Pre politický aktivizmus po nej išiel aj Biely dom. Jane Fonda má 85 rokov

Po tom, ako sa jej podarilo prekonať rakovinu prsníka, tento rok ohlásila, že zápasí s ďalším vážnym ochorením - Non-Hodgkinovým lymfómom. Známa herečka sa však nepoddala beznádeji a vďaka chemoterapii je dnes v remisii. Jane Fonda, ktorá na televíznej obrazovke aj filmovom plátne stvárnila množstvo výrazných úloh, sa dnes dožíva 85 rokov.

21.12.2022 10:52
Jane Fonda Foto: ,
Jane Fonda na snímke z roku 2018.
debata

Matka spáchala samovraždu

Narodila sa 21. decembra 1937 v americkom New Yorku. Jej matka Frances Ford Seymourová pochádzala z vyššej spoločnosti a predtým, než si vzala Janinho otca Henryho Forda, bola vydatá za právnika a športovca Georgea Tuttlea Brokawa, s ktorým mala jedno dieťa.

Jej manželstvo s Henrym Fordom, ktorý bol hercom, nebolo jednoduché. Tri a pol mesiaca po tom, ako ju Ford požiadal o rozvod, spáchala samovraždu – Jane mala vtedy len 12 rokov. Okrem nej mali aj syna Petra, ktorý bol tiež hercom a zomrel v roku 2019 vo veku 79 rokov na následky rakoviny pľúc.

Jane Fonda vo filme

Pozrite si výber filmov, v ktorých účinkovala herečka Jane Fonda.

Fotogaléria
Gregory Peck, Jane Fonda a Jimmy Smits vo filme...
Jeff Bridges a Jane Fonda vo filme Budúce ráno.
+7Michael Callan a Jane Fonda vo filme Dievča zo...

Jane Fonda navštevovala niekoľko prestížnych škôl a ešte predtým, než začala hrať, sa venovala modelingu – dvakrát sa dokonca ocitla na obálke prestížneho časopisu Vogue. Spočiatku sa venovala divadlu, v 60. rokoch už stála pred kamerou. Spolu s Robertom Redfordom debutovala vo filme Tall Story, ktorý mal premiéru v roku 1960. Zahral si v ňom aj Anthony Perkins, ktorý sa v tom istom roku preslávil ako Norman Bates v slávnom horore Alfreda Hitchcocka s názvom Psycho.

V nasledujúcich rokoch sa Fonda objavila v snímkach ako Mačky (1964), Každú stredu (1966), Bosé nohy v parku (1967) či Kone sa tiež strieľajú (1969). Prelom pre ňu znamenal western Dievča zo Západu z roku 1965, ktorý získal päť nominácií na Oscara.

Toho sa Fonda dočkala v roku 1971 za svoju úlohu v snímke Klute. Ďalšieho získala v roku 1978 za film Návrat domov. Herečka je tiež držiteľkou niekoľkých Zlatých glóbusov a jednej Emmy. Koncom 70. rokov Fonda vyhlásila, že bude účinkovať už len v takých filmoch, ktoré sa venujú dôležitým témam.

V neskorších rokoch sa objavila v snímkach ako Na Zlatom jazere (1981), Anežka božia (1985), Čo keby sme žili spoločne (2011), Komorník (2013), Otcovia a dcéry (2015), Dámsky klub (2018) či Šťastie (2022). Fonda tiež účinkovala v niekoľkých seriáloch, príkladom je Grace a Frankie, Elena z Avaloru či Newsroom.

Trailer k filmu Klute.

S mužmi skončila

Filantropii sa herečka venuje už od 60. rokov, keď bola súčasťou občianskej iniciatívy proti vojne vo Vietname. Podporovala tiež Čiernych panterov a ich zakladateľa Hueyho P. Newtona, ktorého v roku 1989 zavraždili. „Revolúcia je aktom lásky; sme deti revolúcie, stvorení pre to, aby sme boli rebelmi. Je to v našej krvi,“ vyjadrila sa vtedy.

Už od 70. rokov je Jane Fonda dôležitou súčasťou feministického hnutia, okrem toho je tiež podporovateľkou LGBTI+ komunity, natívnych Američanov či boja proti klimatickým zmenám.

Jane Fonda v roku 1970.
Jande Fonda v roku 1970.
+7Jande Fonda v roku 1980.

V roku 1970 ju zatkli na letisku v Clevelande za podozrenie z obchodovania s drogami. Podľa Fondovej jej jeden z policajtov povedal, že konal na základe priamych príkazov Bieleho domu, ktorému vtedy šéfoval Richard Nixon. Herečku, ktorá pri sebe mala len vitamíny, neskôr prepustili.

Fonda bola trikrát vydatá – za francúzskeho režiséra a scenáristu Rogera Vadima, za politika Toma Haydena a za podnikateľa Teda Turnera. Jej partnerom bol istý čas producent Richard Perry. V roku 2018 vyhlásila, že s randením skončila.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #narodeniny #jubileum #herečka #Jane Fonda