VIDEO: V novej slovenskej komédii Invalid si zahrali aj Rytmus a Majk Spirit

Divoké 90. roky. Šuštiakové súpravy, pestrofarebné saká, veľké magnetofóny, gýčová dancefloor hudba, videopožičovne na každom kroku, nové spoločenské pomery, záplava rôznych podvodníčkov, začínajúci organizovaný zločin a s ním spojené násilie a korupcia. V tomto čase a prostredí anonymného slovenského malomesta sa odohráva príbeh Laca Hundera - údržbára v múzeu, ktorý je hrdý na svoju prácu, ale kvôli svojej cholerickej povahe sa ocitne v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Akčná čierna komédia od režiséra Jonáša Karáska Invalid príde do slovenských kín 9. februára 2023.

20.12.2022 14:00
invalid Foto:
Sáva Popovič a raper Rytmus vo filme Invalid.
debata

S nadhľadom a veľkou dávkou sem-tam nekorektného humoru otvára ťaživé témy, komplikované rodičovské, manželské či susedské vzťahy aktuálne v každej dobe. Tvorcovia roztočili kolotoč čierneho humoru, absurdných situácii, bizarných postavičiek, vtipných hlášok, zopár štipľavých záhoráckych nadávok, rýchlej akcie a zábavy.

Laco Hunder (Gregor Hološka) pracuje ako údržbár v múzeu, má rád svoj pokoj a ak mu nie je dopriaty, začína sa prejavovať jeho výbušná povaha. Preto niet divu, že jedného dňa vyhodí magnetofón svojho syna Mareka (Tadeáš Bolo) von oknom. Keďže ho v dôsledku toho opustí jeho žena (Helena Krajčiová), snaží sa po vychladnutí zohnať za magnetofón náhradu. To však v 90. rokoch nie je vôbec jednoduché, Laco telefonuje na rozličné inzeráty, až natrafí na jeden, kde mu magnetofón sľúbia. Keď sa s predávajúcimi stretne, ukáže sa, že sú to podvodníci, ktorí Laca iba okradli o peniaze, zbili a hodili do kanála.

Gregor Hološka ako hlavný hrdina nekompromisnej... Foto: Cinemart
Invalid Gregor Hološka ako hlavný hrdina nekompromisnej komédie Invalid od tvorcov kinohitu Kandidát.

Ako každý správny hrdina, aj Laco Hunder zažíva víťazstvá a pády. Po nehode ostáva na vozíčku. Verí, že sa dovolá spravodlivosti a vinníci budú potrestaní. Keď však zistí, že spravodlivosť a trest sú iba utópiou, rozhodne sa zobrať veci do vlastných – údržbárskych – rúk. Začína sa pomsta, akú ste ešte nevideli. A spoznáte priateľstvo, aké by vám ani nenapadlo.

Helena Krajčiová stvárnila manželku Laca Hunderu. Foto: Cinemart
Invalid2 Helena Krajčiová stvárnila manželku Laca Hunderu.

Réžie filmu Invalid sa zhostil Jonáš Karásek. Režisér so zmyslom pre humor a citom pre expresívnu vizualitu dokáže suverénne kombinovať humor s akciou. Pre Jonáša to bude jeho tretí film po komerčne úspešných filmoch Kandidát a Amnestie. Jeho predstavy o vizualite dokázal dokonale naplniť skvelý kameraman Tomáš Juríček. Scenár k filmu napísal Tomáš Ďušička. Na dialógoch sa podieľal aj Patrik Ryrtmus Vrbovský. Producentmi filmu sú Maroš Hečko a Peter Veverka. O hudobnú stránku filmu sa postarali Marcel Buntaj a Matúš Široký, ktorý s trojicou Jonáš Karásek, Tomáš Juríček a Maroš Hečko spolupracoval aj na snímkach Kandidát a Amnestie.

Trailer filmu Amnestie

V komédii sa okrem spomenutého Zdeňka Godlu a Gregora Hološku, predstavia Daniel Fischer, Ivo Gogál, Oľga Belešová, Sväťo Malachovský, Sáva Popovič, Sandra Lasoková ale aj hviezdy hudobného show-biznisu – Rytmus v úlohe rómskeho úžerníka, Majk Spirit v úlohe člena špeciálnej jednotky a trio hip-hop hviezd doplní raper VEC. Pozorné oko určite spozná aj youtubera Daniela GoGa Štraucha.

amnestie foto Čítajte viac Recenzia: Amnestie sú film, ktorý sme síce nepotrebovali, no neurazí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jonáš Karásek #Maroš Hečko #Majk Spirit #Rytmus #Sáva Popovič