu je, že sa tvorcom nepodarilo vhodne spojiť Wednesday s okolitým prostredím. Ako postava – spolu so svojou rodinou – dokonale funguje. Či už ide o jedinečný humor, sarkazmus, morbídnosť, alebo postupný vývoj jej charakteru.

Ostatné postavy sa však oproti nej zdajú byť príliš fádne, a to aj napriek skvelému výkonu Gwendoline Christieovej ako riaditeľky školy Weemsovej či Christiny Ricciovej ako Marilyn Thornhillovej, jedinej „normálnej“ učiteľky v Nevermore. Tá, mimochodom, stvárnila Wednesday Addamsovú vo filmoch z 90. rokov.

Populárna tanečná scéna zo seriálu Wednesday.

Na to, že je Nevermore školou plnou čarovných bytostí, je dosť nudná a okrem pobiehajúceho monštra sa tam veľa nedeje. Dokonca ani nepriateľstvo medzi sirénou Biancou (Joy Sundayová) a našou hlavnou hrdinkou nemá dlhé trvanie. Viacerí prirovnávajú seriál k typickým tínedžerským počinom stanice CW – a veru majú pravdu. Wednesday mala mať svojskú esenciu ako seriál, nielen ako hlavná postava.

Namiesto toho hodili tvorcovia túto unikátnu osobnosť do vôd absolútnej priemernosti. Topí sa v nej spolu s dvoma ničím nezaujímavými chalanmi, ktorí sú do nej zahľadení. Na druhej strane však vyniká jej nepravdepodobné priateľstvo s malým chovateľom včiel Eugenom (Moosa Mostafa) a pestrofarebnou vlkolačicou Enid (Emma Myersová). Aj vďaka nim prejde Wednesday premenou, po ktorej si dovolí cítiť a pustiť si k sebe ľudí. Ide o očarujúcu a dobre načasovanú chvíľu, ktorá dojme nejedného diváka.

Trailer k seriálu Wednesday.

Čo sa týka obsadenia rodiny Addamsovcov, niet mu čo vyčítať. Catherine Zeta-Jones a Luis Guzmán stvárnili vášnivých manželov Morticiu a Gomeza na jednotku, Isaacovi Ordonezovi zasa dokonale sadla rola bledého a nesmelého milovníka výbušnín. Nesmieme opomenúť ani strýka Festera, ktorého stvárnil komik Fred Armisen. Neodmysliteľnou súčasťou deja je Vec, bez ktorého by rodina Addamsovcov jednoducho nebola kompletná.

Seriál Wednesday si našiel pevnú pôdu pod nohami najmä vďaka výkonu Jenny Ortegovej, ktorá divákom okrem iného priniesla aj nezabudnuteľnú tanečnú scénu. Sama bola jej choreografkou a navyše ju natáčala v čase, keď bola chorá. Inšpirovala sa tanečnými pohybmi gotikov z 80. rokov, ale aj speváčkou Siouxsie Sioux či pôvodným seriálom zo 60. rokov. Tancu sa podarilo ovládnuť internet nielen chytľavou hudbou a nezvyčajnými pohybmi, ale predovšetkým Wednesdayiným ča­rom.

Je veľmi pravdepodobné, že sa seriál dočká aj druhej série – preto môžeme dúfať, že sa tvorcovia poučia zo svojich chýb, a že nám Jenna Ortegová poskytne ďalší unikátny zážitok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #seriál #Wednesday #Addamsovci