Kto bude vianočným majstrom pekárom? Víťaza špeciálneho Pečie celé Slovensko spoznáme už dnes večer

Už dnes o 20.30 uvedie Jednotka špeciálnu vianočnú epizódu relácie Pečie celé Slovensko. V rámci nej zabojujú známe tváre slovenského spoločenského života o titul vianočného majstra pekára. Čakajú ich dve výzvy, ktoré preveria ich zručnosti v kuchyni. Ako sa s nimi popasujú?

18.12.2022 14:11
Pečie celé Slovensko II Foto:
Vo vianočnom špeciáli Pečie celé Slovensko si zmerajú pekárske sily známe slovenské osobnosti.
debata

Ich pekársky talent a šikovnosť podrobia skúške dve výzvy. V tej technickej budú musieť upiecť tradičný štedrák. „Priznávam, že v oblasti pečenia som skôr konzultant, ochutnávač a silný konzument. Teraz idem s kožou na trh a musím všetko odpozorované zúročiť v praxi,“ hovorí moderátor Slovenského rozhlasu Roman Bomboš.

„Štedrák mám, samozrejme, rád a som zvedavý, ako bude chutiť môj vlastný. S priateľkou sme pred nakrúcaním urobili niekoľko skúšobných pokusov, takže sa cítim ako kozmonaut, ktorý má za sebou niekoľko simulovaných letov, a teraz sa naozaj dostane do vesmíru,“ dodáva. Simona Simanová, moderátorka spravodajstva RTVS, priznáva, že tento recept bol pre ňu novinkou. „Keď som z neho dala doma ochutnať, všetci ho chválili, takže jeden určite upečiem.“

Vianočná epizóda šou  Pečie celé Slovensko -...
Vianočná epizóda šou  Pečie celé Slovensko -...
+11Vianočná epizóda šou  Pečie celé Slovensko -...

Jej kolegyňa Klaudia Suchomel Guzová priznáva, že štedrák nikdy v živote nepiekla. „Urobiť dobré kysnuté cesto je podľa mňa trochu kumšt, myslím si, že to vyžaduje prax a skúsenosti. Nevyjde vždy tak, ako keď robíte napríklad jednoduchý hrnčekový koláč. Naplniť štedrák je tiež výzva. Osobne mám radšej koláče z medového cesta, tradičný medový alebo marlenku, ale aj medovníčky. To je pre mňa tradičné pečivo, ktoré sa pečie len na Vianoce.“

Druhá výzva preverí ich kreativitu – ich úlohou bude pripraviť vianočné medovníky v originálnom balení. „Medovníky u nás pečieme každé Vianoce, zdobí ich syn Lucas a robí to veľmi rád. Potom z nich rozdávame rodine,“ hovorí Simanová.

Lucka Čítajte viac Pekárka Lucka: Jej sladké sny sa víťazstvom v šou iba začínajú! Zavesí svoju profesiu na klinec?

Bomboš k nim má o niečo bližší vzťah. „Pochádzam z umeleckej rodiny, otec bol maliar a pamätám si na jeho veľkonočné vajíčka, ktoré maľoval tak farebne a nádherne, že sme ich mali ako umelecké diela vystavené doma počas celého roka. S medovníkmi to až tak nebolo, tam som kreativitu nadobudol, až keď som mal malé deti, a tak sme sa snažili medovníky zdobiť spoločne. Veľmi ich bavilo, ak tam boli napríklad hrôzostrašné motívy. Ak teda medovníky nedopadnú najlepšie, dozdobím ich hororovými motívmi, a tým aj odôvodním ich tvar.“

Suchomel Guzová ich nezdobí vôbec, pretože sa u nich doma vždy rýchlo zjedia. "Prvú várku robím okolo Mikuláša podľa receptu, sú hneď mäkké a veľmi nám chutia. Myslím, že zdobenie medovníčkov je najväčšia zábava pre deti. Vtedy to baví aj dospelých.

A čo ešte súťažiaci pečú počas vianočných sviatkov? „Moja babka piekla tak rada a dobre, že som jej to v detstve nechcel kaziť. Čiže viac ako aktívny pekár som skôr pozorovateľ, čo môže byť teraz moja nevýhoda. Ale skutoční majstri vedia dlhoročné pozorovania pretaviť do reality, tak sa mi možno podarí urobiť špeciálne cookies, ktoré mám za tie roky celkom slušne odskúšané. Doma ma totiž baví robiť guľôčky, z ktorých sa neskôr rozpľasnú,“ vysvetľuje Bomboš.

Petra Tóthová a Jožka Zaukolcová Čítajte viac Ako vylepšila vianočný štedrák Petra Tóthová? Vďaka jednoduchému tipu bude oveľa šťavnatejší!

Simona Simanová rada experimentuje a skúša nové veci, väčšinou sa však vracia k tradičným slovenským receptom. „Na celej čiare u nás vyhrávajú šuhajdy, robievam ich z piatich dávok a vždy sa zjedia ako prvé. Mám veľmi starý rodinný recept, ktorého sa držím.“ Klaudia Suchomel Guzová sa tiež rada pridŕža overených receptov. „Môj manžel má veľmi rád sladkosti, ale brzdí ma, aby som nevypekala každý víkend. Pečiem teda sporadicky, nezlepšujem sa a moje pokroky sú minimálne.“

Pre Romana Bomboša nie je až také dôležité prípadné získanie titulu vianočného majstra pekára – najpodstatnejšie podľa neho je, s kým človek pečie. „Vzťah k pečeniu mám cez oči, nos a ústa. Milujem pozorovať, zavadzať a pomáhať v kuchyni. Cítim sa ako tovariš, ktorý sleduje domáceho majstra, ako mu to ide. Čiže titul vianočného pomocníka pekára by som dostať mohol, ale či to bude na majstra, ukáže až samotné pečenie.“

Pečie celé Slovensko II Čítajte viac Pečie celé Slovensko spoznalo víťazku: Rekordné finále prekonalo aj prvú sériu!

Simanová sa pridáva a tvrdí, že v tejto súťaži nejde o výhru, ale o zábavu. „Pečiem veľmi rada, pokiaľ mám čas. Robí to také teplo domova. Titul vianočného majstra pekára by som udelila všetkým, ktorí doma pečú dobroty, a najmä našim starým mamám, ktoré robia najlepšie vianočné koláče.“

Čo sa týka Suchomel Guzovej, tá veľmi nedúfa, že by mohla titul získať. „Viem, že sú oveľa talentovanejší a šikovnejší pekári, než som ja. Som však presvedčená, že každé jedlo, ak sa pripraví s láskou, poteší.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Televízia #Pečie celé Slovensko #show